URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2019, 15:31

Avanpremiera filmului „Cardinalul”: Povestea lui Iuliu Hossu va fi prezentată la Cinema Palace (VIDEO)

Avanpremiera filmului „Cardinalul”: Povestea lui Iuliu Hossu va fi prezentată la Cinema Palace (VIDEO) (sursa foto: timpolis.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filmul românesc "Cardinalul", inspirat din viața episcopului Iuliu Hossu, va fi prezentat în avanpremieră, joi, la Cinema Palace din Oradea. La eveniment vor lua parte şi regizorul Nicolae Mărgineanu şi actorul din rolul principal, Radu Botar.

"Cardinalul" prezintă o parte din viaţa episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire şi perioada în care marii clerici care au contribuit la formarea României Mari sunt închişi în penitenciarul de la Sighet.

Iuliu Hossu este interpretat de actorul Radu Botar, în alte roluri fiind Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crişan, Remus Mărgineanu și Bogdan Nechifor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Episcopia Greco-Catolică, organizatorul evenimentului, Oradea este cel de-al şaselea oraş în care va rula filmul, prima apariţie în cinema fiind în 9 noiembrie la Târgu-Jiu.

Întâmplările din film au loc în anii '50, când conducătorii Bisericii Greco-Catolice au fost arestaţi şi întemniţaţi, alături de oamenii politici Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu, dar şi de alte personalităţi din Transilvania. 

„Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul. Obiectivul torționarilor e simplu: directorul închisorii și politrucul sovietic, ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins, fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. In fața lor se ridică un singur om care, treptat, devine o călăuză pentru ceilalți preoți: episcopul Iuliu Hossu”, se arată în prrezentarea filmului.

Hossu a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, împreună cu alte figuri marcante ale clerului greco-catolic, în cadrul prigoanei staliniste dezlănţuite împotriva Bisericii. Între 1950 şi 1954 a fost întemniţat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de a renunţa la catolicism. Începând din 1956, a fost izolat în mănăstirea ortodoxă Căldăruşani, unde a stat 15 ani. În 1969 a fost creat cardinal in pectore (adică la secret) de Papa Paul al VI-lea.

Avanpremiera filmului va avea loc joi, de la ora 19, la Cinema Palace. Preţul unui bilet este de 24 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON