URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2022, 17:00

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenții din Bihor: prezență redusă, pretenții nejustificate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor a organizat vineri o bursă a locurilor de muncă dedicată absolvenților, însă participarea a lăsat de dorit.

Tinerii nu s-au înghesuit la standuri, iar cei care s-au oprit la discuții cu angajatorii au fost dezamăgiți să afle că nu sunt disponibile joburi la care ei visează.

Puțini, dar buni?

„Au trecut mai mulți tineri pe la stand, dar ei nu caută ce oferim noi. Avem disponibile locuri de muncă în producție, dar ei vor să fie specialiști în resurse umane, consilieri juridici sau manageri, chiar dacă nu au experiență”, a declarat pentru BIHOREANUL Claudia Vidican, HR Manager în cadrul Iwis Engine Systems, o fabrică orădeană ce produce lanțuri pentru motoarele mașinilor BMW.

Compania caută tehnicieni mecanici sau reglori, dar fără prea mare succes. „După 2 ore și jumătate, am programat pentru interviu o singură persoană, un orădean reîntors din străinătate”, a precizat Vidican.

De aceeași lipsă de apetit se plâng și reprezentanții altor companii, care au constatat că tinerii nu s-au înghesuit la un eveniment dedicat lor. „Am cam venit degeaba, nu avem pe cine recruta”, a precizat reprezentanta unei firme din parcul industrial al Oradiei.

Firma Valtryp, producătoare de volane auto, caută să-și dubleze producția, și are nevoie de 250 de angajați, pe lângă cei peste 200 pe care îi are. La târgul de vineri, a identificat, în primele două ore, doar patru posibili angajați. „Am găsit patru persoane cu specializare în inginerie, care doresc să lucreze în cadrul companiei noastre. Sunt mulțumit și dacă sunt puțini, dar buni”, a declarat managerul companiei, Valeriu Trip, pentru BIHOREANUL.

Adesea, însă, pregătirea inginerilor lasă de dorit. „Am avut experiențe cu ingineri absolvenți în Oradea, dar care nu aveau nici măcar noțiuni de bază”, a spus Vidican.

În total, la bursă au fost prezenți 52 de angajatori, cu un total de 1.400 de locuri de muncă, dintre care 180 pentru absolvenți de studii superioare.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, la bursă au participat în total peste 500 de persoane, dintre care 232 au fost selectate pentru interviuri ulterioare.

Firme în regres

Békési a precizat pentru BIHOREANUL că în județ se caută, în continuare, muncitori cu studii medii sau chiar necalificați, îndeosebi în domeniul tehnic. „Există și o anumită cumpătare a angajatorilor, apetitul de angajare este prezent doar în marile companii și în companiile care sunt puternic ancorate din punct de vedere al comenzilor. Dar sunt foarte multe companii care deja suferă din cauza recesiunii, nu neapărat de recesiunea națională, ci cei care depind exclusiv de piețele europene, precum Germania, Franța, piețe care au intrat deja în regres, ceea ce se resimte și asupra prestatorilor și producătorilor din Oradea”, a declarat directorul AJOFM Bihor.

Aceste companii aplică programul de muncă „kurzarbeit”, care implică reducerea timpului de lucru, iar Statul Român oferă facilități fiscale. Potrivit lui Békési, aproape 70 de companii din Bihor au luat această măsură, pentru mai bine de 2.500 de angajați, evitându-se astfel concedieri colective. „Numai în ultimele săptămâni am „întors”, cu ghilimelele de rigoare, circa 10 firme, care acum nu mai fac concedieri colective și intră în programul „kurzarbeit”, pentru a salva locurile de muncă acum, când nu mai au capacitatea să plătească salariile la nivelul lor întreg, pentru că nu mai au de lucru”, a explicat Békési.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON