URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 13:10

AUR indoor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea AUR Bihor, despre care suporterii de pe meleagurile noastre probabil nu au habar din cine e formată (are drept "coordonatoare" o tânără de 30 de ani, salariată a partidului, anterior "consultant în vânzări", şi un "vicepreşedinte pe organizare" în persoana unui fost preşedinte ALDE Bihor), a invitat sâmbătă susţinătorii (şi presa) la o conferinţă intitulată "Economia de AUR a României", susţinută de un vicepreşedinte al partidului în prezenţa cunoscutului său lider, George Simion.

Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători. Fără el, oamenii ar fi plecat la fel de dezamăgiţi ca acum un deceniu dacă PPDD le-ar fi promis o întâlnire cu un Dan-Diaconescu-în-Direct mut.

Aşa-zisa conferinţă economică, susţinută de un vicepreşedinte de meserie inginer constructor, n-a oferit decât o alternanţă de constatări la îndemâna oricui, cu directive la fel de previzibile. Din zicerile conferenţiarului: "România este în faliment", "trebuie să reducem aparatul de stat", "să renunţăm la comunele mici", "să nu se mai pună directori politic", "munca este supraimpozitată", "trebuie să producem din nou", "economie reală se poate face doar dacă vom construi autostrăzi", "trebuie să debirocratizăm şi să digitalizăm instituţiile"... Chestiuni de un bun-simţ banal, aproape neverosimile din partea unui AUR-ist, pentru că altul e "brand"-ul partidului, care ar fi sunat absolut la fel spuse, de pildă, de USR.

În schimb, George Simion n-a ratat nimic din scandalurile la modă, de la cel al caselor self-scan de la Auchan ("au luat o măsură batjocoritoare faţă de români") ori defrişări ("nu se mai poate exploata buştean şi să importăm mobilă făcută cu lemn românesc") până la conturarea viitoarei guvernări AUR pure ca soarele sfânt de pe cer ("să nu îmi spuneţi, când vom conduce România, că aveţi o fată pe care să-o punem la Ape, Transgaz sau la Vămi!").

După o astfel de trecere prin Bihor, problema AUR e, totuşi, una de eficienţă electorală. Desfăşurat în sala de conferinţe a unui hotel, "evenimentul" n-a avut nimic din efervescenţa cu care Simion şi ai lui şi-au obişnuit suporterii, şi nici nu putea avea, de unde deduc că îl strâng pereţii. George Simion e un fenomen doar în spaţii deschise, în pieţe, pe stradă, în aula largă a Parlamentului. Cu cât vezi şi asculţi un Simion la decibeli puţini, cu atât i se estompează aura.

De aceea, cred eu, neutralizarea potenţialului său nociv, cum îşi doresc adversarii politici, dar şi unii jurnalişti, nu este izolarea, ci dimpotrivă: aducerea în situaţii în care tonul e normal, nu astupă cuvintele şi, eventual, ideile din spatele acestora, dacă şi câte există. La fel cum, dacă alţi politicieni îşi doresc "popularitatea" lui, n-au decât să iasă şi ei în pieţe, pe stradă, unde sunt oamenii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
demagogi
stie aur sa vorbeasca despre crestinism, dar ei nu reprezinta crestinii, stiu sa mentioneze despre economie de piata, dar ei ar nationaliza totul sa fie doar firme de stat, stiu sa minta. Ma mira ca e scandal ptr casele self-scan de la Auchan (incapabili mintal or fi unii tineri care se opun, daca nu stiu sa urmeze instructiuni scrise pe ecran (scuzam bunicii, ptr ca raman valabile in paralel si case traditionale)). Tot hauritii astia nu au habar cate fabrici de mobila exista in tara, in Bhior, in Maramures si in alte parti... dar nu ma mira, ca ei nu au haber de economia reala, de patroni si intreprinzatori, aia nu exista ptr ei (...cu exceptia DaciaPlant)
Postat 13 Martie 2023, 15:10 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON