URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Noiembrie 2022, 18:01

Bihorenii din 12 comune și trei orașe pot plăti curentul la jumătate. Prefectul le cere să se pună pe liste destinate Electrica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care locuiesc în 15 unități administrativ-teritoriale din zone montane ale județului pot beneficia de o reducere de 50% la plata facturilor la energia electrică.

În baza unui act normativ referitor la facilitățile pentru persoanele care domiciliază în localitățile din Munții Apuseni, Electrica va acorda reducerile după ce va primi liste cu numele oamenilor.

Nu s-au acordat continuu

Potrivit unei informării a Prefecturii, care a fost făcută publică miercuri, prefectul Dumitru Țiplea a emis o circulară în atenția primăriilor orașelor Nucet, Ștei și Vașcău, precum și a comunelor Budureasa, Bulz, Buntești, Cărpinet, Câmpani, Criștioru de Jos, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lunca, Pietroasa, Rieni și Tărcaia, în care arată că pot fi aplicate pentru locuitorii acestora prevederile OUG 27/1996 privind acordarea de facilități „persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni”.

Contactată de BIHOREANUL, șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, a explicat că reducerile la plata facturilor de curent au fost acordate după intrarea în vigoare a OUG, însă nu în toate UAT-urile, nu pentru toți locuitorii și nu continuu. „Dată fiind această situație, Prefectura s-a adresat atât Electrica Furnizare SA, cât și primăriilor, pentru a sprijini cetățenii să intre în posesia efectivă a drepturilor pe care le au”, a spus Ligia Oala.

Ce au de făcut oamenii și primăriile

„În urma solicitării prefectului Dumitru Țiplea de a aplica prevederile normelor speciale care vizează localitățile din Munții Apuseni, Electrica Furnizare SA a comunicat condițiile și pașii necesari care trebuie parcurși pentru a beneficia de aceste reduceri”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Concret, cetățenii din cele 15 UAT-uri trebuie să depună o cerere la primăria la care sunt arondați, prin care solicită acordarea facilităților. Cererea va fi însoțită de acte doveditoare precum şi de o declarație pe proprie răspundere. Ulterior, cererile se aprobă de către fiecare consiliu local și se centralizează în liste, care vor fi afișate la sediul primăriilor. Cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriilor, în termen de 10 zile de la afişare, iar primarii au obligația să le soluționeze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare. 

După parcurgerea acestor etape, listele devin definitive şi, prin grija primarilor, trebuie transmise instituțiilor abilitate să asigure respectivele facilități, în speță Electrica Furnizare SA, precizează informarea Prefecturii.  

După recepționarea listelor și înregistrarea beneficiarilor în sistemul informatic, Electrica Furnizare va aplica reducerea prevăzută de lege la valoarea finală a facturilor. Listele vor fi actualizate trimestrial.

„De datoria noastră...”

Sprijinul este acordat persoanelor al căror domiciliu în fapt este situat la adresa din actul de identitate sau, după caz, persoanelor singure și familiilor care declară că au locuinţa principală într-una dintre cele 15 UAT-uri. Acordarea sprijinului este condiționată de plata la termen de către clienții casnici a facturilor scadente.

„Este de datoria noastră să sprijinim locuitorii din zonele vulnerabile ale Bihorului, în special în acest context economic. Fac apel la primari să depună toate diligențele pentru întocmirea și trimiterea urgentă a listelor către furnizorul de electricitate”, transmite prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Măsuri prefecturale de o largă penibilitate socială.
Beneficiarii acestor reduceri sunt toți ... titulari de contracte cu Electrica. N-are decât Prefectura, cu al său prefect incomplet din punct de vedere școlar, să ia harta județului și să marcheze clar care localități intră sub incidența acestei măsuri stabilite prin lege. Apoi să dea un Ordin de Prefect, având în vedere calitatea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, pe care Electrica Furnizare îl va aplica ca atare. Ce rost au atâtea hârtii, cereri, hotărâri de consilii locale, etc, etc. De când primarii și consiliile locale emit decizii și hotărâri care să spună același lucru, scris deja în legi organice și/sau ordonanțe de guvern? Birocrație inutilă care arată că Instituția Prefectului din Bihor este pur decorativă mai tot timpul și pusă doar ca să complice existența oamenilor în mod excepțional.
Postat 23 Noiembrie 2022, 21:16 de KP
complicatii pentru cetateni
Ar fi fost mult mai simplu sa se dea un act prin care toate adresele de facturare din aceste localitati sa fi fost incluse automat. Nu ar mai fi trimis cetatenii pe drumuri si ar fi evitat costurile cu birocratia. De ce nu se pot da acte cu mai mult respect pentru cetatean? In alte tari orice act e insotit de o evaluare a impactului bugetar si de o evaluare a costului birocratic asociat.
Postat 23 Noiembrie 2022, 19:55 de vd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON