URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2023, 17:11

Al treilea caz de rujeolă în Bihor, la o femeie vaccinată

Al treilea caz de rujeolă în Bihor, la o femeie vaccinată sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină epidemie de rujeolă la nivel național, în care a fost înregistrat și decesul unui sugar, în județul Bihor a fost descoperită a treia îmbolnăvire cu acest virus. În mod neobișnuit, este vorba despre o persoană adultă, vaccinată la timp, în copilărie.

„S-a vindecat foarte repede”, a spus BIHOREANULUI șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit directoarei DSP Bihor, pacienta, o tânără de 28 de ani din Salonta, s-a prezentat la medicul de familie în urmă cu două săptămâni, deoarece avea dureri în gât. „A fost diagnosticată inițial cu angină eritematoasă și avea amigdalele umflate. Ulterior, tot la medicul de familie, i s-a pus diagnosticul de scarlatină”, explică dr. Rahotă.

Pentru că nu se simțea bine, femeia a fost internată în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea. „În acea perioadă i-a apărut pe limbă semnul Koplik”, spune șefa DSP Bihor, făcând referire la o caracteristică a rujeolei care constă în apariția pe mucoasa bucală a unor pete albe sau gri, ca niște granule mici de sare.

După ce i s-a prelevat un exsudat naso-faringian, iar probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București, rezultatul analizelor a confirmat diagnosticul de rujeolă pus de infecționiștii orădeni.

„Pacienta a primit un tratament și a fost externată, se simte foarte bine”, spune dr. Rahotă.

Faptul că tânăra de 28 de ani a făcut rujeolă, în ciuda faptului că a fost vaccinată în copilărie, este explicat de medici prin contagiozitatea extremă a virusului.

Rujeola - sau pojarul, cum mai este cunoscută în limbaj popular - este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare. La copiii mici, rujeola se poate solda cu deces, după cum s-a întâmplat deja în acest sezon în România, când un sugar, nevaccinat, din Brașov, a murit după ce luase virusul de la unul dintre frați.

Printre semnele debutului bolii sunt febra înaltă, tusea, rinoreea și conjunctivita, urmate de o erupție cutanată, cu pete roșii pe față, care apoi se răspândesc la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, până atunci fiind înregistrate peste 2.000 de îmbolnăviri. În ultima săptămână, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, au fost raportate 445 de cazuri confirmate, cele mai afectate județe fiind Mureș (711), Brașov (510) și Cluj (196).

În Bihor, precedentele două cazuri de rujeolă au afectat un adolescent de 15 ani din Ciumeghiu și un copil de 10 ani din Paleu, ambii fiind vindecați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
era al doilea copil al unei mame minore, de 16 ani. Rezultă că primul copil, acum de 3 ani, l-a conceput la 12 ani, ca să percepeți etnia ei.
era al doilea copil al unei mame minore, de 16 ani. Rezultă că primul copil, acum de 3 ani, l-a conceput la 12 ani, ca să percepeți etnia ei.
Postat 21 Decembrie 2023, 00:11 de spaima_trepadusilor
Ne e silă de aceasta tagma lobotomizată sau vândută!
Referitor la sugarul decedat la Spitalul de copii Brașov pot să vă informez următoarele: era al doilea copil al unei mame minore, de 16 ani. Rezultă că primul copil, acum de 3 ani, l-a conceput la 12 ani, ca să percepeți etnia ei. Familia cu care locuia, în satul Apața, se compunea din 5 adulți și 7 copii într-o cameră de 16 m/p. Mai avusese deja o internare cu un sindrom de deshidratare grav. Fie copil neglijat fie boală metabolică cu dezechilibre minerale care de obicei conduc la afecțiuni grave. A făcut febra plus erupția. S-au prezentat la Spitalul de boli infecțioase pe 25 noiembrie și de acolo i-ar fi trimis la Spitalul Făgăraș. Erupția era moderată. Familia a refuzat oricum internarea. În 3 zile, starea bebelușului s-a agravat și a aparut insuficiența multiplă de organe, sepsis, cu deces, pe 28 noiembrie. După o săptămână, DSU și INSP s-au gândit să folosească acest caz ca pretext pentru a declara epidemia de rujeolă. Să spui public că bebelușul a murit de rujeolă este identic cu afirmația că a murit de covid. Minciuna stă cu regele la masă și nu mai pleacă! Vai de medicina noastră! Ne e silă de aceasta tagma lobotomizată sau vândută! - ne-au declarat sursele noastre.
Postat 21 Decembrie 2023, 00:10 de spaima_trepadusilor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON