URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2023, 18:40

Bolojan, raport despre 12 proiecte județene: Încă 15 milioane euro pentru două artere de la marginea Oradiei, iar Cabana Vadu Crișului va fi redeschisă peste o lună

Bolojan, raport despre 12 proiecte județene: Încă 15 milioane euro pentru două artere de la marginea Oradiei, iar Cabana Vadu Crișului va fi redeschisă peste o lună foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arterele de ieșire din Oradea spre Nojorid, dincolo de aeroport, și spre Biharia, dincolo de zona Real II, vor fi lărgite la patru benzi pe sens până anul viitor, datorită unei înțelegeri cu CNAIR, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, precizând că investițiile depășesc 15 milioane euro din fonduri UE.

Ilie Bolojan a prezentat și stadiul altor 11 proiecte ale administrației județene, dintre care două vor fi recepționate peste o lună: un centru cultural în Oradea și faimoasa Cabană din Vadu Crișului, trecută printr-un amplu program de restaurare. 

Mai fluent și mai sigur

„Ieri am semnat parteneriatul cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru realizarea acestor investiții din fonduri europene, așa încât anul viitor să fie finalizate”, a spus Bolojan într-o conferință de presă, referindu-se la lărgirea la patru benzi a DN 19 de la ieșirea din Episcopia Bihor până la intrarea în Biharia și a DN 79 din dreptul aeroportului până în dreptul intersecției cu DC 77 spre satul Livada.

Președintele CJ Bihor, cel care a și inițiat aceste proiecte, a precizat că la intrarea în Biharia pe DN 19 va fi amenajată o girație care va lega această șosea de viitoarea centură Biharia - Paleu, iar pe DN 79 vor fi realizate două sensuri giratorii, unul în dreptul noului terminal al aeroportului, iar celălalt în intersecția cu DC 77, care va lega șoseaua națională atât de viitorul drum expres DX Oradea - Arad, cât și de viitoarea centură a Nojoridului, aflată în lucru.

Lărgirea arterei de ieșire spre Biharia se va face pe o lungime de 3,7 km și va costa aproximativ 48,35 milioane lei (cu TVA), iar a celei spre Nojorid pe o lungime de 1,8 km, valoarea estimată fiind de 30,09 milioane lei (cu TVA).

De subliniat că pe toată lungimea pe carosabilul astfel lărgit se vor monta separatoare de sens, pentru ca traficul să fie nu doar mai fluent, ci și mai sigur.

Licitațiile pentru executarea lucrărilor urmează să fie lansate la începutul lunii viitoare, așa încât în toamnă să fie începute lucrările, iar anul viitor să fie finalizate, a precizat Bolojan.

Șase centuri, zeci de obstacole

Pe de altă parte, președintele CJ Bihor a prezentat și stadiul lucrărilor la cele șase drumuri de centură inițiate de administrația județeană.

În ce privește viitoarele drumuri județene din Zona Metropolitană Oradea, care vor lega de oraș comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei, Bolojan a spus că acestea două din urmă vor fi finalizate până la sfârșitul anului, în schimb acest lucru este incert în ce privește centura Oșorhei, pentru care trebuie executat și un pasaj peste calea ferată, lucrare mai complexă.

Cu privire la centura Sânmartin, șeful administrației județene a spus că existența unor procese împiedică firmele de construcții să lucreze, mai multe persoane și firme din comună cerând la Înalta Curte de Casație și Justiție suspendarea HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a celei pentru exproprierea terenurilor necesare.

Pe de altă parte, Bolojan a spus că la ieșirea din Felix spre Cordău Primăria Sânmartin face lucrări pentru îngroparea unor rețele subterane, astfel încât și din acest motiv lucrările sunt decalate.

În fine, oficialul a precizat că de săptămâna viitoare traficul pe centura Oradiei va fi restricționat pentru efectuarea lucrărilor la pasajul din zona străzii Ogorului incluse în proiectul centurii Sânmartin.

Singura șosea de centură unde nu sunt probleme și unde „constructorii s-au mobilizat exemplar” este cea a Beiușului, a mai spus Bolojan.

El a prezentat și stadiul proiectului centurii Biharia, amintind că pentru executarea acestuia au fost depuse la licitație șase oferte. „Până la sfârșitul acestei luni vom avea desemnat câștigătorul, iar imediat după semnarea contractului vom putea începe lucrările așa încât în vara anului viitor să fie gata”, a arătat președintele CJ Bihor.

Oradea, cu centură metropolitană completă

Tot miercuri, Ilie Bolojan a anunțat că administrația județeană și primăriile Oradea, Oșorhei, Paleu și Biharia au convenit asupra traseului viitorului inel rutier metropolitan de nord.

Acesta va lega DN 1 dinspre Cluj din zona comunei Oșorhei, de la intrarea în Oradea, cu DN 19 spre Satu Mare peste dealurile din nordul orașului, între cele patru autorități locale urmând să fie încheiat un parteneriat pentru derularea proiectului.

Inelul rutier metropolitan de nord va completa primul inel rutier metropolitan, deja aflat în derulare și finanțat prin Programul Anghel Saligny, care va avea o lungime de 17 kilometri și va ocoli Oradea din Oșorhei până în Nojorid, legând astfel DN 1 (Oradea - Cluj), DN 76 (Oradea - Deva) și DN 79 (Oradea - Arad), ceea ce va fluidiza circulația și pe centura orașului.

Tot la capitolul infrastructură rutieră, președintele CJ Bihor a anunțat că viitorul drum Padiș - Ic Ponor, menit să contribuie la dezvoltarea turismului în Apuseni, este „în fază avansată pentru realizarea proiectului tehnic, care va fi finalizat până la începutul lunii viitoare”, intenția fiind ca „până la jumătatea lunii iunie să obținem autorizația de construcție și la sfârșitul lunii să demarăm procedura de licitație”. Investiția este estimată la echivalentul a 20 milioane euro, iar finanțarea se va face prin Programul Operațional Regional, a mai precizat Bolojan.

În fine, acesta a arătat că CJ Bihor a preluat de la Asociația ZMO proiectul de realizare a unei căi de acces spre viitorul DX Oradea - Arad din intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Oneștilor, care va fi clasificat ca Drum Județean spre a fi derulat de administrația județeană, cel mai probabil tot cu fonduri UE.

Cabana Vadu Crișului, redeschisă cu prilejul Târgului Vama Sării

În altă ordine de idei, Bolojan a anunțat că reabilitarea Cabanei Vadu Crișului și amenajarea Centrului Cultural de pe Calea Clujului din Oradea „sunt practic finalizate” și urmează să fie recepționate.

Redeschiderea cunoscutei cabane de la Vadu Crișului, a precizat el, urmează să aibă loc pe 10 iunie, cu ocazia ediției din acest an a tradiționalului Târg Vama Sării, care celebrează vechiul plutărit pe Crișul Repede.

De asemenea, el a spus că CJ Bihor a depus proiectul pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene, la concurență cu alte cinci proiecte asemănătoare, iar în ce privește proiectul realizării Campusului pentru Învățământ Dual din strada Ceyrat că Ministerul Educației a comunicat administrației județene că acesta a trecut de „faza de eligibilitate”, fiind la concurență, în Regiunea Nord-Vest, cu alte două proiecte similare depuse de administrațiile județelor Cluj și Maramureș.

„În paralel, am demarat procedura de achiziție pentru dotări și derulăm în județ campania de promovare a învățământului dual”, a precizat Bolojan, adăugând că lucrările de construire a Campusului vor fi finalizate până la sfârșitul anului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Tot da lectii Bolo in domeniul lui
Cand face o dare de seama, se vedeceva in urma lui, chiar multe! Bravo lui!
Postat 11 Mai 2023, 13:55 de unu
Scrieti, bă, cu litere mici... ce n-am putut expropria, distrugem cu camioanele si buldozerele
"Cu privire la centura Sânmartin, șeful administrației județene a spus că existența unor procese împiedică firmele de construcții să lucreze, mai multe persoane și firme din comună cerând la Înalta Curte de Casație și Justiție suspendarea HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a celei pentru exproprierea terenurilor necesare." Adriane, nici nu stii, cit de mic incepi sa fii... Completam de la altii: Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a declarat joi că în cazul în care instanța va decide să se pronunțe pentru suspendarea actelor administrative care reglementează Centura Sânmartin, lucrările la șosea, care sunt oricum în întârziere, ar putea fi blocate. „Termenul de pronunțare, în ceea ce privește suspendarea acestor hotărâri (n.red. HG nr. 258/2022 și HG nr. 809/2022) este mâine. Dacă Curtea va respinge aceste cereri vom putea continua lucrările fără probleme, dacă nu, va trebui să le blocăm”, a declarat președintele CJ. El a precizat că proiectul are „întârzieri datorită acestor procese și datorită faptului că nu am putut intra pe anumite tronsoane”. Aceste întârzieri sunt în zona drumului de acces în 1 Mai, „unde nu am putut să forăm piloții pasajului suprateran din zona respectivă”. „Am întârziat lucrările și în zona stațiunii Băile Felix, la capătul dinspre Cordău, unde comuna Sânmartin are de introdus niște rețele de utilități subterane”, a spus Bolojan.
Postat 11 Mai 2023, 12:53 de excalibur
Pe zi ce trece mi se confirmă faptul că liderul PNL Bihor are probleme serioase
În urmă cu două zile, respectiv în noaptea 8/9 mai, conform dispozițiilor anterioare date către ADP Oradea de către binomul Bolojan+Birta, dubele de la ecarisaj au traversat județul de la un cap la altul ... iar la marginea unor sate au lăsat liberi zeci și zeci de câini de toate felurile, din categoria maidanezilor în călduri. Acesta este marele proiect ce va rămâne după acești "neterminați".
Postat 10 Mai 2023, 21:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON