URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2021, 14:58

Black Friday cu nereguli şi în Oradea: Trei magazine, amendate de Protecţia Consumatorului

Black Friday cu nereguli şi în Oradea: Trei magazine, amendate de Protecţia Consumatorului (Sursa foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Controale fără precedent realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. După ce săptămâna trecută compania Altex a fost amendată cu 50.000 de lei pentru reduceri înşelătoare de Black Friday, zilele trecute comisarii ANPC au mai prins cu minciuna zeci de comercianţi din ţară.

Instituţia a amendat şi trei firme din Oradea, care dețin magazinele StockHouse Grand Bazar, All for kids şi Kik.

Şi la magazine pentru copii

ANPC a anunţat marţi că cele mai recente amenzi au fost date de comisarii de la Comandamentul Special Black Friday, o structură creată în premieră în acest an, iar în cazul a 22 de site-uri şi magazine cu vânzare directă, între care şi trei din Oradea, au fost sancţionate în total cu 359.000 de lei. Totodată, a fost propusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru fiecare dintre operatorii sancţionaţi. 

Magazinele la care au fost găsite probleme în Oradea sunt: Grand Bazar & Stock House Concept (magazinul StockHouse Grand Bazar), Smyk All for Kids (All for Kids), Kik Textillen und Non Food (Kik).

Ceilalţi comercianţi amendaţi sunt: Tensa Art Design din Ilfov (lensa.ro), F64 Studio din Bucureşti (f64.ro), SMS România din Bucureşti, Montecristo din Ilfov, Vabro Retail din Maramureş, apoi Artima, Meli Melo Fashion, Sboujee Gold, Laceworld Design, Kvantum Sport, Sport Vision Trading, Birth Stone, Inditex Romania, B&B Collection, H&M Henes&Mauritz, Eroglu România, toate 11 din Cluj, LPP România Fashion şi Studio Moderna din Bistriţa şi Modaverse SRL (modaverse.ro) din Constanţa.

Preţuri înşelătoare

În informarea comisarilor de la Protecţia Consumatorilor nu se precizează distinct ce nereguli au fost găsite în magazinele din Oradea. În schimb, ANPC enumeră, la comun, abaterile găsite la cei 22 de comercianţi. 

Este vorba despre faptul că la comercializare se aflau produse la reducere, fără ca aceasta să fie aplicată din pretul de referință; nu există informații care să indice în mod clar și neechivoc data la care încetează oferta și faptul că aceasta se referă a stocul disponibil; informări confuze pe site referitoare la reduceri la colecția nouă și la oferta de black friday (neconcordanțe între cele două secțiuni ale site-ului); prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific prețului, consumatorii fiind determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea; nerespectarea prevederilor legale privind afișarea prețurilor (preț nou și preț vechi barat), produsele având un singur preț afișat; neconcordanțe între prețul afișat la raft și prețul de la casa de marcat; prețuri ilizibile; prețul vechi nu este barat, ci acoperit de eticheta cu cel nou; etichetare dublă. 

Amenzi pentru Media Galaxy, Elefant şi Vivre

Controalele realizate de Comandamentul Special Black Friday au demarat săptămâna trecută, când Altex a fost amendată cu 50.000 de lei pentru reduceri false pe site-ul Altex.ro.

Tot săptămâna trecută, ANPC a mai amendat încă 10 operatori economici mari din România, suma totală a acestora fiind de 275.000 de lei. Pe listă se află Altex România (mediagalaxy.ro), Flanco (flanco.ro), FineStore Distribution (magazin de băuturi alcoolice), Vivre Deco (Vivre.ro), Studio Moderna (top-shop.ro), Arsis Trading SRL (arsis.ro), (Lc Waikiki Retail Ro – lcv.ro), Elefant (elefant.ro), Premium Store (premiumstore.ro), Pc Garage (pcgarage.ro) şi Evolution Prest Systems (evomag.ro).

"Se practicau vânzări cu preţ redus, în condiţiile în care preţul de referinţă afişat pe site nu era cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al preţului redus creându-se premisa existenţei unui avantaj specific preţului, consumatorii fiind determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea", au transmis reprezentanţii ANPC, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Sancțiunilor li s-au adăugat "10 decizii de încetare a practicii comerciale incorecte, doar site-ul www.mediagalaxy.ro remediind abaterile pe loc".


(Sursa foto: Facebook - ANPC)

18 oferte false la Kaufland

Controalele s-au desfășurat şi vinerea trecută, în ziua oficială Black Friday, când ANPC a mai prins cu minciuna încă 8 operatori economici. Cuantumul amenzilor în cazul acestora a fost de 260.000 lei.

Pe lista "neagră" au fost adăugate, astfel, Grup Editorial Litera (www.litera.ro), HCV International (watchshop.ro), Electronic Word (badabum.ro), Jysk Romania (jysk.ro şi magazinul cu vânzare directă Jysk Ploieşti), Retail Concept Design (Mobexpert Bucureşti), Orange Romania, DHS Bike Part Deva şi BRD Timişoara.

Următorul retailer amendat sâmbătă a fost Kaufland Timişoara, unde comisarii au găsit nereguli cu privire la ofertele produselor promovate în revista proprie. "La 18 din cele 28 de produse alimentare şi nealimentare, prezentate în revista Kaufland ca fiind oferte de Black Friday, s-a identificat, în magazinul timişorean, faptul că se comercializau la acelaşi preţ ca şi cel dinaintea perioadei de campanie", se mai arată pe pagina de Facebook a ANPC.

Sancţiuni pentru eMAG

Controalele au continuat şi săptămâna aceasta, luni, comisarii sancţionând cu 50.000 de lei firma Dante International, cu site-ul eMag.ro, tot pentru reduceri false.

"Din analiza documentaţiei prezentate de operatorul economic privind evoluţia preţurilor, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii, pentru produsele verificate, coroborat cu constatările de mai sus, a rezultat faptul că omiterea informaţiei privind data aplicării reducerii este de natură să creeze confuzie şi dificultate în verificarea celui mai mic preţ la care sunt vândute produsele", au mai scris reprezentanţii instituţiei.


(Sursa foto: Facebook - ANPC)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON