URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu mă îndoiesc că din cartierul francez Voltaire al Oradiei până în comuna campioană la asistați, Lugașu de Jos, a notoriului primar Sorban Levente, asistații social îi închină imnuri de „pomenire” noului președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Căci, la cum arată planurile lui Bolojan, asistații vor ajunge în șanțuri nu doar când vin de la cârciumă, ci și când vor trebui să plivească buruienile...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Guvernul Orban n-a făcut, de fapt, mare lucru. Nici măcar propagandă. A fost o mână de spoturi, bannere şi machete care au rulat din inerţie, invitând doar la răsfoire, zapare şi skip. Iar alegerile şi deznodământul schimbării guvernamentale au perpetuat această incoerenţă, fix când nu era cazul...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu despre un echilibru de putere este vorba când inventariem motivele pentru care partidele îşi doresc Prefectura Bihor, ci despre puterea de a stopa ceea ce face partidul cel mai activ, prin reprezentantul său din fruntea administraţiei judeţene. Nu se caută, de fapt, un prefect care să reprezinte Guvernul, cum spune legea sec, ci un prefect care să-l frâneze pe Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Amenajarea culoarului Nufărul-Cantemir, în paralel cu săpăturile din Centrul civic, va genera un şantier amplu ca întindere, atât în spaţiu cât şi în timp, ceea ce va testa din nou nervii şi răbdarea orădenilor. Există destule variante ocolitoare, e drept, dar chiar şi aşa, deranjul prin zonă va fi major. La fel ca în alte situaţii, publicul se va împărţi în două: cei care vor blestema şantierele cu betonul lor cu tot şi cu cine le-a făcut, respectiv cei care vor lăuda hărnicia edililor. Nu exclud apariţia unei a treia categorii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
21 Februarie 2020, 10:00

Aventură în doi: Un cuplu din Oradea a lăsat totul deoparte, ca să viziteze 45 de ţări de pe cinci continente (FOTO / VIDEO)

Aventură în doi: Un cuplu din Oradea a lăsat totul deoparte, ca să viziteze 45 de ţări de pe cinci continente (FOTO / VIDEO) ADRENALINĂ. În vara anului trecut cei doi orădeni au vizitat arhipelagul Filipine, unde nu s-au dat înapoi de la senzaţii tari. Acolo au încercat şi edge coaster, o maşinărie ce îţi dă senzaţia unei căzături libere
Aventură în doi: Un cuplu din Oradea a lăsat totul deoparte, ca să viziteze 45 de ţări de pe cinci continente (FOTO / VIDEO) ENERGII POZITIVE. Dintre toate locurile vizitate, locul preferat al Renatei a fost Ubud din Bali (foto), orașul în care se află cele mai multe temple hinduse. „E un loc plin de energii pozitive, un centru spiritual unde poți face yoga printre câmpuri de orez”, spune orădeanca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum ar fi să călătoreşti în orice colţ de lume fără să te mai streseze gândul că trebuie să te întorci la muncă după două săptămâni? Să stai o jumătate de zi într-o piscină "fără margini" în Bali sau să sărbătoreşti Crăciunul pe o plajă de la marginea Australiei?

Toate aceste senzaţii le trăiesc orădenii Renata şi Paul Moca, ambii de 35 de ani, aflaţi de aproape un an departe de casă şi de familie, explorând unele dintre cele mai exotice locuri de pe planetă. Cei doi călătoresc doar din economiile strânse de-a lungul anilor, din voluntariate şi din fotografiile pe care Paul le face în hoteluri în schimbul cazării şi hranei.

Colegi de liceu   

Se ştiau încă de pe băncile şcolii, Renata învăţând la profilul matematică-informatică la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, iar Paul în clasa paralelă de Fizică-Chimie. Cu toate acestea, s-au împrietenit abia după ce au luat Bacalaureatul şi au început să frecventeze acelaşi anturaj.

Şi-au continuat studiile tot în oraşul natal, cei doi absolvind Universitatea Agora, Paul specializarea contabilitate şi informatică de gestiune, iar Renata informatică economică. "Ne întâlneam adesea şi prin pub-uri, eu cu grupul meu de băieţi, iar Renata cu grupul ei de prietene", povesteşte Paul.

Povestea de dragoste a început în primăvara anului 2013, când o călătorie în Barcelona, cu un grup de prieteni, i-a unit. "Timp de 10 ani am fost cei mai buni prieteni, dar nu călătoriserăm niciodată împreună. Acolo ne-am dat seama cât de bine ne potrivim şi cât de mult iubim călătoriile amândoi", îşi aminteşte Renata. "Atunci s-a aprins scânteia", confirmă Paul.

Inelul din Budapesta

În lunile ce au urmat, au călătorit în mai multe zone pitoreşti din ţară, iar în noiembrie la Budapesta, unde, după o cină romantică pe un vas-restaurant de pe malul Dunării, Paul i-a sugerat Renatei să urce la castelul Buda, pe dealul din apropiere.

"Am început să-i povestesc despre parcursul relaţiei noastre, să o duc cu vorba şi, dintr-o dată, i-am arătat inelul şi i-am pus întrebarea! Am fost foarte emoţionat", povesteşte Paul despre cum a cerut-o în căsătorie. Orădeanca a răspuns fără ezitare "Da", iar în ziua următoare se şi pozau împreună la un punct de belvedere, ea purtând inelul strălucitor pe deget (foto).

Paul şi Renata Moca

S-au căsătorit un an mai târziu, în septembrie. Îndrăgostiţi şi dornici să cutreiere lumea, au început să viziteze şi mai multe locuri din Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Maldive, Marea Britanie, Austria, Serbia, Macedonia, Grecia şi Ucraina. Aveau salarii bunicele, Renata lucrând în domeniul achiziţiilor la o multinaţională, iar Paul la o firmă de amenajări interioare, astfel că au reuşit să-şi pună deoparte bani pentru prioritatea lor: călătoriile.

Cherry on the world   

Călătorind atât de mult, Renata a simţit nevoia unui loc în care să "depoziteze" toate fotografiile şi experienţele din sejururi, aşa că în 2016 a înfiinţat blogul "Cherry on the world". Numele l-au ales pentru că în Japonia cireşii simbolizează strălucirea vieţii care, asemenea florilor acestui pom, este scurtă, aşa că trebuie sărbătorită pentru frumuseţea ei.

Renata nu numai că descrie cele mai importante atracţii vizitate, ci oferă şi informaţii utile despre cele mai accesibile şi ieftine căi de călătorie, restaurante şi hoteluri. Paul, pasionat de fotografie, o ajută cu imagini spectaculoase.

Pentru a monitoriza cheltuielile de zi cu zi, cei doi soţi folosesc aplicaţia Travel Spend, care îi ajută să economisească mai mulţi bani. În plus, şi-au deschis şi un cont de economii în care lunar au pus o parte din salarii, chiar în ziua în care le-au primit.

Revelaţia

Începutul vieţii de familie părea perfect, însă totul s-a schimbat după o călătorie de trei săptămâni în SUA, în septembrie 2018. "Am parcurs 8.500 kilometri cu maşina, în şase state: California, Nevada, Arizona, Utah, Montana şi Wyoming", povesteşte Renata. Vizitând între altele Walk of Fame, Sequoia & Kings Canyon National Park şi oraşul Los Angeles, s-au împrietenit cu oameni relaxaţi, vorbăreţi, care iubeau să trăiască. Unul dintre cele mai pitoreşti locuri a fost Parcul Naţional Zyon (foto), întins la graniţa dintre Utah şi Arizona pe aproape 580 de kilometri pătraţi.

Parcul Naţional Zyon

Acolo au avut o revelaţie. Întorşi în ţară, au început să privească lucrurile cu alţi ochi. Nu mai voiau să trăiască un an întreg cu gândul la concediu şi să plănuiască luni întregi o vacanţă de câteva zile. "La muncă, şeful mi-a spus că e ultima dată când îmi dă concediu trei săptămâni. M-a deranjat asta. I-am răspuns că eu vreau în continuare să fac asta, călătoriile sunt tot ceea ce îmi doresc şi pentru asta muncesc", spune orădeanul. Nici Renata nu era mai fericită, pentru că adesea era nevoită să presteze ore suplimentare.

Salt în necunoscut

După zile de frământări, în februarie anul trecut au decis să demisioneze şi să pornească într-o aventură de 8 luni prin Asia. N-a fost deloc o hotărâre uşoară. "Mi-a fost frică la început să pun în practică ideea. E vorba şi de stereotipurile societăţii, suntem învăţaţi să avem un job stabil, să muncim", spune orădeanca. "Dar am zis: de ce să tot aşteptăm? Pentru că banii se mai pot face, dar timpul nu îl mai putem recupera", completează Paul.

Pentru a fi pregătiţi, şi-au vândut maşinile şi au decis să-şi dea în chirie apartamentul proaspăt renovat. Mai aveau puşi deoparte şi banii adunaţi la nuntă şi şi-au vândut şi câteva lucruri nefolositoare, cum ar fi ondulatorul de păr pe care Renata l-a folosit o singură dată. În total, se puteau baza pe 20.000 de euro. S-au gândit că vor trece prin Sri Lanka, Myanmar, Vietnam (video), Filipine, Malaezia, Tailanda şi Japonia. "Am calculat că banii ne-ar ajunge pentru 7-8 luni, aşa că n-am mai stat pe gânduri şi ne-am luat biletele de avion", îşi aminteşte bărbatul.

Turism cu... muncă

Odată ajunşi în Asia, şi-au dat seama că pot să-şi prelungească şederea datorită talentului lui Paul: fotografia. "În Sri Lanka am făcut un fel de voluntariat. Făceam poze pentru hotelul în care eram cazaţi, iar în schimb primeam cazare şi mâncare. De atunci am început să le trimitem mail-uri hotelurilor din zonele în care doream să călătorim şi am avut feedback bun. Am făcut fotografii pentru mai multe", explică Paul.

Aşa a ajuns ca aventura celor doi orădeni să se prelungească. "În Asia, într-o lună de zile am cheltuit doar 2.200 dolari, cu tot cu zboruri, asigurări medicale, închirieri de motociclete şi mâncare", povesteşte Renata.

Au reuşit să economisească şi datorită site-ului Workaway, prin intermediul căruia oricine poate să facă voluntariat, lucrând 5 zile câte 5 ore pe săptămână în gospodării, la ferme, la ONG-uri şi chiar în şcoli din diverse state europene, SUA şi Australia, în schimbul cazării şi hranei.

"Ne-am făcut mulţi prieteni şi am început să înţelegem cum trăiesc oamenii în fiecare stat în care am locuit mai mult. E una să vizitezi un oraş, şi alta când ajungi să cunoşti oamenii din acele locuri", spune Paul.

2.000 dolari cadou

Cu ajutorul acestui program au stat trei luni în Australia şi au lucrat la o familie ce avea o podgorie, unde au învăţat atât despre producerea vinului, cât şi despre agricultura organică. "Munceam în unele zile şi mai mult de 5 ore, pentru că ne plăcea. Stropeam pomii, îi tundeam, puneam etichete pe vinuri şi fotografiam la evenimentele organizate de ei", spune Paul.

Renata, în schimb, o ajuta pe gazda sa la organizarea de evenimente. "Erau zile în care veneau turişti de pe vase de croazieră, iar noi le pregăteam degustări de vinuri, dar şi mâncare. Odată le-am făcut şi eu 100 de sarmale în frunze de vie, iar acelea au fost primele care au trecut, pentru că nu mai gustaseră aşa ceva", îşi aminteşte tânăra.

Impresionate, la finalul şederii gazdele i-au recompensat şi cu 2.000 dolari. "Ne-au spus că până acum au avut peste 600 de persoane care au muncit la ei prin intermediul aplicaţiei, dar niciodată nu i-au plătit. Pe noi ne-au plăcut mult, aşa că au vrut să ne răsplătească şi să ne susţină în călătoria noastră", spune orădeanul.

Îndrăgostiţi la capătul lumii

Paul şi Renata au călătorit până acum în peste 1.000 de locuri din 45 de ţări, în prezent aflându-se în Queenstown (Noua Zeelandă), oraş care le aminteşte de România (foto). "Începe să devină locul meu preferat montan, pentru că seamănă mult cu ce avem acasă, doar că relieful e mai compact. În câţiva kilometri ai munţi, dar şi multe lacuri, iar priveliştea îţi taie respiraţia", descrie Paul.

Pe 18 februarie s-a împlinit un an de când cei doi se află departe de casă, însă orădenii mai vor să viziteze încă o dată Australia, de data aceasta partea de Est. "Totuşi, nu vom mai sta mult acolo", spune Renata. După această aventură, care va dura cam două luni, se vor întoarce acasă, unde îi aşteaptă familia. "Nu ne-am gândit niciodată să rămânem într-un loc pe care l-am vizitat, ci vrem tot acasă. Iubim oraşul în care trăim şi chiar l-am recomandat celor cu care ne-am împrietenit în aventurile noastre", zice Paul.

Nicăieri nu-i mai bine ca acasă, confirmă cei doi. Doar că frumuseţea este pretutindeni. Şi e păcat, dacă poţi, să nu te bucuri cât mai mult de ea...


APLICAŢII UTILE
Turism cu ajutorul tehnologiei

În timpul călătoriilor, "prietenii" de nădejde ai celor doi orădeni sunt aplicaţiile online. Deşi Google Maps pare deja învechit, Renata şi Paul susţin că e mult mai util decât TripAdvisor. "Pe Maps toate recenziile sunt reale, cu cealaltă am fost păcăliţi de multe ori, pentru că unele restaurante de pe primele poziţii nu-şi meritau locul", scrie Renata pe blog. Cei doi mai utilizează Momondo, un motor de căutare eficient în peste 35 de ţări, ce compară preţurile de avion, hoteluri şi închirieri auto. "L-am folosit atât de mult încât am devenit ambasadori ai aplicaţiei şi chiar am avut mai multe parteneriate cu ei", spune Renata. De asemenea, mai folosesc Airbnb, pentru a închiria un apartament sau o casă timp de mai multe zile la preţ avantajos, Currency Convertor, pentru convertirea rapidă a banilor în monedele din ţările vizitate, precum şi aplicaţii de taxi ca Uber (SUA şi Europa), Gojek (Indonezia), Bluebird (Indonezia), Oway (Myanmar) şi Pick Me (Sri Lanka).

O altă aplicaţie utilă descoperită de cei doi este Sun Position, care indică ora răsăritului şi a apusului în locul în care te afli, utilă celor care vor să prindă "ora de aur" în fotografii, aşa cum au făcut şi cei doi în Bagan (foto), un oraş antic din Myanmar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0189 RON
  • 1 EUR = 4.8745 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON