URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2022, 10:00

Amănunte despre Bihorul în primii ani ai democrației, într-o carte scrisă de gazetarul Florin Ardelean: „Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 15 ani după ce și-a prezentat public teza de doctorat cu tema istoria presei locale și într-o zi de decembrie anume aleasă, cu însemnătate personală (7 decembrie fiind data nașterii defunctei sale mame), scriitorul și jurnalistul Florin Ardelean, cadru didactic la specializarea Jurnalism a Universității din Oradea, a lansat miercuri o carte care reconstituie primii 11 ani de democrație din Bihorul post-comunist.

„Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)”, un volum cu peste 500 de pagini, este, de fapt, cercetarea doctorală făcută de Ardelean, la care acum, cu prilejul publicării cărții, a mai adăugat câteva informații despre perioada de după anul 2000.

Din scriitori, jurnaliști

Lansarea cărții a avut loc la Muzeul Iosif Vulcan și a reunit în aceeași încăpere oameni de toate vârstele, de la scriitori ori ziariști cu experiență, la jurnaliști în exercițiu, profesori sau studenți. Autorul a fost prezentat de scriitorul Ioan F. Pop, care i-a fost și coleg în breasla gazetăriei la începutul anilor ’90, când primii jurnaliști „liberi” au fost, de fapt, scriitorii, după cum au punctat cei doi.

Ardelean a făcut și o confesiune, spunând că acum, privind în urmă, își dă seama că scriitorii deveniți jurnaliști n-aveau nimic de-a face cu această profesie, ba chiar nici nu o practicau ca atare, rezumându-se să publice comentarii și opinii și considerând de-a dreptul degradant să meargă pe teren ori să ia interviuri. Chiar și așa, Gazeta de Vest, un ziar apărut în ianuarie 1990, a ajuns la un tiraj de 16.000 de exemplare, care se epuiza rapid din chioșcuri, adesea fără ca semnatarii articolelor să apuce să prindă un ziar în mână.

„Să scrii o istorie a presei, adică să încerci să organizezi haosul, cum încearcă Florin Ardelean, haosul din presa post-decembristă bihoreană, nu e un lucru de ici de colo. De aceea îl admir pentru această muncă sisifică”, a spus Ioan F. Pop despre autor și cartea lansată acum.

Cartea, prezentată de un personaj

Misiunea prezentării volumului a avut-o jurnalistul Florin Ciucaș (redactorul-șef al Bihoreanului), descris în cartea lui Ardelean drept „copilul teribil al presei orădene”, care „s-a specializat în investigaţii şi a realizat seria anchetelor din anii 1997-2000” în redacția Jurnalului bihorean.

Ciucaș a punctat că cercetarea făcută de Ardelean depășește interesul breslei. „Ce am găsit ca merit al acestei cărți este că reprezintă o istorie a comunității locale în primii ani de democrație, nu doar o simplă istorie a presei locale. Florin Ardelean a reușit, prin această muncă titanică de a linge arhivele și de a citi practic aproape fiecare articol în cei 11 ani analizați, să facă un puzzle care creionează istoria acestei comunități locale și care astăzi, privită retrospectiv, de către cititori mai tineri, o vor descoperi oarecum șocați, se vor întreba dacă acesta e orașul, județul în care au trăit părinții lor”, a spus jurnalistul.

A fost sau n-a fost?

Prezentarea unor momente din cartea lui Florin Ardelean a născut și o discuție cu note contradictorii, asupra unor articole publicate în 1998 în Jurnal bihorean, sub semnătura lui Florin Ciucaș și a lui Sorin Petrache, despre un scandal sexual din procuratura locală.

Așa cum susține în carte și a spus și cu prilejul lansării, Ardelean consideră că jurnaliștii au fost folosiți de „sursele” care le-au dat o informație bombă, și anume că procurorul Vasile Popa (între timp, ajuns în închisoare) a fost surprins și filmat chiar în biroul său, de către șefii lui, cu pantalonii în vine, așa cum îi avea și partenera lui, soția unui inculpat cercetat de procurori. În opinia lui Ardelean, care o prezintă ca pe o certitudine, ancheta jurnaliștilor „nu era deloc inocentă”, ci ar fi servit „anumitor interese”, în timp ce Popa ar fi fost o victimă a propriilor șefi, la rândul lor cu interese venite din zona SRI.

Povestind episodul audienței, cu aceeași convingere că ziariștii au fost „montați” împotriva unui procuror care avea slăbiciunea sexului frumos, Ardelean a stârnit zâmbete în rândul celor care și-au amintit scandalul și surpriză printre tinerii studenți, care greu își pot imagina un asemenea episod.

Florin Ciucaș a ținut să precizeze, „în numele libertății de expresie”, că lucrurile n-au stat chiar așa cum le prezintă autorul volumului și că, de fapt, jurnaliștii n-au făcut altceva decât să relateze un scandal petrecut taman în sediul Parchetului Oradea, de evident interes public, fără să-și aroge meritele vreunei investigații pe această temă.

„O lume cu tembeli, inocenți, fufe”

În schimb, cei doi jurnaliști s-au pus de-acord când au rememorat pagini de-a dreptul macabre din presa anilor ’90, când jurnalismul nu avea prea multe reguli, ziariștii învățau meseria din mers, iar unele ziare publicau fără remușcări imagini șocante, cu cadavre ori cu victimele unor violuri. Florin Ardelean a menționat exemplul Jurnalului de dimineață, un ziar cu un „dezmăț macabru”, unde orice crimă ori sinucidere era „stoarsă” de detalii, scriitorul precizând însă că nu culpabilizează pe nimeni.

Vorbind despre cartea pe care o pune acum la dispoziția publicului, Ardelean a spus că prezintă realitatea acelor vremuri. „Dacă ar fi să îmi pun o stea în piept, aceea ar fi că am reușit, cred eu, să înfățișez o întreagă lume, de acum 25-30 de ani, aproape neverosimilă pentru mine, care reciteam cartea. O lume cu tembeli, cu inocenți, cu fel de fel de fufe care veneau în redacții. Atunci, o legitimație de presă te transforma în zeu”, a mai spus autorul.

Cartea „Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)” a fost publicată la editura Eikon. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON