URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2021, 17:11

Bețe în roate. Pandemia a diminuat încasările OTL cu 1,8 milioane euro

Măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea efectelor pandemiei de Covid-19, restricţiile de circulaţie, închiderea şcolilor şi sistarea activităţii unor agenţi economici au redus anul trecut numărul de călători de pe mijloacele de transport în comun.

"Puteam pune lacătul..."

Anul 2020 a fost unul dificil pentru OTL care a trebuit să apeleze la ajutorul municipalităţii ca să nu închidă anul pe pierdere. "Dacă Primăria nu ne ajuta puteam pune lacătul pe poartă", a declarat directorul general al OTL, Viorel Pop, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Scăderea numărului de călători a afectat grav veniturile societăţii. "În 2020 din cauza pandemiei am înregistrat o scădere a încasărilor rezultate din vânzările din chioşcuri cu 1,8 milioane euro şi o scădere a cifrei de afaceri cu 18% faţă de anul 2020", a concretizat directorul economic al OTL, Romeo Nica.

Pentru a face faţă noilor condiţii, societatea de transport comun a trimis în şomaj tehnic 130 din cei 490 de angajaţi. "Am închis anul 2020 cu toate plăţile la zi pentru că pierderile societăţii au fost compensate de orădeni. Subvenţia primită a fost de circa 1,3 milioane euro", a spus Nica.

Subvenţia este însă justificată în condiţiile în care municipalitatea a cerut operatorului de transport local să îşi scoată tramvaiele şi autobuzele pe traseu cu o frecvenţă cât mai bună chiar dacă numărul de călători a scăzut dramatic.

60% din bilete s-au vândut electronic

Pandemia s-a reflectat inclusiv în comportamentul călătorilor care au apelat la mijloace moderne de achiziţionare a biletelor şi au evitat contactul cu angajaţii OTL.

"În 2020 am ajuns ca biletele pe hârtie să reprezinte doar 40% din totalul celor vândute. 30% din bilete s-au vândut prin POS şi 30% prin SMS, ceea ce înseamnă că 60% dintre ele au fost vândute prin sisteme electronice", a declarat Nica.

OTL va continua anul acesta îmbunătăţirea serviciilor prestate. Societatea de transport va lansa o aplicaţie de planificare a călătoriilor pentru telefonul mobil în cadrul unui proiect în valoare de 300.000 euro care vizează îmbunătăţirea actualului sistem AVS (Automatic Vehicle Location) de monitorizare automată a parcului rulant. "Se va vedea pe telefon, în timp real, unde este mijlocul de transport în comun şi când ajunge în staţie", a spus directorul economic.

La fel, călătorii din staţii vor putea afla informaţii cu privire la timpul de sosire al garniturilor cu ajutorul celor 55 de panouri informare cu afişaj color care vor fi amplasate începând de săptămâna aceasta în staţiile de tramvai pornind din zona centrală spre periferie.

"Singurul oraş din ţară"

În paralel, OTL are în lucru extinderea liniei de tramvai din Calea Aradului către cartierul Dimitrie Cantemir urcând de-a lungul pârâului Peţa. "Suntem singurul oraş din ţară care îşi construieşte o linie nouă. Aceasta este finalizată în proporţie de circa 60% şi sperăm să fie dată în folosinţă pe 12 octombrie, de ziua oraşului", a spus, la rândul său, directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic.

Conducerea societăţii de transport local are în derulare mai multe achiziţii de tramvaie şi autobuze şi ia în calcul lansarea altor investiţii similare din bani europeni.

OTL îşi doreşte achiziţionarea a cel puţin 10 autobuze pe hidrogen în valoare de 700.000 euro bucata, pe care să le ruleze în zona centrală, şi a încă 30 de autobuze hibrid (300.000 euro bucata).

Prinşi pe videocamere

Garniturile deja cumpărate şi dotate inclusiv cu camere video şi-au demonstrat utilitatea. "Suntem mulţumiţi de ele. Ne dau toate datele tehnice necesare de la consum la număr de călători ori staţiile în care urcă. Inclusiv camerele din interior au fost utile pentru că am putut descoperi unele fapte anti-sociale, iar filmările au fost date poliţiei", a spus Pop.

Spre exemplu, poliţiştii au identificat cu ajutorul filmărilor vandali, hoţi şi alte elemente anti-sociale. "În Episcopia doi tineri băuţi au fost daţi jos de şofer pentru că făceau gălăgie. Imediat ce şoferul a intrat în cuşeta lui, respectivii au luat o sticlă şi au spart cu ea geamul de la uşă. Au fost prinşi într-o oră pentru că Poliţia s-a ajutat de filmări", a povestit Pop.

Vatmani în cursă...

Conducerea OTL speră pentru anul acesta la o revenire a activităţii, astfel încât să poată organiza campionatul european al vatmanilor. Ediţia de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei. "Dacă lucrurile se schimbă, şi sperăm să se schimbe, în iunie vom ţine acest concurs la Oradea, în Piaţa Unirii, în faţa Primăriei", a spus directorul tehnic, Adrian Revnic.

Concursul va reuni 25 de echipe, toate provenind din oraşe-capitală, Oradea fiind singura localitate din România înscrisă în concurs.

OTL şi-a dorit organizarea concursului după ce în 2019, la ediţia organizată în Bruxelles, orădenii Cristina Baiduca şi Vasile Bălaj au reuşit performanţa de a ocupa locul trei la nivel european.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, conducerea OTL ia în calcul, printre altele, extinderea traseelor în judeţ până la o distanţă de 60 kilometri, construirea unui nou depou de tramvaie, extinderea liniei de tramvai către Episcopia şi Borş şi chiar mutarea în subteran a căii de rulare din strada Republicii pentru ca garniturile să nu se mai intersecteze cu traficul care vine din Borş la colţul Liceului Ortodox Roman Ciorogariu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
reguli nerespectate
Daca regulile erau respectate ar fi avut clienti. Multi au ales alte variante, tocmai din cauza nerespectarii regulilor in MTC. Apoi tampenia de scoala online: nu cred ca elevi aveau abonamente gratuite (gratuit = plateste primaria, statul) daca tot au stat acasa.
Postat 19 Februarie 2021, 07:27 de sasi
Saracia a redus veniturile OTL
Saracia, somajul, salariile mici, taxele si impozitele crescute au redus veniturile tuturor institutiilor. Pensionarii iesiti anticipat cu pensii speciale nu circula cu OTL. Apropo au si ei gratuitate?
Postat 19 Februarie 2021, 02:46 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON