URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2022, 18:45

„(a)LIVE”: Spectacol de teatru la Oradea despre fricile tinerilor, în vreme de pandemie și de război

„(a)LIVE”: Spectacol de teatru la Oradea despre fricile tinerilor, în vreme de pandemie și de război Fotografie din timpul unui atelier de psihodramă ținut în cadrul proiectului „(a)LIVE”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fricile adolescenților și tinerilor în perioada pandemiei Covid și a războiului din Ucraina sunt puse pe tapet în proiectul „(a)LIVE”, inițiat de Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

„Tema principală a proiectului este Generația digitală sub impactul terorii și ilustrează vulnerabilizarea emoțională progresivă a adolescenților și a adulților tineri, expuși la frica de moarte într-o formă continuată, pornind de la amenințarea pandemică și continuând cu cea a războiului din Ucraina”, a declarat Andreea Costea, managerul de proiect.

O primă parte a proiectului s-a desfășurat în lunile iulie și august și a inclus organizarea unor ateliere de psihodramă susținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea. Conform unui comunicat al organizatorilor, tema principală a atelierelor a fost frica, „cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea”. Scopul atelierelor a fost „de a exorciza traumele provocate de amenințările exterioare, de frica de moarte în special, pentru a ajuta tinerii să descopere răspunsuri și metode noi de a față provocărilor ridicate de anxietate”. Au participat 30 de liceeni și studenți, alături de actori ai Teatrului Regina Maria.

A doua parte a proiectului presupune realizarea unui spectacol de teatru pe tema anxietății, inspirat din povești reale, culese în perioada predocumentării de către un jurnalist din România și unul din Republica Moldova, și din documentarea realizată cu sprijinul psihologului angrenat în proiect. Spectacolul rezultat va îmbina perspective ale tinerilor ucraineni, români și moldoveni, care au trăit experiența pandemiei și, mai apoi, a războiului, conectați virtual cu tragedia care a lovit Ucraina.

Textul și regia spectacolului vor fi semnate de Gabriel Sandu, un artist transdisciplinar, autor de spectacole care activează ca regizor, dramaturg, jurnalist și performer, având rezultate notabile atât pe scena locală, cât și pe cea europeană. A câștigat mai multe premii și rezidențe naționale și internaționale, iar piesele sale au fost traduse în engleză, franceză, portugheză, maghiară, germană și catalană. 

Repetițiile pentru spectacol vor începe în luna octombrie la Teatrul Regina Maria. Premiera va avea loc la Oradea, urmând ca spectacolul să fie susținut într-un turneu la Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Carei și București.

Pentru a aprofunda subiectul, dar și a deschide dialogul direct cu tinerii aflați în sală și a oferi un sprijin prin prezentarea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă, după fiecare reprezentație vor fi sesiuni de Q&A, mediate de psiholog și de către actorii din distribuție.

„Importanța unui asemenea proiect este dată atât de abordarea unei tematici sociale actuale într-o manieră inovativă și non-formal educativă, cât și de inițierea unui dialog real între creatorii de teatru și publicul tânăr, prin implicarea lor directă în procesul de creație”, a adăugat managerul de proiect.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON