URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2024, 19:25

Bolojan: lucrările pentru centura Sânmartin au intrat în ultima etapă, drumul va fi deschis circulației în luna mai (FOTO)

Bolojan: lucrările pentru centura Sânmartin au intrat în ultima etapă, drumul va fi deschis circulației în luna mai (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcția drumului de legătură dintre Oradea și Sânmartin avansează în linie dreaptă după ce a fost dezafectat și ultimul stâlp de înaltă tensiune situat pe amplasamentul pasajului suprateran peste centura orașului, parte din noua șosea. Aceasta a ajuns la un stadiu de execuție de 80% și va fi finalizată în luna mai, transmite Consiliul Județean Bihor.

„Constructorii montează ultimele grinzi la pasajul suprateran care traversează Centura Oradea, în zona străzii Iancu de Hunedoara. În următoarea perioadă vor fi finalizate lucrările la pasajul pentru pietoni și bicicliști. Stadiul fizic al lucrărilor depășește 80%”, a informat, vineri, administrația județeană.

„La pasajul suprateran de peste drumul comunal spre stațiunea Băile 1 Mai lucrările sunt mai avansate, fiind turnată și placa de suprabetonare. În săptămânile următoare se vor realiza toate armăturile și la pasajul de peste Centura Oradea, urmând să fie turnată placa de suprabetonare și realizată hidroizolația. Cu montarea tuturor grinzilor se intră în ultima etapă a lucrărilor: turnarea stratului de asfalt, montarea balustradelor de protecție, semnalizarea și marcajele. În luna mai va fi deschisă circulația pe varianta ocolitoare Sânmartin”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.  

Drumul de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin va avea o lungime de 5,75 km, precum și bretele de legătură cu DN76 și cu localitatea Haieu, cu o lungime de 2,27 km.

Traseul pornește din centura Oradea de pe strada Iancu de Hunedoara și continuă de-a lungul Pârâului Peța, spre Băile 1 Mai, ocolește Băile Felix și revine în DN 76 la ieșirea din stațiune spre Beiuș, înainte de a vira spre localitatea Cordău.

Șoseaua va avea pe lateral o pistă pentru bicicliști cu o lățime de 3 metri și va cuprinde 3 poduri, 2 pasaje, 1 pasaj subteran pentru bicicliști, 11 podețe și 5 intersecții giratorii.

Lucrările sunt executate de o asociere formată din firmele Construcții Erbașu, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Procons Group, valoarea totală a investiției fiind de 177,238 milioane lei, cu TVA inclusă. Finanțarea se realizează din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, iar proiectul este derulat printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În prezent, sunt în lucru încă alte patru centuri în Zona Metropolitană Oradea, și anume cele ce vor lega de oraș localitățile Oșorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km), Nojorid (8,4 km) și Biharia – Paleu (8,7 km). De asemenea, CJ Bihor mai derulează lucrări și pentru construirea Inelului Rutier Metropolitan Oradea (17 km), a centurii Aleșd (5,8 km) și a centurii Beiuș (9,3 km).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@KP
Obsedatul gica contra loveste din nou. Pe linie de partid. Rusine!
Postat 11 Februarie 2024, 15:24 de Biggie
KP
Ce ai mă, ce nu-ți place?? Intarzierile alea nu e din cauza liberalilor asta de ce nu o spui??
Postat 10 Februarie 2024, 14:04 de Sandu2100
Dacă-i după balivernele lui Bolojan ...
... toate lucrările în curs trebuia deja gătate și puse în circulație încă din urmă cu doi ani, când ne înșira lista de realizări viitoare, spunând că anul 2023 va fi pus sub deviza "Ziua și Proiectul". Cel mai relevant exemplu este seria de pasaje de la centrul civic, proiectul model al habarnismului liberal, gândit prost și executat cu întârzieri în ani, după cum arată șantierul și acum, cu niște șanțuri betonate și pământ excavat și total neamenajat în jur, de parcă la noi s-ar fi mutat Bahmutul și Mariupolul la un loc.
Postat 10 Februarie 2024, 08:48 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON