URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2023, 14:02

Azilele pentru bătrâni din toată țara, „călcate” de ANPC. Probleme găsite și la centrele din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a încheiat o amplă campanie de verificări la centrele de îngrijire a vârstnicilor din întreaga țară, iar în urma celor 416 controale s-au dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituției.

Din cauza unor nereguli, ANPC a oprit temporar prestarea anumitor servicii în 53 de unități, unele dintre ele aflate în Bihor.

Autoritatea nu a precizat însă despre câte centre din Bihor este vorba, care sunt acestea și nici măcar problemele depistate.

Cel mai probabil, au fost oprite servicii precum cele de pregătire a mesei ori de depozitare a alimentelor, comunicatul ANPC menționând că în toată țara s-au găsit produse alimentare nesigure ori expirate, vitrine frigorifice insalubre sau ruginite, cu urme de mucegai, ori echipamente de gătit neigienizate.

Alte abateri descoperite de inspectorii ANPC în urma tuturor controalelor au fost supraaglomerarea spațiilor de cazare sau cazarea în spații improprii, obiecte de veselă deteriorate ori din plastic, spații de depozitare improprii, camere nerenovate, dormitoare cu lenjerii de pat murdare, băi cu probleme la rețeaua de canalizare, fără robineți ori cu mizerie.

„Acolo unde a fost cazul, ANPC a informat prefecții județelor pe raza cărora își desfășurau activitatea centrele cu probleme mari, iar în cazul sancțiunile aplicate structurilor de stat, instituția noastră a adus la cunoștința organelor abilitate situația pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv eventuala imputare a amenzilor aplicate, celor responsabili”, a transmis ANPC, fără alte lămuriri.

Controalele au fost coordonate de vicepreședintele Autorității, Sebastian Hotca, care s-a arătat revoltat de modul în care vârstnicii României sunt îngrijiți.

„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noștri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârsta și felul în care acestea sunt “îngrijite” în căminele destinate vârstnicilor.

Este inadmisibil să profiți de pe seama acestora și să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorința de a realiza un câștig de pe urma lor, fără să te gândești că, în locul lor, ar putea fi părinții sau bunicii tăi”, a declarat Hotca, citat în comunicat.

ANPC a mai precizat că în centrele unde s-au depistat deficiențe importante la blocul alimentar, hrana vârstnicilor va fi asigurată de firme de catering.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Adevărat grăiești Socrate...
Instituția statului nu pentru asta e pentru a sancționa, ci mai degrabă pentru a veghea asupra bunului mers al societății sau al unor asociații, fundații care au aceste servicii de gen. Sunt de acord cu tine, dar desigur cei în cauză trebuiau să fie prima dată sancționați printr-un avertisment, doar după aceea dacă este iară prins să fie amendat, problema e că amenzile astea date de instituții se recuperează în maxim 3-4 luni desigur tot de la nevoiașii de acolo, normal ar fi după fiecare amendă, mai precis prins a treia oară să fie sancționat cu oprirea activității pe 6 luni și o amendă considerabilă, mai apoi cu închiderea acestor spații economice definitiv. Imaginează-ți că aceste persoane care conduc aceste unități, nici la ei acasă nu vei găsi mai multă ordine și curățenie, de asta societății îi trebuie și este necesar niște legi foarte aspre, până la legile penale, condamnați pentru Art 281 Cod Penal - Supunerea la rele tratamente, despre ce vorbim domnule, a deschis cumva OPC-ul vreun dosar penal? Deși aparținătorii acum o pot face, sunt destule dovezi în presă, pentru a depune o plângere împotriva lor. Dar îi invităm pe cei de la OPC și pe la țară, să vadă cum stau și instituțiile statului, ori acolo nu e permisă legea?? O zi bună.
Postat 25 Februarie 2023, 20:02 de Morometul
Felicitari ANPC!!!!
Felicitari celor de la ANPC!!!! Sunt singurii care fac ceva in tara asta!!! DSP-ul freaca menta la greu, ii bate eventual cu prietenie pe umar, iar celor de la DSVSA li se rupe cu desavarsire! De fapt ce sa astepti controale bine facute de la niste neinstruiti!?
Postat 25 Februarie 2023, 14:26 de Socrate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON