URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2021, 15:01

Baloane, muzică și clovni în Cetate! Cum arată evenimentul-pilot organizat de Ziua Copilului, în Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Copilului este sărbătorită, marţi, în mod inedit în Cetatea Oradea, printr-un eveniment pilot la care copiii au acces liber, în timp ce adulţii trebuie să dovedească întâi că fie s-au vaccinat, fie nu sunt infectaţi cu Covid-19. 

În prima parte a zilei, curtea fortăreţei orădene a găzduit spectacole de teatru pentru copii, precum şi un concert al unei orchestre restrânse a Filarmonicii din Oradea, care a interpretat melodiile de pe coloanele sonore a unor filme de animaţie precum "Cars" şi "Frozen".

Acces condiţionat

Acesta este primul eveniment organizat în Oradea în cadrul protocolului încheiat între municipalitate (prin APTOR) şi instituţiile de cultură din subordinea CJ Bihor (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat Oradea), pentru stabilirea unui program comun şi previzibil de activităţi culturale.

Pentru a intra în perimetrul evenimentului, orădenii trebuie să demonstreze fie că sunt vaccinaţi, fie că nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2 (prin prezentarea unui test negativ de tip PCR, nu mai vechi de 72 de ore, ori un test negativ antigen făcut cel mult în urmă cu 24 de ore).

La intrarea în curtea Cetăţii, adulţii sunt întrebaţi dacă s-au vaccinat sau pot dovedi, printr-un test PCR sau antigen negativ, că nu sunt infectaţi. Persoanele din categoria vaccinaţilor dovedesc asta prezentând buletinul unuia dintre reprezentanţii organizatorilor, care-l scanează cu ajutorul unei tablete conectate la platforma naţională de vaccinare. Astfel, află oficial dacă persoana respectivă a primit ambele doze de vaccin şi au trecut cele 10 zile de după rapel.

Cei mai mulţi dintre bihorenii care s-au prezentat la intrarea în Cetate cunoşteau deja protocolul - anunţat de altfel din timp de organizatori - şi au trecut repede de control. Altora, care nu s-au vaccinat şi nici nu au avut test negativ, li s-a refuzat accesul.

"Am pregătit 500 de scaune în Cetate, aceasta este limita permisă de noi (n.r. - din 1 iunie autorităţile naţionale permit şi organizarea unor evenimente cu 1.000 de persoane, însă cel din Cetate a fost gândit pentru 500). Cei care ajung aici trebuie să respecte regulile şi să poate masca de protecţie, singurii scutiţi fiind copii mai mici de 5 ani", a explicat pentru BIHOREANUL, Alexandru Chira, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Baloane şi clovni

În jurul orei 10.30 în Cetate se aflau circa 100 de copii, mulţi dintre ei adunaţi în jurul unui clovn vorbăreţ, al trupei Lilliput de la Teatrul Szigligeti, care i-a oferit fiecărui participant o sabie din baloane. Cei mai fericiţi au fost băieţeii, care au şi trecut apoi la "luptă".

"Trebuie să fim cuminţi şi să ne aşteptăm rândul. Toţi cavalerii şi domniţele vor primi săbii", le-a spus ajutorul clovnului micuţilor prezenţi.

După o jumătate de oră, aceştia au fost invitaţi să se aşeze pe scaune împreună cu părinţii lor pentru a asista la concertul orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea, care a interpretat mai multe melodii de pe coloanele sonore a unor filme Disney, precum "Frozen" ("Regatul de gheaţă"), "Toy Story" ("Povestea jucăriilor"), "Cars" ("Maşini") sau Flinstone Family ("Familia Flinstone").

"Preferata mea este melodia de la «Cars» numai că imaginile din film mă ameţesc pentru că Fulger Mqueen (n.r. personajul principal) este foarte rapid", a spus Maria, una dintre fetiţele care au asistat la concert.

Câţiva dintre micuţi nu au stat însă pe scaune, ci s-au apropiat de scenă, au dansat, l-au imitat pe dirijor sau s-au jucat cu săbiile primite.

"Ne bucurăm că avem în sfârşit un astfel de eveniment, copiii noştri aveau nevoie să iasă şi să bucure de frumuseţea zilei, iar noi să ne simţim în siguranţă", s-a destăinuit una dintre mamele prezente la eveniment.

Prima parte a activităţilor din curtea Cetăţii s-au încheiat în jurul orei 12. Cea de-a doua va începe la ora 16, cu un spectacol al Teatrului Regina Maria, "MateMagica". Până la ora prânzului, aproape 400 de persoane au trecut prin curtea Cetăţii. 

Programul comun al Primăriei şi instituţiilor de cultură pentru 1 iunie a cuprins şi alte evenimente. La prânz, actorii trupei Arcadia au jucat "Frumoasa şi Bestia" la sala mare a Teatrului Regina Maria, iar de la 13 trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti a susţinut un spectacol în Biharia. 


Partea a doua a programului evenimentelor de 1 Iunie

16.00 – Teatrul Regina Maria –  MateMagica – spectacol outdoor, Curtea Interioară a Cetăţii

17.00 – Teatrul Szigligeti, Trupa Lilliput – Spectacol Paprika Jancsi kalandjai / Aventurile lui Vasilache (lb. maghiară) –  Strada Republicii (co-organizator: Asociaţia Ovisuli)

17.30 – Filarmonica de Stat Oradea – Desene şi muzică - o planetă miraculoasă! Spectacol Muzical, Curtea Interioară a Cetăţii

18.00 – Teatrul Regina Maria - Vrăjitorul din Oz - spectacol Sala Mare a Teatrului Regina Maria

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dezamagitor e puțin spus
Ideea de a organiza un eveniment pentru copii a fost foarte buna insa acțiunea a fost mai mult decât dezamăgitoare. De la lipsa oricărui loc de unde sa cumperi o apă macar pt. copii până la absența locurilor de joacă, a decorurilor. S-au străduit artiștii sa-i facă pe copii sa se simtă bine, însă lipseau multe, multe alte lucruri. A fost ca și un festival de muzica dar fara muzica. Sper sa fi fost doar un incident și nu un semn despre cum arat noua strategie de organizare a evenimentelor.
Postat 02 Iunie 2021, 00:21 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON