URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2023, 19:21

Amenzi la balastiere și exploatări miniere din Bihor: angajați fără echipamente de protecție și chimicale neinscripționate

Amenzi la balastiere și exploatări miniere din Bihor: angajați fără echipamente de protecție și chimicale neinscripționate sursa foto: ITM Bihor
Amenzi la balastiere și exploatări miniere din Bihor: angajați fără echipamente de protecție și chimicale neinscripționate sursa foto: ITM Bihor
Amenzi la balastiere și exploatări miniere din Bihor: angajați fără echipamente de protecție și chimicale neinscripționate sursa foto: ITM Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din totalul amenzilor emise în urma controalelor desfășurate în luna februarie de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, însumând peste 400.000 lei, o parte au fost stabilite pentru nereguli serioase găsite la exploatări miniere și de pietriș.

În unele cazuri, inspectorii au constatat că firmele nu asigurau echipamente pentru protejarea angajaților, în altele că substanțe chimice periculoase erau depozitate neglijent, în recipienți neadecvați și fără identificarea denumirilor acestora.

Neglijențe cu riscuri

Potrivit unei informări a ITM Bihor, în perioada 27 ianuarie - 27 februarie, inspectorii de muncă au desfășurat o campanie de control pentru verificarea respectării măsurilor de asigurare a securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea în firme din industria extractivă având coduri CAEN 05, 07 și 08, adică specializate în extracția de cărbune, respectiv de minereuri metalifere și de agregate minerale (pietriș).

În perioada menționată, inspectorii au controlat 55 de firme, din care au sancționat 36, aplicând 89 de avertismente și 12 amenzi în valoare cumulată de 38.500 lei, dispunând totodată nu mai puțin de 101 măsuri de remediere a așa numitelor neconformități.

Neregulile constatate sunt extrem de variate, de la inexistența documentelor doveditoare a efectuării instructajelor de protecția muncii până la neasigurarea la toate echipamentele acționate electric a protecțiilor contra electrocutării, neasigurarea echipamentelor de muncă cu dispozitive de protecție, utilizarea unor echipamente cu elemente mobile (cum ar fi curele de transmisie și cuplaje) fără protectori, inexistența graficelor de revizii în conformitate cu reglementările tehnice și chiar depozitarea substanțelor chimice în recipienți neadecvați și fără menționarea denumirilor acestora, astfel că exista riscul de a fi confundate și folosite în mod periculos.

ITM Bihor nu a precizat nici de această dată care sunt firmele sancționate. 

(sursa foto: ITM Bihor)

Peste 400 de sancțiuni într-o lună

În total, la nivelul ITM Bihor au fost controlate în luna februarie 328 de unități, inspectorii aplicând 454 sancțiuni contravenționale, din care 388 avertismente și 66 amenzi în cuantum de 413.500 lei.

În ce privește sănătatea și securitatea în muncă au fost controlate 140 de unități, fiind stabilite 196 sancțiuni (181 avertismente și 15 amenzi de 72.500 lei), iar în domeniul relațiilor de muncă au fost controlate 188 unități publice, mixte și private, fiind aplicate 258 sancțiuni (207 avertismente și 51 amenzi însumând 341.100 lei).

În domeniul relațiilor de muncă, 5 amenzi (de 90.000 lei) și 8 avertismente au fost stabilite pentru că inspectorii au găsit la 12 angajatori 14 lucrători fără forme legale, iar 46 amenzi (totalizând 251.100 lei) și 199 avertismente au fost emise pentru alte încălcări ale legislației, cum ar fi munca peste timpul declarat în contractele de muncă part-time.

Astfel de nereguli au fost consemnate la firme specializate în transporturile rutiere de mărfuri, îngrijirea persoanelor vârstnice și HoReCa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON