URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2022, 18:01

Bihorenii din 12 comune și trei orașe pot plăti curentul la jumătate. Prefectul le cere să se pună pe liste destinate Electrica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care locuiesc în 15 unități administrativ-teritoriale din zone montane ale județului pot beneficia de o reducere de 50% la plata facturilor la energia electrică.

În baza unui act normativ referitor la facilitățile pentru persoanele care domiciliază în localitățile din Munții Apuseni, Electrica va acorda reducerile după ce va primi liste cu numele oamenilor.

Nu s-au acordat continuu

Potrivit unei informării a Prefecturii, care a fost făcută publică miercuri, prefectul Dumitru Țiplea a emis o circulară în atenția primăriilor orașelor Nucet, Ștei și Vașcău, precum și a comunelor Budureasa, Bulz, Buntești, Cărpinet, Câmpani, Criștioru de Jos, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lunca, Pietroasa, Rieni și Tărcaia, în care arată că pot fi aplicate pentru locuitorii acestora prevederile OUG 27/1996 privind acordarea de facilități „persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni”.

Contactată de BIHOREANUL, șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, a explicat că reducerile la plata facturilor de curent au fost acordate după intrarea în vigoare a OUG, însă nu în toate UAT-urile, nu pentru toți locuitorii și nu continuu. „Dată fiind această situație, Prefectura s-a adresat atât Electrica Furnizare SA, cât și primăriilor, pentru a sprijini cetățenii să intre în posesia efectivă a drepturilor pe care le au”, a spus Ligia Oala.

Ce au de făcut oamenii și primăriile

„În urma solicitării prefectului Dumitru Țiplea de a aplica prevederile normelor speciale care vizează localitățile din Munții Apuseni, Electrica Furnizare SA a comunicat condițiile și pașii necesari care trebuie parcurși pentru a beneficia de aceste reduceri”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Concret, cetățenii din cele 15 UAT-uri trebuie să depună o cerere la primăria la care sunt arondați, prin care solicită acordarea facilităților. Cererea va fi însoțită de acte doveditoare precum şi de o declarație pe proprie răspundere. Ulterior, cererile se aprobă de către fiecare consiliu local și se centralizează în liste, care vor fi afișate la sediul primăriilor. Cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriilor, în termen de 10 zile de la afişare, iar primarii au obligația să le soluționeze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare. 

După parcurgerea acestor etape, listele devin definitive şi, prin grija primarilor, trebuie transmise instituțiilor abilitate să asigure respectivele facilități, în speță Electrica Furnizare SA, precizează informarea Prefecturii.  

După recepționarea listelor și înregistrarea beneficiarilor în sistemul informatic, Electrica Furnizare va aplica reducerea prevăzută de lege la valoarea finală a facturilor. Listele vor fi actualizate trimestrial.

„De datoria noastră...”

Sprijinul este acordat persoanelor al căror domiciliu în fapt este situat la adresa din actul de identitate sau, după caz, persoanelor singure și familiilor care declară că au locuinţa principală într-una dintre cele 15 UAT-uri. Acordarea sprijinului este condiționată de plata la termen de către clienții casnici a facturilor scadente.

„Este de datoria noastră să sprijinim locuitorii din zonele vulnerabile ale Bihorului, în special în acest context economic. Fac apel la primari să depună toate diligențele pentru întocmirea și trimiterea urgentă a listelor către furnizorul de electricitate”, transmite prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Măsuri prefecturale de o largă penibilitate socială.
Beneficiarii acestor reduceri sunt toți ... titulari de contracte cu Electrica. N-are decât Prefectura, cu al său prefect incomplet din punct de vedere școlar, să ia harta județului și să marcheze clar care localități intră sub incidența acestei măsuri stabilite prin lege. Apoi să dea un Ordin de Prefect, având în vedere calitatea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, pe care Electrica Furnizare îl va aplica ca atare. Ce rost au atâtea hârtii, cereri, hotărâri de consilii locale, etc, etc. De când primarii și consiliile locale emit decizii și hotărâri care să spună același lucru, scris deja în legi organice și/sau ordonanțe de guvern? Birocrație inutilă care arată că Instituția Prefectului din Bihor este pur decorativă mai tot timpul și pusă doar ca să complice existența oamenilor în mod excepțional.
Postat 23 Noiembrie 2022, 21:16 de KP
complicatii pentru cetateni
Ar fi fost mult mai simplu sa se dea un act prin care toate adresele de facturare din aceste localitati sa fi fost incluse automat. Nu ar mai fi trimis cetatenii pe drumuri si ar fi evitat costurile cu birocratia. De ce nu se pot da acte cu mai mult respect pentru cetatean? In alte tari orice act e insotit de o evaluare a impactului bugetar si de o evaluare a costului birocratic asociat.
Postat 23 Noiembrie 2022, 19:55 de vd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON