URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Autonomie pe Ier: Un proiect „discret” sporește numărul de angajați ai ABA Crișuri în zona de influență a UDMR

Autonomie pe Ier: Un proiect „discret” sporește numărul de angajați ai ABA Crișuri în zona de influență a UDMR ÎNTRE PRIETENI. Propunerea lui Pásztor Sándor de a înființa o entitate nouă în subordinea ABA Crișuri se regăsește doar pe site-ul Ministerului Mediului, unde directorul ABA lucrează și ca sfătuitor al ministrului Tánczos Barna. În plan local, o promovează doar BIHOREANUL...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când întreaga Românie se pregătea de mini-vacanța prilejuită de Paștile ortodoxe, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat un proiect de modificare a Legii Administrației Apelor Române, potrivit căruia apare o entitate nouă în subordinea Administrației Bazinale de Apă Crișuri. Sistemul Hidrografic Independent Ier va gestiona apele din nordul Bihorului.

Mișcarea face parte din planul UDMR de a crea structuri paralele, cu funcții de conducere și posturi dedicate pentru membrii formațiunii, spun angajați din sistem. În replică, directorul Pásztor Sándor zice că noua structură este necesară pentru „intervenții rapide” în zonă. Și că „independența” din denumire n-ar trebui să dea fiori nimănui.

Punct de lucru

Pe 20 aprilie, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat proiectul de modificare a OUG 107/2002, privind înființarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR), supus dezbaterii publice vreme de zece zile.

Pe lângă suplimentarea de competențe pentru ANAR, proiectul prevede, la anexe, înființarea unei noi instituții în Bihor, Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Ier, în subordinea ABA Crișuri și cu sediul la Săcueni.

Un sistem hidrotehnic este un fel de punct de lucru al ABA, iar în Bihor deja funcționează un SH Ier, care acum ar urma să fie avansat la statutul de „independent”, ceea ce îi dă autonomie în decizie. În cadrul ABA, mai există un singur SHI, în județul Arad, pentru Crișul Alb.

Potrivit expunerii de motive, înființarea acestei entități, votată de Consiliul de Conducere al ABA încă din iunie 2021, „preconizează și așteaptă o optimizare a activităților de exploatare, de gestiune cantitativă și calitativă a resurselor de apă și a corpurilor de apă vizate, precum și înlesnirea activităților de gestionare transfrontalieră a resursei de apă, având în vedere poziționarea geografică a instituției ce se dorește a fi înființată”.

La discreția UDMR?

Mișcarea n-are nicio legătură cu performanța, spun însă unii angajați din cadrul ABA, care consideră că singurul motiv plauzibil pentru înființarea SHI Ier este crearea unei entități la comanda UDMR, unde pot fi angajați membri ai formațiunii. „Sistemul actual de la Ier are două formații de lucru și funcționează bine. Dar dacă devine independent, apar funcții de conducere și posturi suplimentare”, arată un angajat.

Unii cred chiar că acesta este doar primul pas și SHI Ier ar putea fi pe viitor desprins din ABA Crișuri, pentru a forma o administrație bazinală de sine-stătătoare, care să aibă în subordine apele din nordul Bihorului, din Satu Mare și din Sălaj. O structură paralelă, butonată de UDMR...

Lipsa de transparență a amplificat aceste speculații. Căci pe site-ul ABA Crișuri, la secțiunea „consultări publice”, proiectul nici măcar nu apare.

Fiori degeaba

Directorul Pásztor Sándor, care totodată este consilierul ministrului mediului, Tánczos Barna, pe probleme de ape, respinge vehement informația că ar vrea să dezbine ABA Crișuri și spune că înființarea SHI Ier este necesară pentru asigurarea intervențiilor mai rapide. „SHI mai există și în țară, nu e o noutate. Denumirea vă dă fiori, dar la Iași e la fel. O să încerc să radiez cuvântul independent din nume”, spune, ironic, Pásztor.

Râul Ier și toate cursurile de apă din acest bazin hidrografic au fost în administrarea Agenției de Îmbunătățiri Funciare până în 2012, când au trecut la ABA, și au nevoie de o administrare aparte, susține directorul. „Toată valea Ierului este un curs de apă de sine stătător, care până acum a fost gestionat ca sistem, acum devine sistem hidrotehnic independent. Asta înseamnă că la Săcueni se va da comanda la intervenții de inundații”, afirmă șeful ABA.

ABA face angajări

Pásztor recunoaște că, odată cu „autonomia” de pe Ier, organigrama de la Săcueni va crește de la 24 de angajați, câți are acum, la „probabil 30 - 32”, pentru că vor apărea funcții noi, atât administrative, cât și de execuție, iar în loc de două formații de lucru, câte sunt în prezent, vor fi trei.

„Tot așa funcționează un SHI în Arad, pe Crișul Alb. Putem spune că este pe criterii etnice românești, că e în zonă românească. Dar de fapt înseamnă că au în administrare toate apele din zonă și toată activitatea de întreținere și de apărare o pot comanda ei. Exact așa va fi și la Săcueni”, zice directorul ABA Crișuri. Ce-i drept, SHI Crișul Alb are peste 90 de angajați, așa că și SHI Ier are loc să crească...

Pe de altă parte, însă, Pásztor nu are nicio explicație pentru lipsa de transparență. Dacă el ar fi anunțat primul schimbarea și ar fi explicat din capul locului cum va îmbunătăți funcționarea ABA Crișuri dacă mai angajează 10 oameni cu salarii consistente la Săcueni, poate n-ar fi dat atâta apă la moară...

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Mediului:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@kp
Scene uluitoare la Mondialul de Hochei. România și Ungaria au cântat împreună imnul ținutului secuiesc. Ministrul mediului din România (țanțoș barna) a stat în rândul fanilor unguri!!! https://ziare.com/romania-ungaria/romania-ungaria-imnul-tinutului-secuiesc-cantat-impreuna-slovacia-tanczos-barna-in-tribune-fani-maghiari-ministrul-mediului-1740040
Postat 09 Mai 2022, 18:39 de pinonel
"Statul Paralel" e mai multe.
Băiat bun "pinonel" că ne avertizează din timp. Abia aștept să văd armata ungară, care intră cu totul și chiar mai rămâne loc în galeriile metroului din Budapesta, ruptă în figuri de un singur batalion Azov. Ha, ha.
Postat 09 Mai 2022, 17:56 de KP
Слава Україні! (Slava Ucraina!)
Coloana a V-a a lui orban viktor, udmr-ul, s-a infiltrat in toate structurile si la toate nivelurile statului roman! Nici nu le-a fost greu, a facut-o impinsa de la spate de idi*tii, pardon, politicienii romani. Daca Ucraina era invinsa de rusi in cateva zile, maxim doua saptamani, orban viktor intra in Ucraina si nu cred ca numai in Ucraina!
Postat 09 Mai 2022, 12:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON