Meşterul Marius Mihuţ din Cihei, comuna Sânmartin, a primit din partea Ministerului Culturii titlul onorofic de Tezaur Uman Viu. Bărbatul este cel de-al patrulea bihorean care primeşte această distincţie.
Titlul se acordă persoanelor care creează şi păstrează un patrimoniu imaterial. În fiecare an Centrele Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din ţară propun meşteri care ar merita să primească titlul de Tezaur Uman Viu. Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial este cea care alege meşterii care vor primi distincţia, iar anul acesta au fost selectate 11 persoane.
Bihoreanul Marius Mihuţ din Cihei este unul dintre ultimii meşteri populari care mai făuresc viori cu goarnă, un instrument-simbol în judeţul Bihor.
"Faptul că Marius Mihuţ este în acelaşi timp şi instrumentist a fost un ajutor în perfecţionarea realizării instrumentului. De la primele viori, s-a perfecţionat continuu în meşteşug, fabricând aproximativ 200 de viori cu goarnă, ajunse în mâinile unor instrumentişti de muzică populară care le apreciază pentru sunetul lor, timbru şi forţă", se arată într-un comunicat transmis marţi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
În comunicat se mai precizează şi că Mihuţ a participat la mai multe ediţii a Târgului meşterilor populari, precum şi la alte târguri din ţară, atât în calitate de meşter lutier, cât şi în cea de instrumentist la vioară cu goarnă.
"Putem spune că viorile lui Marius Mihuţ, prin sonoritate şi putere, sunt calitativ mai reuşite decât cele ale înaintaşilor. Meşterul Dorel Codoban (n.r. renumit highidiș bihorean, care a inventat vioara cu două goarne) şi-a dobândit măiestria căutând, experimentând şi perfecţionând, viorile sale ajungând la cel mai înalt nivel. Preluând meşteşugul de la acest nivel, Mihuţ îl duce şi mai sus", a spus, potrivit comunicatului, dr. Mircea Câmpeanu, etnomuzicolog clujean.
Fiind pasionat de munca sa, anul trecut acesta a creat un instrument cu goarnă care seamănă cu un violoncel.
În prezent creaţiile sale sunt achiziţionate şi de colecţionari din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America şi chiar Japonia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.