URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2023, 19:15

Alertă epidemică în România, din cauza cazurilor de gripă. Școlile se deschid, dar se vor face triaje

Alertă epidemică în România, din cauza cazurilor de gripă. Școlile se deschid, dar se vor face triaje (foto: Pexels / Polina Tankilevitch)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că nu declară epidemie de gripă în România, în ciuda creșterii cazurilor de îmbolnăvire, spunând că vrea să evite impunerea unor restricții, în contextul în care - cel puțin deocamdată - situația nu este „dramatică”.

Totuși, Rafila a spus că țara noastră este într-o „stare de alertă epidemică”. „Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală în săptămână 26 decembrie - 1 ianuarie a fost de 37%, față de 32% cu o săptămână înainte, notează Hotnews.ro.

Tot el a spus că preferă, în această fază, să facă recomandări decât să impună restricții: „Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare”.

Printre recomandările ministrului Sănătății se numără purtarea măștii, evitarea aglomerației și realizarea triajului epidemiologic în școli și grădinițe. „Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, potrivit Digi24, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat joi primele două decese cauzate de virusul gripal în această iarnă. Este vorba despre două femei de 25, respectiv 50 de ani, din București. Nici una nu era vaccinată antigripal. 

În aceeași conferință, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că școlile se redeschid pe 9 ianuarie, așa cum era plănuit, și a adăugat că nu încurajează neparticiparea la cursuri, notează Spotmedia.ro. „Am discutat și despre măsurile de prevenție. Școlile se vor deschide pe 9 ianuarie, nu încurajăm neparticiparea la cursuri, după perioada pandemică, e important să păstrăm ritmul. Accentul trebuie să fie pe prevenție”, a declarat Deca. 

Ea a enumerat, la rându-i, recomandările pentru școli: realizarea triajului zilnic, atât acasă de către familie, cât și la școli și grădinițe; purtarea măștii, respectarea măsurilor de igienă; școlile trebuie să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON