URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2021, 15:47

"Art Nouveau 2": Primăria Oradea a câştigat finanţare pentru promovarea patrimoniului arhitectural

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va avea la dispoziţie peste 300.000 de euro, din fonduri europene, pentru continuarea promovării patrimoniului Art Nouveau al oraşului.

Proiectul prin care Instituţia Arhitectului Şef a atras finanţare nerambursabilă presupune elaborarea unui studiu de mobilitate, organizarea unei şcoli de vară pentru urbanişti, dar şi a unui curs pentru ghizi turistici specializaţi în arhitectura Art Nouveau a Oradiei.

1,8 milioane de euro

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, proiectul denumit "Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" (Art Nouveau 2) are un buget de 1,8 milioane de euro, care este împărţit între 9 parteneri : Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Muzeul Oraşului Oradea, Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta (Ungaria), Muzeul de Arte Aplicate din Viena (Austria), Muzeul de Arte si Meşteşuguri din Zagreb (Croaţia), Universitatea Tehnică din Bratislava (Slovacia), Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale din Serbia.

Contractul de finanţare a fost semnat, iar proiectul se va derula până în decembrie 2022.

"Instituţia Arhitectului Şef a accesat acest proiect cu scopul valorificării patrimoniului Art Nouveau al oraşului Oradea prin punerea în valoarea a tuturor obiectivelor Art Nouveau şi prin promovarea acestui patrimoniu cultural atât în ţară, cât şi în străinătate. În continuare, se vor pregăti documentaţiile necesare achiziţiilor publice pentru toate activităţile proiectului", a precizat directoarea Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, potrivit comunicatului.

Revin Zilele Art Nouveau

IAS are la dispoziţie un buget de 257.000 euro pentru elaborarea unui studiu de mobilitate în partea centrală a oraşului, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spaţiu public într-unul care să favorizeze mobilitatea sustenabilă, organizarea unei şcoli de vară pentru urbaniştii din Oradea, unde vor participa urbanişti din toate ţările participante la proiect pentru un schimb de experienţă, un curs de instruire a ghizilor de turism orădeni pentru patrimoniului Art Nouveau, realizarea unui set de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau a oraşului şi distribuirea acestora către operatorii de turism. Ultimul obiectiv este organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2021 şi 2022.

Şi Muzeul Oraşului Oradea, care primeşte 98.600 de euro, va avea mai multe sarcini: crearea unor programe educaţionale pentru tineri, organizarea unor noi expoziţii, dar şi realizarea unor înregistrări video pentru promovarea Art Nouveau-ului orădean.

Câştigătorii proiectului vor să continue munca pe care au început-o în anul 2017, după câştigarea unui alt proiect cu finanţare europeană, prin care s-a reuşit la acea vreme elaborarea Planul Urbanistic Zonal pentru zona construită din centrul istoric şi a realizarea unei proiecţii video-mapping în Piaţa Unirii,cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale Art Nouveau.

Tot în cadrul acelui proiect s-a realizat inventarierea patrimoniului Art Nouveau al tuturor partenerilor implicaţi (clădiri, obiecte muzeale, obiecte edilitare).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La multi ani Oradea , Romania
La munca nu la intins mana
Postat 01 Ianuarie 2021, 20:05 de Sandu2100
La multi ani!
Felicitari pentru reusita si pentru continuitate! ne mandrim cu patrimoniul cultural mostenit de la generatiile dinainte - acesta ar trebui sa fie si un semnal de alarma pentru calitatea urbanistilor pe care ii avem in oras si de lipsa de orientare si educatie care caracterizeaza noile constructii aprobate de catre consiliul local. ********* lipseste eleganta, rafinamentul, inovatia, estetica, modernismul (sau macar art-nouveau-ul reactualizat) pentru podul din centru, spanzuratorile negre pe post de stalpi de iluminat, pasajele subterane, etc plus partea de peisagistica/decorativa din zonele principale si intersectii. ******* chiar daca suntem limitati in calatorii din cauza pandemiei, putem vizita online mii de gradini publice, parcuri, poduri, zone comerciale si turistice din toata lumea! trebuie doar sa fii curios, motivat si doritor sa evoluezi si sa lasi ceva onorant in urma ta! poate in cele din urma biroul de urbanism din primarie isi va deschide ochii, isi va elimina non-valorile si se vor apuca de treaba. **** La multi ani cu sanatate tuturor!
Postat 01 Ianuarie 2021, 18:13 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON