URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
08 Februarie 2023, 17:14

ANI, încă un „trofeu”: un consilier local din Bihor, acuzat de conflict de interese

ANI, încă un „trofeu”: un consilier local din Bihor, acuzat de conflict de interese Foto: INQUAM Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenția Națională de Integritate continuă seria de „capturi” din rândul consilierilor locali de comune. În Bihor, cel mai proaspăt „trofeu” este un consilier local din comuna Roșia, pe care l-a găsit vinovat de conflict de interese.

Deferit Înaltei Curți

Este vorba despre Vasile Dorin Hortea, consilier local PNL aflat la al patrulea mandat, ultimul câștigat la alegerile locale din septembrie 2020, și totodată inginer silvic și șef de district în cadrul Ocolului Silvic Codrii Beiușului, la care comuna Roșia este „acționară” împreună cu alte comune din depresiunea Beiușului.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți de ANI, „în perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea mai multor Hotărâri ale Consiliului Local al comunei Roșia cu privire la Ocolul Silvic Codrii Beiușului, încălcând astfel prevederile art. 70 și 77 din Legea 1612/2003”.

Informarea ANI arată, de asemenea, că instituția a sesizat și Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la săvârșirea de către Hortea Vasile Dorin a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuțiilor de consilier local a îndeplinit acte prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine”.

În conflict de interese

Faptele la care face referire ANI sunt de conflict de interese, adică, potrivit legii, „situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.

Contactat de BIHOREANUL, Hortea a afirmat că are cunoștință despre acuzația ce îi este adusă din toamna anului trecut, iar faptele care îi sunt imputate sunt că în dubla sa calitate de șef de district în cadrul Ocolului Silvic Codrii Beiușului și de consilier local a votat, pe de o parte, Hotărârile de Consiliu Local prin care a fost aprobat în fiecare an prețul de pornire al licitațiilor pentru vânzarea de masă lemnoasă, iar pe de altă parte HCL-urile prin care a fost aprobat în fiecare an bugetul de venituri și cheltuieli al Ocolului Silvic.

„ANI a considerat că mi-aș fi votat salariul, deși salariul meu este stabilit de angajator, iar bugetele Ocolului Silvic sunt stabilite nu doar de Consiliul Local al comunei Roșia, unde sunt consilier, ci și de Consiliile Locale ale celorlalte comune care au păduri în cadrul Ocolului Silvic, acestea luând hotărâri pe care eu nu aveam cum să le influențez”, a declarat Hortea.

Mai mult, acesta a afirmat că aceleași acuzații au fost formulate de ANI și împotriva unui alt coleg, pădurar în același Ocol Silvic și, până în 2020, consilier local ales ca reprezentant al Partidului Ecologist. „Și colegul meu a fost acuzat de aceleași lucruri, iar anul trecut a câștigat procesul cu ANI”, a spus Hortea, sugerând că intenționează să atace în justiție verdictul Agenției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON