URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 11:55

Bihorul a obținut schimbarea legii: pentru că angajații Serviciului de Pașapoarte nu mai aveau loc de dosare, cele foarte vechi vor fi distruse

Bihorul a obținut schimbarea legii: pentru că angajații Serviciului de Pașapoarte nu mai aveau loc de dosare, cele foarte vechi vor fi distruse foto: generic, sursa Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât funcționarii Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Bihor erau sufocați, la propriu, de 600.000 dosare, unele vechi și de trei decenii, acestea ocupând șase încăperi, prefectul județului a obținut schimbarea regulilor așa încât să nu mai fie păstrate decât cele cu o vechime de maximum 15 ani.

„Este un alt pas important pentru trecerea completă spre digitalizare”, spune prefectul Dumitru Țiplea, „fan” declarat al reducerii birocrației prin digitalizare.

Maximum 15 ani

Prefectura Bihor a anunțat joi că „termenul de păstrare a dosarelor din arhivele Serviciilor Publice Comunitare de Pașapoarte a fost semnificativ redus, de la termen nelimitat la un termen de 15 ani”, asta în condițiile în care SPCP Bihor nu mai avea spațiu pentru păstrarea dosarelor cu actele cetățenilor care au cerut de-a lungul timpului să li se elibereze documente de călătorie.

Concret, în urma unor demersuri făcute pe lângă Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de către prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, și de șefa SPCP Bihor, comisarul șef Claudia Varga, cadrul legal a fost modificat așa încât din totalul dosarelor să mai fie depozitate doar cele înregistrate din 2008 până în prezent, dar nu în sediul din strada Republicii al acestui Serviciu, ci la sucursala Arhivelor Naționale din strada Traian Blajovici..

„Se sufoca...”

„Arhiva Serviciului de Pașapoarte Bihor se sufoca sub presiunea dosarelor vechi, iar angajatii nu mai aveau efectiv spațiul necesar să își desfășoare munca. (...) Datorită noilor prevederi, spațiul necesar depozitării documentelor depuse de cetățeni va fi restrâns. Arhiva SPCP Bihor însumează cca. 660.000 de dosare, pentru a căror depozitare sunt necesare în prezent 6 încăperi, o parte dintre dosare fiind depozitate inclusiv în birourile angajaților”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Acesta afirmă că a depus „toate diligențele să înceapă o asanare a arhivelor vechi, care ocupau loc nejustificat”, „în paralel cu inițiativele de digitalizare”, iar schimbarea cadrului legal „este un alt pas important în trecerea completă spre digitalizare, care ne va permite să deservim cetățenii mult mai eficient”.

Sortare și distrugere

Potrivit Prefecturii, toate cele 600.000 dosare existente acum în arhiva SPCP Bihor vor fi analizate, iar cele mai vechi de 15 ani vor fi considerate „eligibile pentru casare”, adică pentru distrugere.

Excepție vor face „dosarele care conțin documente clasificate, documente emise anterior anului 1994, documente care suspendă dreptul la libera circulație a unei persoane și documente care nu au fost operate în calculator”, precizează comunicatul Prefecturii Bihor, care adaugă că „în prima etapă sunt verificate dosarele aferente anilor 1994 și 1995, adică 31.317 dosare”, acest proces urmând să fie finalizat până la jumătatea anului în curs.

Prefectura precizează, de asemenea, că începând cu anul 2010 documentele se scanează în format electronic și nu mai conțin documente clasificate, astfel că verificarea dosarelor de după acest an va fi „mult mai ușoară”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cel mai habarnist prefect pe care l-a avut vreodată Bihorul ...
... ne transmite că, în numele digitalizării, urmează să se distrugă toată arhiva mai veche de 15 ani și că asta-i realizarea lui de sezon la cerere legislativă. Cât de tontălău poate fi acest "neterminat" care, în loc să facă loc de dosare prin scanarea acestora, ce presupune un spațiu cât mâna lui, se mai și laudă că o să dea foc la toată "istoria" pașapoartelor bihorenilor de dinainte de 2010. Iar asta în contextul în care Arhiva Națională deține spații suficiente pentru orice act "confidențial" ... iar operațiunea de digitalizare prin scanare a celor 600.000 de dosare ar dura, cu 2 angajați, cel mult trei ani. Foarte multe dintre aceste dosare conțin informații, date și note pe lângă fișele curente de identificare a persoanelor, extrem de valoroase din punct de vedere istoric, politic și social. Oare de ce se vrea distrugerea lor ... nu cumva pentru a nu mai exista nimic relevant despre părinții și bunicii unor liberali și socialiști de frunte? Arhivele Securității există, pot fi publice și nu pot fi distruse timp de 100 de ani. De ce să fie arsă o arhivă similară și, din multe puncte de vedere, cu caracter de unicitate ce s-a aflat sub controlul foștilor securiști sau torționari chiar? Eu vreau să aflu cine a fost cel care, ani la rândul până în '90, mi-a blocat toate cererile de pașaport ca să ies până la Artand măcar ... iar în dosarul inițial și completat an de an la Serviciul Pașapoarte scrie, pe notele de respingere, inițiala sau chiar numele decidentului care a spus de fiecare dată ... NEAPROBAT sau RESPINS, cu mențiunea "KP în monitorizare contrainformativă până la data de ...". Ce au de ascuns politrucii ăștia de acum, de vor să dea foc la așa arhivă?
Postat 18 Februarie 2024, 12:41 de KP
Stima
Stima și respect dlui prefect, care mereu e la datorie deși nu se trage în poze ca și alții.
Postat 16 Februarie 2024, 12:42 de Clauditza
Respect!
Uite că prefectul ăsta tace și face! Muncește în liniște și cu toate că are de-a face cu birocrația generalizată, a învins!
Postat 16 Februarie 2024, 12:28 de Smiley
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON