URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2019, 18:00

Bihorenii își pot găsi strămoșii care au participat în Primul Război Mondial, într-o carte-document (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 50 de orădeni au fost prezenţi, miercuri, în Cetatea Oradea, pentru a lua parte la lansarea cărţii "Românii bihoreni în Primul Război Mondial", scrisă de Cristian Apati şi împărţită în trei volume.

Acestea conţin liste cu bihorenii care au plecat pe front în Marele Război şi detalii despre satele natale ale acestora, decoraţiile primite, dar şi felul în care şi-au pierdut viaţa.

Pe lângă autor, la eveniment au mai vorbit profesorii universitari Mihai Drecin şi Sorin Şipoş, precum şi directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea, Ioan Ciorba.

"Românii bihoreni din Primul Război Mondial" este împărţită în trei volume pentru că are peste 1.500 de pagini şi, altfel, ar fi fost mult prea voluminoasă. Aceasta este de fapt o carte-document sau "tablou nominal", aşa cum îl denumeşte autorul, ce reuneşte toate cercetările lui Cristian Apati - angajat al Arhivelor Naţionale din Serviciul Judeţean Bihor - despre combatanţii bihoreni. 

Izvoarele istorice despre bihorenii din Primul Război Mondial au luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporeşte valoarea lor istorico-documentară. "Cel mai probabil acestea au fost scrise de preoţii din sat sau învăţători, fiindcă ei erau cei mai importanţi oameni ai satului", a explicat Mihai Drecin.

Cele 420 de sate bihorene de la acea vreme au fost ordonate alfabetic pentru a le fi uşor curioşilor să îşi identifice strămoşii. "Românii bihoreni în Primul Război Mondial" conţine numele şi prenumele bravilor săteni, locul naşterii, ocupaţia civilă, gradul, decoraţiile primite, dacă au luat parte la război ca soldaţi pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizaţi pe loc, dacă au fost arestaţi sau internaţi, dacă au fost refugiaţi, dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniţă, în pribegie, în spital sau în urma bolilor sau rănilor, dacă s-au întors acasă invalizi, răniţi, bolnavi sau deplini sănătoşi, dacă au dispărut şi dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.

"Vreau să îmi cer scuze celor care îşi vor găsi numele strămoşilor scris greşit sau lipsa lor din listă. Din cauza scrisului ilizibil mi-a fost imposibil să colectez unele informaţii", a ţinut să precizeze Apati.

Printre curioşii prezenţi la lansare s-a numărat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care l-a felicitat pe Apati pentru iniţiativă.

Tipărirea cărţii în 300 de exemplare a fost finanţată integral de Primăria Oradea. Datorită acestui fapt, cei prezenţi au putut să intre în posesia cărţii gratuit. "Anul viitor vom avea avea o altă lansare a cărţii care va fi retipărită de Muzeul Ţării Crişurilor şi orice curios va putea să o achiziţioneze", a explicat Mircea Oaie, directorul de achiziţii publice din Primăria Oradea. 

Cartea "Românii bihoreni în Primul Război Mondial" va fi distribuită şi bibliotecilor din judeţ şi primăriilor localităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON