URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2021, 12:52

Aveţi grijă de copii! O fetiţă şi un băieţel, ambii în vârstă de 4 ani, loviţi de maşini pe şoselele din Bihor

Aveţi grijă de copii! O fetiţă şi un băieţel, ambii în vârstă de 4 ani, loviţi de maşini pe şoselele din Bihor (foto: generic, sursa: doorbellexpert.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi copii, ambii în vârstă de 4 ani, au ajuns la spital după ce au fost loviţi de maşini pe un drum judeţean în Oşorhei, respectiv pe un drum comunal în Săud (com. Bunteşti), după ce, nesupravegheaţi fiind, au ieşit pe şosele. 

"Luni, 14 iunie a.c., în jurul orei 17.00, în localitatea bihoreană Oşorhei, o femeie de 32 de ani, din comuna Copăcel, în timp ce conducea un autoturism pe drumul judeţean 767/E, a acroşat o minoră de 4 ani, din Oşorhei, care, nesupravegheată, a traversat drumul judeţean în fugă, fără să se asigure, din partea stângă a direcţiei de deplasare a autoturismului. În urma accidentului rutier, minora a suferit leziuni pentru îngrijirea cărora a fost transportată la spital", a transmis, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. 

Celălalt accident s-a petrecut tot luni şi tot în jurul orei 17, doar că în comuna Bunteşti. Victima a fost de această dată un băieţel. "Luni, 14 iunie a.c., la ora 17.10, în localitatea bihoreană Săud, pe drumul comunal 139, un bărbat de 41 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea o autoutilitară dinspre Ferice înspre Bunteşti, a acroşat cu partea laterală dreapta a autovehiculului un minor de 4 ani, din municipiul Beiuş, care, nesupravegheat, a pătruns pe partea carosabilă din partea dreaptă a direcţiei de deplasare a autoutilitarei. În urma accidentului rutier, minorul a suferit leziuni pentru îngrijirea cărora a fost transportat la spital", precizează reprezentanţii IPJ Bihor. 

Poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene – Serviciul Rutier, respectiv poliţiştii Biroului Rutier Beiuş continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii accidentelor rutiere.


Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:
 
- Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
- Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
- Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
- Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
- Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea, ci doar în locuri special amenajate!

Recomandări preventive pentru conducătorii auto:

- Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
- Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
- Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!
- Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;
- Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
- Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri. 
- Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
- Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cand ai parinti mai prosti decat prevede legea
asa se intampla cand "parintii" sunt mai preocupati de facebook decat de copii lor. ajung sa fie loviti de masina, sa fie violati, rapiti, omorati etc.
Postat 15 Iunie 2021, 22:31 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON