URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2017, 20:51

"Arta restaurării": Obiecte de patrimoniu reînviate pot fi admirate în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 30 de piese provenind din diferite epoci şi restaurate în cadrul mai multor muzee din nord-vestul României pot fi admirate, începând de joi, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Spre deosebire de expoziţiile tematice, unde toate piesele au o anumită caracteristică comună, în expoziția „Arta restaurării”, privitorul are în faţă atât vestigii arheologice, cât şi obiecte de port sau artă plastică, icoane sau picturi din biserici de lemn.

Piesele au fost "reînviate" prin diferite tehnici de reconstrucţie, constând în procese fizice şi chimice de readucere a lor la starea iniţială. În cazul obiectelor din patrimoniul arheologic (vase, căni şamd) vorbim şi de reconstrucţia lor, de multe ori cu adăugarea elementelor lipsă. Refacerea unor picturi sau pânze ori a unor obiecte din metal lucrate în detaliu, cu respectarea tiparului original, reprezintă o muncă migăloasă, dar importantă, practic de salvare.

"Salonul acesta este rodul colaborării cu alte muzee", a declarat joi, în cuvântul de deschidere a expoziţiei, Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Aceasa şi-a exprimat totodată dorinţa ca evenimentul să fie doar primul dintr-o îndelungată serie. Iniţiativa expoziţiei a aparţinut Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Luând apoi cuvântul, Ştefan Lipot, restaurator, a precizat că restaurarea oricărei piese din trecut presupune "şcoală, răbdare şi pasiune". "Patrimoniu avem, iar acum trebuie să-l valorificăm, prin expoziţii, conferinţe", a precizat acesta.

Oaspete al Oradiei la vernisaj, Emanoil Pripon, cercetător la muzeul din Zalău şi restaurator, a arătat, la rândul său, că "primul salon de felul acesta, de nivel regional, a fost organizat acum 15 ani", iar la el a participat Muzeul Ţării Crişurilor. "Oradea este un reper pentru astfel de evenimente, pentru că încă din anul 1998 se organizează astfel de expoziţii aici", a precizat Pripon.

"Arta restaurării" este o expoziţie itinerantă, fiind mutată şi vernisată dintr-un oraş într-altul. Ea a fost deschisă în premieră la Zalău, anul trecut, fiind mutată apoi la Cluj-Napoca, Satu Mare, iar acum la Oradea.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 25 august la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A – Palatul Princiar, etajul unu, de marţi până duminică între orele 9-15. Biletul de intrare costă 5 lei şi include vizitarea tuturor spaţiilor muzeului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON