URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
20 Martie 2023, 17:51

Artista Alexandra Belciug și-a expus lucrările la Seminarul Greco-Catolic din Oradea

Artista Alexandra Belciug și-a expus lucrările la Seminarul Greco-Catolic din Oradea Foto: Eugen Ivuț
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziția „Biserica în zeghe” a artistei plastice Alexandra Belciug a fost vernisată luni, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, în prezența Preasfințitului Virgil Bercea.

Aceasta marchează 75 de ani de la desființarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolice, printr-un act săvârșit la 1 decembrie 1948, prin Decretul 358, care a stabilit încetarea cultului greco-catolic și exproprierea tuturor bunurilor acestuia.

„Este primul dintr-o serie de evenimente pe care Episcopia de Oradea le va organiza în anul 2023 dedicate acelor ani de durere, sacrificiu, prigoană, rezistență, dar și de speranță că într-o zi, Biserica Unită va renaște”, au trasnis organizatorii, din partea episcopiei.

Prezentarea expoziției a fost făcută de părintele dr. Alexandru Buzalic, iar Corul Seminarului Teologic a susținut un recital, sub coordonarea dirijorului Radu Mureșan.

Picturile artistei Alexandra Belciug sunt o ilustrare a credinței, a suferinței, dar și a istoriei.

„Autoarea ne oferă compoziții echilibrate, încărcate de spiritualitate, sens în care apelează frecvent la simbol. Ea nu povestește, ci evocă. Ca atare, ideile sale sunt concentrate și în același timp sugestive. Cu alte cuvinte, prin folosirea mijloacelor simple de exprimare ne sunt relevate aspecte de însemnătate crucială. Paleta cromatică sobră și restrânsă se află în plină concordanță cu subiectul ales. Albul, ce semnifică Divinitatea, este predominant. Alteori se recurge la roșu, care simbolizează sângele vărsat de Isus Hristos pentru iertarea păcatelor omenirii”, evidențiază istoricul și criticul de artă Cornel Tatai-Baltă.

Alexandra Belciug este lector universitar, doctor în ştiinţele educaţiei și membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş.

Expoziția „Biserica în zeghe” poate fi vizitată de orice curios și rămâne pe simeze la Seminarul Greco-catolic Oradea, de pe strada General Gheorghe Magheru nr. 25.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON