URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
23 Ianuarie 2010, 12:15

Totul pe tavă!

Totul pe tavă! POFTĂ MARE! Secretul succesului unei cantine cu autoservire stă în diversitatea produselor, mărimea porţiei şi preţul accesibil. "Am păstrat meniul zilei la 11 lei de trei ani, deşi toate cheltuielile au crescut. Nu mai câştigăm 4 lei la fiecare, câştigăm 2, dar este un profit sigur", spun patronii unui asemenea local, situat pe Bulevardul Ştefan cel Mare
Totul pe tavă! OFERTE. Pentru a atrage clienţii prea ocupaţi să gătească acasă, cantinele oferă zilnic meniuri noi la preţuri rezonabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există afaceri imune la criză. Sau măcar mai rezistente. Odată cu scăderea veniturilor, orădenii vor renunţa poate la bere, vor mai rări din ţigări, nu vor mai ieşi aşa des în oraş, dar de mâncat nu se pot lăsa.

Aşa se face că, în plină recesiune, una din cele mai sigure afaceri rămân cantinele unde se poate mânca rapid, curat şi mai ales ieftin. "Dacă omul iese de la tine cu burta plină şi nu şi-a golit tot portofelul, vine şi a doua oară", explică patronul unui local cu dever.

"Prefer mâncarea gătită"

Nu e chiar ca la mama acasă, dar oricum e mai mult decât o chiftea strivită într-o chiflă stropită cu unsori colorate. "Cu puţin peste 10 lei mănânc, oriunde în oraş, un meniu cu două feluri, din care unul e o ciorbă caldă. Normal că prefer mâncarea gătită în locul celei de la fast-food", spune Alin. Angajat la o firmă privată, tânărul spune că nu are nici timp, nici chef să gătească. "Plec de acasă dimineaţa şi ajung seara, când numai să stau la oale nu-mi vine".

La rându-i, Sorin, un mic întreprinzător, spune că preferă cantinele de tip "împinge-tava" pentru varietatea ofertei. "Văd cu ochii mei ce cumpăr, am de unde alege, iar dacă îmi place mai mult un fel de mâncare pot să-mi comand cât poftesc. Plus că mâncarea e tot timpul proaspătă, pentru că se găteşte zilnic", zice Sorin. Şi aşa gândesc sute de orădeni prea ocupaţi ca să mai şi gătească...

Afaceri înfloritoare

Văzute pe vremuri ca fiind exclusiv pentru studenţi, burlaci şi divorţaţi, cantinele şi pensiunile s-au înmulţit în ultimii ani ca ciupercile. Printre primele pensiuni care au spart gheaţa a fost cea lansată, cu o investiţie minimă, de Augustin Venter, fostul bucătar de la cantina PCR, moştenită apoi de SRI. La începutul anilor 2000, Gusti şi-a deschis cantina de la blocurile în zig-zag din Bulevardul Dacia. Porţiile îndestulătoare la un preţ accesibil şi meniul cu două feluri la 12 lei au făcut ca sala de mese să fie plină tot timpul. Aici vin să mănânce de la taximetrişti şi agenţi de vânzări până la poliţişti şi procurori. La fel, poziţionată strategic în zona industrială, cu clientelă din belşug, cantina de la fabrica de zahăr a cunoscut şi ea un succes rapid.

Modelul a fost copiat rapid. În toate cartierele există un loc în care cu mai puţin de 15 lei se poate cumpăra un meniu cu două feluri de mâncare. Pensiunea din strada Tudor Vladimirescu are meniul la 10 lei, cantina din Vasile Alecsandri tot atât, la cea din Bulevardul Ştefan cel Mare masa face 11 lei, la Biggy's pe Avram Iancu este 12 lei, iar la Papa's, pe Corso, 14 lei.

"Rapid, ieftin, bun..."

În ciuda crizei, patronii cantinelor nu se plâng de clienţi. "Am încheiat anul 2009 pe profit şi sunt toate motivele să credem că la fel se va întâmpla şi anul acesta", spune Mircea Berdan, unul din patronii cantinei din bulevardul Ştefan cel Mare. Cantina Bulevard 82 a fost lansată în urmă cu trei ani pentru a deservi angajaţii celor 40 de firme care aveau închiriate spaţii în clădirea fostei întreprinderi de confecţii "Textila Crişana", dar treptat clientela s-a diversificat. Aici mănâncă de la agenţi comerciali şi funcţionari publici până la angajaţi din bănci şi şefi de instituţii. Uneori sunt şi 300 de clienţi pe zi! "Iniţial am avut reţineri. Credeam, ca toată lumea, că "împinge-tava" e ca-n gară, un local cu mobilier ieftin, duhnind a prăjeală. Asta până am văzut în străinătate cum se face şi am decis să încercăm. Când e vorba de mâncare, peste tot în lume oamenii vor rapid, ieftin, bun şi curat", spune patronul.

Afacerea a presupus investiţii de peste 60.000 de euro în amenajarea locului şi dotarea bucătăriei, dar a meritat, fiindcă face profit. Nu mult şi nu uşor. "E un business greu, fiindcă trebuie să fii exigent. Cum te taxează clientul nu te taxează niciun control de la stat. Dacă nu i-a plăcut ceva la mâncare, la servire, la orice, a doua oară nu mai vine, povesteşte prietenilor şi pierzi nu un client, ci zece...", spune Mircea.

Clienţi mai puţini

Odată cu scăderea puterii de cumpărare, nici cantinele nu mai fac profitul de altădată. Dar nici nu sunt ameninţate cu falimentul. "Faţă de anul trecut a scăzut clientela cu 30-40%. Înainte veneau la masă agenţi de asigurări, muncitori din construcţii şi funcţionari. De când au căzut afacerile, iar bugetarii sunt ameninţaţi cu disponibilizarea, oamenii vin în număr mai mic", spune Maria Filip, patroana cantinei din strada Vasile Alecsandri. Femeia conduce şi cantina de lângă gara centrală, şi spune că, pentru a putea traversa criza, a îngheţat preţurile. "Am făcut meniul zilei la 10 lei, rotund, să poată veni oricine vrea o masă caldă. Dar mai mult nu poţi coborî", spune întreprinzătoarea.

A vrut să extindă actuala suprafaţă a sălii de mese, dar pe fondul scăderii pieţei a amânat investiţia. Peste un an sau poate doi, când economia îşi va fi revenit. Nu de alta, dar orădenii prea singuri sau prea ocupaţi tot vor trebui să mănânce. Ieftin şi bun, dacă se poate...


ACCEPTABIL
12 lei este preţul mediu al unui meniu cu două feluri de mâncare practicat în cantinele orădene


"Acum sunt două mentalităţi care se bat cap în cap. Cea modernă presupune servitul mesei în oraş, iar cea tradiţională gătitul în casă. Rămâne de văzut care va învinge..."

Mihaela Heciu, psiholog


PROGRES
Între cratiţă şi cantină

Ultimii 20 de ani au adus importante mutaţii în mentalitatea orădenilor. Consultantul în afaceri Dacian Palladi pune stabilitatea afacerilor cu cantine pe seama faptului că orădenii au tot mai puţin timp. "E drept că e mai ieftin să îţi găteşti acasă, dar pentru asta investeşti timp cu cumpărăturile, cu prepararea hranei şi curăţarea bucătăriei. Timp pe care nu-l ai. Şi chiar dacă l-ai avea, dacă eşti singur sau ai o familie mică, dezavantajul e că trebuie să mănânci zile în şir aceeaşi mâncare".

La rându-i, psihologul Mihaela Heciu pune succesul cantinelor pe seama schimbării de mentalitate. "Adulţii între 35-40 de ani apreciază încă bucătăria tradiţională. E mai ieftin şi mai sănătos. Cei mai tineri, în schimb, cu excepţia cazurilor care văd gătitul ca pe un hobby, preferă să mănânce în oraş. Pentru ei, ceea ce e tradiţional este deja perimat". Psihologul spune că în ultimii ani orădenii, ca toţi românii, au intrat într-un cerc vicios. "Muncim mai mult, până seara târziu, ca să cheltuim mai mult, dar asta nu înseamnă că nivelul calităţii vieţii a crescut. Presaţi de timp, banii câştigaţi în plus îi dăm poate pe o masă în oraş"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
  • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
  • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
  • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
  • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
  • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
  • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
  • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
  • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
  • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON