URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2020, 17:58

Bolojan zoreşte instituţiile care trebuie să dea avize primăriilor din Bihor pentru introducerea reţelelor de gaz

Bolojan zoreşte instituţiile care trebuie să dea avize primăriilor din Bihor pentru introducerea reţelelor de gaz (foto: generic, sursa: buzaumedia.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Electrica, CFR, Compania de Drumuri, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române şi alte instituţii care vor trebui să avizeze documentaţiile pentru introducerea reţelelor de gaz în localităţile din Bihor şi-au trimis reprezentanţii la o întâlnire de lucru pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a organizat-o pentru a grăbi ritmul de eliberare a avizelor.

Introducerea reţelelor de gaz este un demers contracronometru, proiectele trebuind să fie depuse până la jumătatea lunii decembrie, aşa încât primăriile să acceseze fonduri UE.

Întâlnirea, organizată la iniţiativa lui Bolojan, a avut loc luni, la ea participând şi şeful Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul CJ Bihor, Vasile Bimbo, şi directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, care, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean, „se va ocupa de susținerea primăriilor în obținerea avizelor necesare în termen de o lună”.

"Cu celeritate"

În cadrul întâlnirii, preşedintele CJ a cerut instituţiilor avizatoare să elibereze „cu celeritate” certificatele necesare, aşa încât primăriile din judeţ să depună până la termenul limită, care este 17 decembrie, proiectele pentru finanţarea europeană.

Bolojan a anunțat în prima sa conferinţă de presă susţinută ca președinte al CJ Bihor că această instituţie va sprijini primăriile să depună proiecte pe axa de finanțare 8.2 din cadrul POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), urmând să fie formate 4 nuclee regionale în scopul obținerii unor punctaje care să asigure finanțarea proiectelor.

Cele patru zone au fost alese în funcție de punctajele maxime pe care acestea le-ar putea întruni având în vedere criteriile de acordare a finanțării. Un criteriu luat în calcul este numărul de gospodării active din perimetru (minimum 1.000 de gospodării), în timp ce punctajul maxim se acordă perimetrelor cu peste 3.000 de gospodării active, adică locuite), un alt criteriu fiind ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz.

Cursă pentru fonduri UE

Cele patru zone identificate astfel sunt: Zona Metropolitană Oradea (formată din Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Paleu), Aleșd-Aștileu-Țețchea-Tileagd, Săcuieni-Diosig şi Ștei-Beiuș (cuprinzând localitățile Rieni, Drăgănești, Pietroasa, Buntești, Lazuri de Beiuș, Tinca și Cociuba Mare).

Municipiul Beiuş şi Ştei nu fac parte din proiect, având în vedere că primul are autonomie geotermică, iar celălalt are deja un proiect în derulare pentru introducerea rețelei de gaz.

Bugetul total al liniei de finanțare pe axa 8.2 POIM la nivel național este de 236 milioane euro, urmând ca valoarea maximă pentru fiecare proiect să fie de 25 milioane euro.

"Introducerea rețelelor de gaz este primul pas pe care îl facem în vederea creșterii calității vieții locuitorilor județului Bihor. Anul viitor se preconizează o altă sesiune de depunere, cu o sumă de trei ori mai mare, dar eu aș insista ca primăriile din județ să facă un efort și să depună proiecte în această sesiune, pentru a putea avea ulterior prioritate, în cazul în care vor exista proiecte neeligibile. (...) Consiliul Județean va acorda asistența tehnică, vom cofinanța documentațiile, vom fi proactivi, prin colaborarea între localități și Instituția Arhitectului Șef”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dabija...de la Judet!
Cind in oras nu te poti racorda la gaz locuind intr un bloc de 30 ani acum birtinezul baga gaz in sat...!!!!!!!!!Mai ramine sa interzica preparatul cirnatilor si cresterea impozitului celui care se incalzeste cu lemne-ca la Oradea!!! !!!Si sa povesteasca ca Mihai Bravu nu era reprezentativ...nici calul...!...ps Legenda spune ca va interzice calul,dar va obliga taranul sa se racordeze la ...gaz!!!
Postat 04 Noiembrie 2020, 07:33 de grigore
Foarte bine
Acum ca e gratis , si platita de cetățeni, tot țăranul să-și bage gaz si centrală, sa nu asteote țăranii si bani de centrală. CJ sa oblige toți cetățenii care au gaz in apropiere sa se racordeze.
Postat 03 Noiembrie 2020, 20:59 de Sandu2100
o intrebare
Dar parca CET-ul, cu ai sai sergenti era cea mai buna solutie. Nu inteeeeeleeeeeeg!!!
Postat 03 Noiembrie 2020, 20:38 de Christa
Schneller, schneller, das ist gut
Atentie, vorbim despre viteza,nu despre bani.Banii se numara,nu-i asa?Caci stimabilul,in primaria pe care ne-a lasat-o mostenire,a avut alta viziune despre dezvoltare:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/termoficare-oradea-scumpeste-tarifele-pentru-avize-si-lucrari-multe-dintre-ele-s-au-dublat-148936.html]."Spre exemplu, taxa pentru eliberarea avizului de coexistenţă, necesar celor care vor să construiască, se majorează de la 248 lei la 295 lei, cea aferentă avizului de racordare va creşte de la 218 lei la 295 lei, iar cea pentru avizul de contorizare se dublează, de la 109 lei la 245 lei.La fel, tarifele de deconectare sau repunere în funcţiune s-a majorat de la 93 lei la 220 lei, sumă la care se adaugă o componentă variabilă legată de amploarea lucrărilor efectuate.CET-ul îşi va majora şi tarifele pentru proiectare. Preţul unui proiect de racordare la reţeaua termică de transport a fost majorat de la 842 lei, la 1.981 lei, iar cel al unui proiect privind racordarea prin extinderea reţelei de transport a crescut de la 1.735 lei la 3.435 lei.">Parafrazam o zicala romaneasca:"Daca esti prost de mic ,cind esti mare musai sa fii oradean".Storia stie.MuI3 pzd.Acum in tot bihorul
Postat 03 Noiembrie 2020, 18:07 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON