URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Ianuarie 2021, 15:47

"Art Nouveau 2": Primăria Oradea a câştigat finanţare pentru promovarea patrimoniului arhitectural

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va avea la dispoziţie peste 300.000 de euro, din fonduri europene, pentru continuarea promovării patrimoniului Art Nouveau al oraşului.

Proiectul prin care Instituţia Arhitectului Şef a atras finanţare nerambursabilă presupune elaborarea unui studiu de mobilitate, organizarea unei şcoli de vară pentru urbanişti, dar şi a unui curs pentru ghizi turistici specializaţi în arhitectura Art Nouveau a Oradiei.

1,8 milioane de euro

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, proiectul denumit "Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" (Art Nouveau 2) are un buget de 1,8 milioane de euro, care este împărţit între 9 parteneri : Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Muzeul Oraşului Oradea, Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta (Ungaria), Muzeul de Arte Aplicate din Viena (Austria), Muzeul de Arte si Meşteşuguri din Zagreb (Croaţia), Universitatea Tehnică din Bratislava (Slovacia), Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale din Serbia.

Contractul de finanţare a fost semnat, iar proiectul se va derula până în decembrie 2022.

"Instituţia Arhitectului Şef a accesat acest proiect cu scopul valorificării patrimoniului Art Nouveau al oraşului Oradea prin punerea în valoarea a tuturor obiectivelor Art Nouveau şi prin promovarea acestui patrimoniu cultural atât în ţară, cât şi în străinătate. În continuare, se vor pregăti documentaţiile necesare achiziţiilor publice pentru toate activităţile proiectului", a precizat directoarea Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, potrivit comunicatului.

Revin Zilele Art Nouveau

IAS are la dispoziţie un buget de 257.000 euro pentru elaborarea unui studiu de mobilitate în partea centrală a oraşului, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spaţiu public într-unul care să favorizeze mobilitatea sustenabilă, organizarea unei şcoli de vară pentru urbaniştii din Oradea, unde vor participa urbanişti din toate ţările participante la proiect pentru un schimb de experienţă, un curs de instruire a ghizilor de turism orădeni pentru patrimoniului Art Nouveau, realizarea unui set de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau a oraşului şi distribuirea acestora către operatorii de turism. Ultimul obiectiv este organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2021 şi 2022.

Şi Muzeul Oraşului Oradea, care primeşte 98.600 de euro, va avea mai multe sarcini: crearea unor programe educaţionale pentru tineri, organizarea unor noi expoziţii, dar şi realizarea unor înregistrări video pentru promovarea Art Nouveau-ului orădean.

Câştigătorii proiectului vor să continue munca pe care au început-o în anul 2017, după câştigarea unui alt proiect cu finanţare europeană, prin care s-a reuşit la acea vreme elaborarea Planul Urbanistic Zonal pentru zona construită din centrul istoric şi a realizarea unei proiecţii video-mapping în Piaţa Unirii,cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale Art Nouveau.

Tot în cadrul acelui proiect s-a realizat inventarierea patrimoniului Art Nouveau al tuturor partenerilor implicaţi (clădiri, obiecte muzeale, obiecte edilitare).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La multi ani Oradea , Romania
La munca nu la intins mana
Postat 01 Ianuarie 2021, 20:05 de Sandu2100
La multi ani!
Felicitari pentru reusita si pentru continuitate! ne mandrim cu patrimoniul cultural mostenit de la generatiile dinainte - acesta ar trebui sa fie si un semnal de alarma pentru calitatea urbanistilor pe care ii avem in oras si de lipsa de orientare si educatie care caracterizeaza noile constructii aprobate de catre consiliul local. ********* lipseste eleganta, rafinamentul, inovatia, estetica, modernismul (sau macar art-nouveau-ul reactualizat) pentru podul din centru, spanzuratorile negre pe post de stalpi de iluminat, pasajele subterane, etc plus partea de peisagistica/decorativa din zonele principale si intersectii. ******* chiar daca suntem limitati in calatorii din cauza pandemiei, putem vizita online mii de gradini publice, parcuri, poduri, zone comerciale si turistice din toata lumea! trebuie doar sa fii curios, motivat si doritor sa evoluezi si sa lasi ceva onorant in urma ta! poate in cele din urma biroul de urbanism din primarie isi va deschide ochii, isi va elimina non-valorile si se vor apuca de treaba. **** La multi ani cu sanatate tuturor!
Postat 01 Ianuarie 2021, 18:13 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON