URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2021, 15:01

Atenţie, un nou COD ROŞU de inundaţii în Bihor! Cum se mobilizează autorităţile (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare de inundaţii care afectează cursurile de apă din Bihor: un "cod roşu" pe o porţiune a Crişului Negru, respectiv "cod portocaliu" în bazinul superior şi pe afluenţii bazinelor mijlociu şi interior ale Crişului Repede, precum şi pe celelalte porţiuni ale Crişului Negru din Bihor. 

Roşu, portocaliu şi galben

Concret, potrivit INHGA, codul roşu hidrologic este valabil de miercuri, de la ora 12, până joi, la ora 12 (avertizare valabilă pe râurile din bazinul hidrografic: Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod - amonte S.H. Zerind). 

Codul portocaliu este valabil pentru Crişul Repede (bazin superior şi afluenţi bazin inferior şi mijlociu) şi celelalte porţiuni ale Crişului Negru din Bihor. Acesta este în vigoare până vineri la miezul nopţii (21 mai, ora 24). 

De asemenea, a fost emisă şi o avertizare de cod galben pentru Barcău, Crişul Repede şi Someşul Mic, valabil tot până vineri noaptea. 

Totodată, meteorologii au anunţat că ploile nu vor înceta în Bihor, judeţ aflat sub avertizare meteo de cod portocaliu până vineri, la ora 11. 

Prefectul şi şeful ISU, în teren

Miercuri, după prânz, ISU Crişana a informat că se iau măsuri de prevenire şi limitare a efectelor negative provocate de inundaţii, în zonele expuse acestui risc.

"Prefectul judeţului Bihor, domnul Dumitru Ţiplea, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", domnul colonel Caba Sorin Mihai şi reprezentanţi ai ABA Crişuri verifică situaţia din teren, dispunând măsurile care se impun în continuare, pentru protejarea comunităţilor", se arată în informare. 

(prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, alături de angajaţi ai ABA la staţia hidrometrică Tinca)

În scopul protejării populaţiei, în zonele aflate sub incidenţa Codului Roşu (unităţile administrativ-teritoriale Cociuba Mare, Batăr, Ciumeghiu, Avram Iancu, Tinca), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor a transmis prin sistemul Ro - Alert, mesajul de avertizare: "Atenţie viitură, revărsare de apă! Adăpostiţi-vă în zone/locuri înalte! AVERTIZAREA HIDROLOGICA, COD ROŞU, se prelungeste până în 20.05.2021, ora 12:00. În aceasta perioadă se vor produce torenţi şi creşteri de debite cu depăşirea cotei de pericol în bazinul hidrografic Crisul Negru".

Decolmatări la poduri

Pompierii bihoreni se află în teren pentru monitorizarea evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice periculoase şi au fost prealertate toate cele 12 subunităţi de militari, grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" fiind în continuare activată.

De asemenea, la ora 10.50, pompierii militari beiuşeni au fost mobilizaţi în localitatea Drăgăneşti, unde miercuri după prânz decolmatau porţiunea de albie din jurul pilonilor podului din localitate, de materialele aduse de viituri, pentru a evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile. "Misiunea este una dificilă, întrucât curgerea apei în zona respectivă este blocată de trunchiuri de copaci de mari dimensiuni (inclusiv de 8-10 metri), cu rădăcini şi ramuri, pompierii acţionând cu drujbe, corzi, cordiţe şi alte echipamente specifice din dotare, pentru degajarea acestora", transmite ISU. 

Pompierii le transmit mai multe recomandări bihorenilor din zonele vizate de ploi şi inundaţii: curăţarea, adâncirea sau realizarea, acolo unde nu sunt, a şanţurilor de preluare a apelor pluviale; drenarea şi asigurarea curgerii apei către şanturile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării; curăţarea pilonilor de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora; construirea de bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

Trei acumulări, în funcţiune

Totodată, marţi şi miercuri, angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri au intervenit în şase sate din Bihor. În Hârşeşti (comuna Câmpani) au folosit 5 motopompe pentru scoaterea apei din gospodării şi 1.000 de saci cu nisip pentru supraînălțarea digurilor, iar în Poenii de Jos (comuna Buntești) au folosit 20 de saci de tip „big bags” (de mari dimensiuni) pentru supraînălțarea digurilor, respectiv un utilaj șenilat și două camioane pentru consolidarea malului cu 200 tone de piatră.

Malurile au mai fost consolidate în Bunteşti şi Drăgăneşti, iar în Cociuba Mică (comuna Pietroasa) digurile au fost supraînălţate cu 300 de saci. Alţi o sută de saci s-au folosit în Căbeşti, tot cu acelaşi scop.

„În această perioadă, au intrat în funcțiune acumulările nepermanente Corbești și Coșdeni care au preluat din debite și unda de viitură. De asemenea, a acumulat și Barajul Poiana de pe Crișul Negru, acesta este în curs de execuție”, se arată într-un comunicat transmis de ABA Crişuri.


Amintim însemnătatea avertizărilor hidrologice:

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii. Depasire COTE DE ATENTIE (CA);

COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE (CI);

COD ROŞU: Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL (CP).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON