URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2020, 19:45

Aventurieri români, la Oradea: Întâlnire cu Avram Iancu, temerarul care a traversat Dunărea fără costum de neopren (FOTO)

Aventurieri români, la Oradea: Întâlnire cu Avram Iancu, temerarul care a traversat Dunărea fără costum de neopren (FOTO) (Sursa foto: informatiairt.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la începutul săptămânii viitoare, mai precis în perioada 20 şi 22 ianuarie, la Universitatea din Oradea, la gala "Expediţia – Chemare în necunoscut".

Evenimentul organizat de Clubul de Speologie Cristal din Oradea îi va aduce în Aula Magna pe unii dintre cei mai aventuroşi români, inclusiv pe Avram Iancu, un temerar din Petroşani care a traversat Dunărea şi Canalul Mânecii fără a fi echipat în costum de neopren, înotând doar în slip şi cu o cască.

"Expediţia – Chemarea în necunoscut" se află la cea de-a XV-a ediţie. Aceasta este şi printre singurele evenimente din România în care sunt prezentate cele mai diverse forme de a petrece timpul în natură: speologie, alpinism, drumeţie, cayaking, alergare montană.

"Evenimentul este dedicat, de către cei ce au avut posibilitatea să-şi depăşească propriile limite, tuturor celor care iubesc cu adevărat muntele şi aventura", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Activităţile vor începe luni, în 20 ianuarie, de la ora 17.30 în Aula Magna, cu lansarea cărţii "Schimbarea eşti tu". Aceasta este scrisă de Avram Iancu, bibliotecarul de pe Valea Jiului care în 2016 a reuşit, după multe antrenamente, să traverse Canalul Mânecii înotând fără costum de neopren, ci doar cu o cască şi un slip, iar în 2017 a traversat Dunărea de la izvor până la vărsare, în acelaşi mod.

Seara se va încheia cu două documentare realizate de Iancu, care vor prezenta călătoria înotătorului pe Dunăre, respectiv o altă pasiune de a sa: maratonul în condiţii extreme.  

Marţi va fi ziua dedicată călătoriilor, când, începând cu ora 18, mai mulţi aventurieri vor povesti expediţiile lor din România sau din străinătate. Între aceştia, Renata Măduţa va vorbi despre o vizită în Muntenegru, Gabriela Ipia despre o aventură în America de Sud, Szillard Bucs despre lilieci şi Andrei Costea despre iniţierea în medicina montană.

În ultima zi, în 22 ianuarie, speologii vor vorbi, tot de la ora 18, despre explorările lor din cele mai ascunse peşteri ale din România. Răzvan Dumbravă şi Dan Pitic îşi vor rememora aventura lor din Peştera bihoreană Osoi, unde se poate ajunge doar târâş. O poveste interesantă se anunţă a fi şi a lui Crin Trandafil Theodorescu care va dezvălui prin imagini secretele peşterii Tăuşoare.

Seara se va încheia cu prezentarea filmului "Full Time Challenge", realizat de alipinistul Mihnea Prundeanu.

Chemare in necunoscut

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON