URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2024, 13:05

Atenție, orădeni! Tentativă de fraudă online cu abonamente OTL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt vizaţi de o tentativă de fraudă online care implică folosirea neautorizată a identităţii vizuale a companiei de transport public Oradea Transport Local (OTL) şi a Primăriei Oradea. Pe reţeaua de socializare Facebook a fost creată o pagină falsă intitulată "Cardul de transport public din Oradea", care utilizează ilegal logoul OTL, stema municipiului şi imagini cu mijloacele de transport în comun din oraş, cu scopul de a-i convinge pe oameni să-şi dezvăluie datele personale şi financiare.

Pagina de Facebook a fost creată recent şi promovează o "oportunitate unică" pentru locuitorii din Oradea. Frauda constă în oferirea unui card de transport cu valabilitate de şase luni la un preţ extrem de mic, de doar 11,75 lei, cu un număr limitat de 500 de carduri disponibile, oferta fiind valabilă, chipurile, până la 30 august. 

În postările de pe această pagină se promovează faptul că aceste carduri pot fi folosite pe toate tipurile de transport public din oraş şi îndeamnă la accesarea unui link online pentru a intra în posesia cardului.

Pentru a crea aparenţa de credibilitate, pagina falsă este însoţită de comentarii care par a fi lăsate de utilizatori mulţumiţi, însă acestea provin de la conturi false.

După accesarea link-ului, utilizatorii sunt direcţionaţi către un site care foloseşte, la fel, identitatea vizuală a OTL, unde oamenii sunt invitaţi să completeze un chestionar scurt şi să participe la un joc de tip "alege cadoul potrivit". 

"Felicitări, ai confirmat că eşti o persoană reală. Azi, 28 August, ai ocazia să primeşti un cardul de OTL Oradea (sic!). Trebuie doar să alegi căsuţa potrivită. Ai la dispoziţie trei încercări, mult noroc!", este mesajul care apare.

În urma jocului, internauții sunt informaţi că au câştigat un card OTL, însă pentru a-l revendica, trebuie să completeze un formular cu datele personale (nume, adresă, număr de telefon) şi să furnizeze detalii despre cardul bancar.

Reacţia OTL

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii OTL au confirmat că societatea de transport public orădeană nu are nicio legătură cu pagina de Facebook şi cu site-ul care promovează acest tip de abonamente şi au reamintit modalităţile oficiale de achiziţionare a cardurilor de transport. 

"Scopul acestei fraude online este de a obţine datele personale ale oamenilor şi accesul la cardul lor bancar. În momentul în care ai dat datele, ei devin stăpâni pe cardul tău", a explicat Marius Nicoruţ, directorul tehnic al OTL.

Acesta a subliniat că OTL nu vinde carduri online şi că singurul mod prin care acestea pot fi obţinute este fizic, de la punctele de vânzare OTL din oraş sau, în cazul elevilor, prin şcoală.

Directorul economic al OTL, Romeo Nica, a precizat la rândul său că pagina este falsă şi că OTL va depune o plângere la poliţie.

De asemenea, el a avertizat călătorii să nu acceseze pagini care promit promoţii sau carduri ieftine, subliniind că tarifele OTL sunt stabilite de Consiliul Local şi nu pot fi modificate fără un anunţ oficial.

"Preţul promovat în această escrocherie online de 11,75 lei este mai ieftin decât o legitimaţie pentru o zi, care costă 15 lei. Noi nu cerem datele de card, iar pentru plata online aferentă încărcării abonamentelor lucrăm prin platforma românească Eu Plătesc", a declarat Nica. 

El a reiterat că pentru a face orice plată online către OTL, cetăţenii trebuie să deţină întâi un card fizic emis de la punctele de vânzare OTL din oraş.

Astfel de escrocherii cu pagini în numele unor regii sau societăți de transport local au fost semnalate şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Arad, Vâlcea, Braşov, Constanţa sau Ploieşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Devine stapan pe cardul tau
In 2024 oare mai sunt multi fara 3d secure? Asa oriunde ai emotii ca toti vor fi la un moment dat "sparti" si cardurile ajung la vanzare cu 100$ 50 de carduri. De ce pretul asa mic? Rata mare de adoptie 3ds. Ce sa mai vorbim de carduri virtuale sau de carduri ce se refresh-uie... Startrek frate. Vanatorii de chilipiruri o merita. Vorba aia, "sunt prea sarac sa-mi iau la reduceri".
Postat 29 August 2024, 07:16 de poiu
stim cine e :D
Ăsta e Ţiplea, frate ! Acuma ca nu mai e prefect, este back in business :))))))
Postat 28 August 2024, 19:36 de topograf
Valcea e judet, nu oras
Spre deosebire de Arad, Brasov si Constanta care sunt si nume de orase, Valcea e doar numele judetului. Orasul se numeste Ramnicu Valcea.
Postat 28 August 2024, 16:08 de suriam
mnoah
so apucat de treaba finutu' lui bolo , de cand mu mai e prefec t trebuie sa manance si gura la familia lui ceva ..
Postat 28 August 2024, 13:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON