URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2020, 18:10

Analiză Google: Cu cât au scăzut deplasările locuitorilor din Bihor în vremea coronavirusului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii au învăţat să se deplaseze mult mai puţin mai ales pentru cumpărături, la farmacii şi în parcuri de când au fost impuse restricţiile pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, arată un raport realizat şi publicat de Google.

Compania a realizat acest raport pentru a sprijini autorităţile să vadă care este răspunsul cetăţenilor la regulile de distanţare socială în contextul pandemiei de COVID-19 şi l-a detaliat pentru România şi apoi pentru fiecare judeţ din ţară. Analiza a fost întocmită în baza datelor colectate de Google Maps de pe telefoanele utilizatorilor.

Aceasta arată că în judeţul Bihor frecvenţa de deplasare în cumpărături, altele decât de alimente, şi pentru recreere (retail & recreation) a scăzut cu 80% la finalul lunii martie, comparativ cu datele de bază (valoarea mediană din perioada 3 ianuarie – 6 februarie).

Ieşirile la cumpărături de alimente şi la farmacii (grocery & pharmacy) au scăzut şi ele treptat în luna februarie şi martie, fiind, pe 29 martie, mai mici cu 59%. Deplasările în zone de tranzit, cum ar fi staţii de autobuz şi tramvai, sunt mai puţine cu 64%.

Frecvenţa deplasărilor la locul de muncă a scăzut cu 38%, iar ieşirile în parcuri şi grădini publice cu 39%. În schimb, arată raportul Google, a crezut frecvenţa deplasărilor în zonele de locuit cu 14%.

Compania a făcut studiul cu ajutorul datelor colectate de Google Maps, acestea fiind influenţate de setările utilizatorilor şi de conexiunea la internet.

La nivel naţional, în medie, deplasările au scăzut cu 81% pentru retail şi recreere, cu 53% pentru  cumpărături de alimente şi farmacii, cu 60% în parcuri şi grădini publice, cu 72% în staţiile de transport public şi cu 39% la locurile de muncă. Mobilitatea în zonele rezidenţiale a crescut cu 15%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Colectam selectiv(gunoiul)
Buna seara la toata lumea.Am avut aci un text,care a fost vidanjat laolalta cu textele unui apendice care m-a intrebat daca-s prost,si care-i legatura cu tema articolului.Tema comentariului se afla ,la liber,pe www,in presa locala,neafiliata.In plus,eu insumi am intilnit,chiar ieri, masini cu stergatorul ridicat,cu chitanta in pliculet pe parbriz.Regulile de circulatie se respecta ,chiar daca esti izolat in casa.Ne putem chiar astepta la un nou tip de amenzi,adaptate special pentru omul cavernelor (Ursus spelaeus).La fel cum esti pedepsit de cenzorii stabilimentului,pentru simplul fapt ca nu te lasi injurat si spoit cu zoaie de ginditorii captivi pro-dezvoltare,al caror organ ginditor este chiar limba.Romana.Doar ca acum sentimentele se transmit prin masca...cu virus cu tot
Postat 05 Aprilie 2020, 17:27 de excalibur
Statul acasă costă la Oradea. Primăria amendează orădenii care stau acasă și își parchează mașinile în fața casei
Unii politisti nu au decazut in halul in care sa ia declaratii pe proprie raspundere de la tigani sositi din pribegie sau sa verifice carantinati si izolati la domiciliu.Ei serveste patria pe baza de mandat de la parintele orasului,sa aduca bani la bugetul local,in aceste vremuri de restriste.Cineva trebuie sa si munceste...Spalati-va voi pe miini,ca noi va spalam la creier si la buzunar.Unul filmeaza si altul face niste chitante pentru ilie,niste ravase pe care le anvelopeaza intr-o pungulita cu fermoar,pe care ti-o lasa sub stergator.Stati acasa,dar lasati-va masinile pe mina noastra.Nu fie cu suparare,e ordonanta militara...
Postat 04 Aprilie 2020, 21:47 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON