URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 DECEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru cei care nu-și mai aduc aminte de acest nume, oamenii fiind preocupați de plagiatori cu funcții mai mari, cum ar fi Sorin Câmpeanu sau Lucian Bode, este vorba de șeful PSD-ului pe Oradea, profesor universitar și senator de Bihor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
După un an de la aprobarea fuziunii între Spitalul Județean și cel Municipal și o gestație de 9 luni de la realizarea ei efectivă, conducerea unității se încumetă, cu un delay de un semestru față de termenul promis în proiectul de management al dr. Gheorghe Carp, la o primă reorganizare a colosului nou creat. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că persoanele cu funcții publice ar trebui să fie obligate să-și declare, fără ocolișuri, apartenența la masonerie?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității motivarea deciziei pronunțate în data de 25 octombrie 2002 în mecanismul hotărârii prealabile, decizie prin care a stabilit că nu pot exista acte întreruptive de prescripție în ultimii ani și, pe cale de consecință, că prescripția penală a intervenit în foarte multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată sau în faza de urmărire penală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale (HTA) esenţiale sunt reprezentaţi de ereditate (există o predispoziţie la boală care se moşteneşte şi care devine realitate în funcţie de alţi factori, cum ar fi cei din mediul ambiant), vârstă, sex, rasă, asocierea cu alte boli (boala este de 2-3 ori mai frecventă la diabetici, la cei cu ateroscleroză şi obezi) şi factori de mediu.
23 Noiembrie 2022, 18:01

Bihorenii din 12 comune și trei orașe pot plăti curentul la jumătate. Prefectul le cere să se pună pe liste destinate Electrica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care locuiesc în 15 unități administrativ-teritoriale din zone montane ale județului pot beneficia de o reducere de 50% la plata facturilor la energia electrică.

În baza unui act normativ referitor la facilitățile pentru persoanele care domiciliază în localitățile din Munții Apuseni, Electrica va acorda reducerile după ce va primi liste cu numele oamenilor.

Nu s-au acordat continuu

Potrivit unei informării a Prefecturii, care a fost făcută publică miercuri, prefectul Dumitru Țiplea a emis o circulară în atenția primăriilor orașelor Nucet, Ștei și Vașcău, precum și a comunelor Budureasa, Bulz, Buntești, Cărpinet, Câmpani, Criștioru de Jos, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lunca, Pietroasa, Rieni și Tărcaia, în care arată că pot fi aplicate pentru locuitorii acestora prevederile OUG 27/1996 privind acordarea de facilități „persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni”.

Contactată de BIHOREANUL, șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, a explicat că reducerile la plata facturilor de curent au fost acordate după intrarea în vigoare a OUG, însă nu în toate UAT-urile, nu pentru toți locuitorii și nu continuu. „Dată fiind această situație, Prefectura s-a adresat atât Electrica Furnizare SA, cât și primăriilor, pentru a sprijini cetățenii să intre în posesia efectivă a drepturilor pe care le au”, a spus Ligia Oala.

Ce au de făcut oamenii și primăriile

„În urma solicitării prefectului Dumitru Țiplea de a aplica prevederile normelor speciale care vizează localitățile din Munții Apuseni, Electrica Furnizare SA a comunicat condițiile și pașii necesari care trebuie parcurși pentru a beneficia de aceste reduceri”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Concret, cetățenii din cele 15 UAT-uri trebuie să depună o cerere la primăria la care sunt arondați, prin care solicită acordarea facilităților. Cererea va fi însoțită de acte doveditoare precum şi de o declarație pe proprie răspundere. Ulterior, cererile se aprobă de către fiecare consiliu local și se centralizează în liste, care vor fi afișate la sediul primăriilor. Cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriilor, în termen de 10 zile de la afişare, iar primarii au obligația să le soluționeze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare. 

După parcurgerea acestor etape, listele devin definitive şi, prin grija primarilor, trebuie transmise instituțiilor abilitate să asigure respectivele facilități, în speță Electrica Furnizare SA, precizează informarea Prefecturii.  

După recepționarea listelor și înregistrarea beneficiarilor în sistemul informatic, Electrica Furnizare va aplica reducerea prevăzută de lege la valoarea finală a facturilor. Listele vor fi actualizate trimestrial.

„De datoria noastră...”

Sprijinul este acordat persoanelor al căror domiciliu în fapt este situat la adresa din actul de identitate sau, după caz, persoanelor singure și familiilor care declară că au locuinţa principală într-una dintre cele 15 UAT-uri. Acordarea sprijinului este condiționată de plata la termen de către clienții casnici a facturilor scadente.

„Este de datoria noastră să sprijinim locuitorii din zonele vulnerabile ale Bihorului, în special în acest context economic. Fac apel la primari să depună toate diligențele pentru întocmirea și trimiterea urgentă a listelor către furnizorul de electricitate”, transmite prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Măsuri prefecturale de o largă penibilitate socială.
Beneficiarii acestor reduceri sunt toți ... titulari de contracte cu Electrica. N-are decât Prefectura, cu al său prefect incomplet din punct de vedere școlar, să ia harta județului și să marcheze clar care localități intră sub incidența acestei măsuri stabilite prin lege. Apoi să dea un Ordin de Prefect, având în vedere calitatea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, pe care Electrica Furnizare îl va aplica ca atare. Ce rost au atâtea hârtii, cereri, hotărâri de consilii locale, etc, etc. De când primarii și consiliile locale emit decizii și hotărâri care să spună același lucru, scris deja în legi organice și/sau ordonanțe de guvern? Birocrație inutilă care arată că Instituția Prefectului din Bihor este pur decorativă mai tot timpul și pusă doar ca să complice existența oamenilor în mod excepțional.
Postat 23 Noiembrie 2022, 21:16 de KP
complicatii pentru cetateni
Ar fi fost mult mai simplu sa se dea un act prin care toate adresele de facturare din aceste localitati sa fi fost incluse automat. Nu ar mai fi trimis cetatenii pe drumuri si ar fi evitat costurile cu birocratia. De ce nu se pot da acte cu mai mult respect pentru cetatean? In alte tari orice act e insotit de o evaluare a impactului bugetar si de o evaluare a costului birocratic asociat.
Postat 23 Noiembrie 2022, 19:55 de vd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6852 RON
  • 1 EUR = 4.9192 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON