URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2020, 19:25

Angajații localurilor din centrul Oradiei nu au protestat: „Oricum este o zi compromisă” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Terasele și restaurantele din zona centrală a Oradiei - Piața Unirii, strada Republicii și pietonala Alecsandri - nu au luat parte la protestul organizat, miercuri, de reprezentanții HoReCa din toată țara. Timp de o oră, angajații ar fi trebuit să își întrerupă activitatea și să iasă cu pancarte în fața localurilor, cerând redeschiderea incintelor și ajutor din partea Guvernului. 

Nici nu știau 

Reprezentanții Organizației patronale a hotelurilor și restaurantelor din România au anunțat în urmă cu câteva zile că vor protesta, dorind să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că Guvernul nu a găsit încă nicio soluție pentru a ajuta industria cea mai afectată de pandemia de Covid-19 și că nu au primit răspunsuri la numeroasele scrisori trimise.

Miercuri, între orele 17 și 18, angajații de la terase și restaurante trebuiau să iasă din localuri cu pancarte care să aibă mesaje de genul „Vă pasă de familiile celor 400.000 de angajaţi?", dar și să nu mai muncească în acel interval de timp. 

În centrul Oradiei, însă, toate localurile funcționau, unele dintre ele fiind aproape goale. „Nici nu știam că există un protest. Șeful nu ne-a spus nimic. Dar oricum astăzi nu a fost nimeni pe aici din cauza ploii”, a spus o tânără ospătara a unei cafenele de pe pietonala Alecsandri.

Alți angajați, chiar dacă au aflat de protest, nu au primit acordul patronilor pentru a opri lucrul. „Noi știm că este un protest, dar șeful nu vrea să facem”, a spus o angajată de la Cyrano.

„Astăzi este oricum o zi compromisă, pentru că a plouat mult și nu am avut clienți. Puteam protesta toată ziua, căci oricum nu prea am avut comenzi”, a spus Adriana Flefle, managerul localului RA Bistro & Caffe.

„Meniul zilei: Șomaj”

În alte orașe din țară, angajații din HoReCa au ieșit cu zecile în stradă. În Sibiu, terasele localurilor au fost decorate încă de dimineață cu planșe pe care erau scrise mesaje precum „Meniul zilei: Șomaj”, „O industrie izolată fără a fi testată” și „Nu Covid-ul ne omoară, ci ignoranța voastră”. 

(Sursa foto: Oradesibiu.ro) 

Înainte de criza generată de epidemia Covid-19, industria HoReCa număra 40.000 de societăți comerciale, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro și circa 400.000 de angajați. În prezent, cifra de afacerin a scăzut cu aproximativ 70% față de primele șase luni ale anului trecut, iar 40% dintre operatori și-au suspendat activitatea din cauza pandemiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Mai bea și tu o bere, o tequila, ceva. Nu sta pe sec. Sau bei prea mult
Postat 20 August 2020, 20:01 de Sandu2100
Ce rezultă de aici ?!?
Că terasele din Oradea au ca patroni niște "liberali" care nu pot protesta împotriva "erorilor" de abordare socio-economică ale propriului partid. Erori înseamnă, în traducere "liberală" ... tâmpenii, de fapt !?!
Postat 20 August 2020, 09:38 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON