URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 05 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
23 Ianuarie 2010, 12:15

Totul pe tavă!

Totul pe tavă! POFTĂ MARE! Secretul succesului unei cantine cu autoservire stă în diversitatea produselor, mărimea porţiei şi preţul accesibil. "Am păstrat meniul zilei la 11 lei de trei ani, deşi toate cheltuielile au crescut. Nu mai câştigăm 4 lei la fiecare, câştigăm 2, dar este un profit sigur", spun patronii unui asemenea local, situat pe Bulevardul Ştefan cel Mare
Totul pe tavă! OFERTE. Pentru a atrage clienţii prea ocupaţi să gătească acasă, cantinele oferă zilnic meniuri noi la preţuri rezonabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există afaceri imune la criză. Sau măcar mai rezistente. Odată cu scăderea veniturilor, orădenii vor renunţa poate la bere, vor mai rări din ţigări, nu vor mai ieşi aşa des în oraş, dar de mâncat nu se pot lăsa.

Aşa se face că, în plină recesiune, una din cele mai sigure afaceri rămân cantinele unde se poate mânca rapid, curat şi mai ales ieftin. "Dacă omul iese de la tine cu burta plină şi nu şi-a golit tot portofelul, vine şi a doua oară", explică patronul unui local cu dever.

"Prefer mâncarea gătită"

Nu e chiar ca la mama acasă, dar oricum e mai mult decât o chiftea strivită într-o chiflă stropită cu unsori colorate. "Cu puţin peste 10 lei mănânc, oriunde în oraş, un meniu cu două feluri, din care unul e o ciorbă caldă. Normal că prefer mâncarea gătită în locul celei de la fast-food", spune Alin. Angajat la o firmă privată, tânărul spune că nu are nici timp, nici chef să gătească. "Plec de acasă dimineaţa şi ajung seara, când numai să stau la oale nu-mi vine".

La rându-i, Sorin, un mic întreprinzător, spune că preferă cantinele de tip "împinge-tava" pentru varietatea ofertei. "Văd cu ochii mei ce cumpăr, am de unde alege, iar dacă îmi place mai mult un fel de mâncare pot să-mi comand cât poftesc. Plus că mâncarea e tot timpul proaspătă, pentru că se găteşte zilnic", zice Sorin. Şi aşa gândesc sute de orădeni prea ocupaţi ca să mai şi gătească...

Afaceri înfloritoare

Văzute pe vremuri ca fiind exclusiv pentru studenţi, burlaci şi divorţaţi, cantinele şi pensiunile s-au înmulţit în ultimii ani ca ciupercile. Printre primele pensiuni care au spart gheaţa a fost cea lansată, cu o investiţie minimă, de Augustin Venter, fostul bucătar de la cantina PCR, moştenită apoi de SRI. La începutul anilor 2000, Gusti şi-a deschis cantina de la blocurile în zig-zag din Bulevardul Dacia. Porţiile îndestulătoare la un preţ accesibil şi meniul cu două feluri la 12 lei au făcut ca sala de mese să fie plină tot timpul. Aici vin să mănânce de la taximetrişti şi agenţi de vânzări până la poliţişti şi procurori. La fel, poziţionată strategic în zona industrială, cu clientelă din belşug, cantina de la fabrica de zahăr a cunoscut şi ea un succes rapid.

Modelul a fost copiat rapid. În toate cartierele există un loc în care cu mai puţin de 15 lei se poate cumpăra un meniu cu două feluri de mâncare. Pensiunea din strada Tudor Vladimirescu are meniul la 10 lei, cantina din Vasile Alecsandri tot atât, la cea din Bulevardul Ştefan cel Mare masa face 11 lei, la Biggy's pe Avram Iancu este 12 lei, iar la Papa's, pe Corso, 14 lei.

"Rapid, ieftin, bun..."

În ciuda crizei, patronii cantinelor nu se plâng de clienţi. "Am încheiat anul 2009 pe profit şi sunt toate motivele să credem că la fel se va întâmpla şi anul acesta", spune Mircea Berdan, unul din patronii cantinei din bulevardul Ştefan cel Mare. Cantina Bulevard 82 a fost lansată în urmă cu trei ani pentru a deservi angajaţii celor 40 de firme care aveau închiriate spaţii în clădirea fostei întreprinderi de confecţii "Textila Crişana", dar treptat clientela s-a diversificat. Aici mănâncă de la agenţi comerciali şi funcţionari publici până la angajaţi din bănci şi şefi de instituţii. Uneori sunt şi 300 de clienţi pe zi! "Iniţial am avut reţineri. Credeam, ca toată lumea, că "împinge-tava" e ca-n gară, un local cu mobilier ieftin, duhnind a prăjeală. Asta până am văzut în străinătate cum se face şi am decis să încercăm. Când e vorba de mâncare, peste tot în lume oamenii vor rapid, ieftin, bun şi curat", spune patronul.

Afacerea a presupus investiţii de peste 60.000 de euro în amenajarea locului şi dotarea bucătăriei, dar a meritat, fiindcă face profit. Nu mult şi nu uşor. "E un business greu, fiindcă trebuie să fii exigent. Cum te taxează clientul nu te taxează niciun control de la stat. Dacă nu i-a plăcut ceva la mâncare, la servire, la orice, a doua oară nu mai vine, povesteşte prietenilor şi pierzi nu un client, ci zece...", spune Mircea.

Clienţi mai puţini

Odată cu scăderea puterii de cumpărare, nici cantinele nu mai fac profitul de altădată. Dar nici nu sunt ameninţate cu falimentul. "Faţă de anul trecut a scăzut clientela cu 30-40%. Înainte veneau la masă agenţi de asigurări, muncitori din construcţii şi funcţionari. De când au căzut afacerile, iar bugetarii sunt ameninţaţi cu disponibilizarea, oamenii vin în număr mai mic", spune Maria Filip, patroana cantinei din strada Vasile Alecsandri. Femeia conduce şi cantina de lângă gara centrală, şi spune că, pentru a putea traversa criza, a îngheţat preţurile. "Am făcut meniul zilei la 10 lei, rotund, să poată veni oricine vrea o masă caldă. Dar mai mult nu poţi coborî", spune întreprinzătoarea.

A vrut să extindă actuala suprafaţă a sălii de mese, dar pe fondul scăderii pieţei a amânat investiţia. Peste un an sau poate doi, când economia îşi va fi revenit. Nu de alta, dar orădenii prea singuri sau prea ocupaţi tot vor trebui să mănânce. Ieftin şi bun, dacă se poate...


ACCEPTABIL
12 lei este preţul mediu al unui meniu cu două feluri de mâncare practicat în cantinele orădene


"Acum sunt două mentalităţi care se bat cap în cap. Cea modernă presupune servitul mesei în oraş, iar cea tradiţională gătitul în casă. Rămâne de văzut care va învinge..."

Mihaela Heciu, psiholog


PROGRES
Între cratiţă şi cantină

Ultimii 20 de ani au adus importante mutaţii în mentalitatea orădenilor. Consultantul în afaceri Dacian Palladi pune stabilitatea afacerilor cu cantine pe seama faptului că orădenii au tot mai puţin timp. "E drept că e mai ieftin să îţi găteşti acasă, dar pentru asta investeşti timp cu cumpărăturile, cu prepararea hranei şi curăţarea bucătăriei. Timp pe care nu-l ai. Şi chiar dacă l-ai avea, dacă eşti singur sau ai o familie mică, dezavantajul e că trebuie să mănânci zile în şir aceeaşi mâncare".

La rându-i, psihologul Mihaela Heciu pune succesul cantinelor pe seama schimbării de mentalitate. "Adulţii între 35-40 de ani apreciază încă bucătăria tradiţională. E mai ieftin şi mai sănătos. Cei mai tineri, în schimb, cu excepţia cazurilor care văd gătitul ca pe un hobby, preferă să mănânce în oraş. Pentru ei, ceea ce e tradiţional este deja perimat". Psihologul spune că în ultimii ani orădenii, ca toţi românii, au intrat într-un cerc vicios. "Muncim mai mult, până seara târziu, ca să cheltuim mai mult, dar asta nu înseamnă că nivelul calităţii vieţii a crescut. Presaţi de timp, banii câştigaţi în plus îi dăm poate pe o masă în oraş"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON