URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2021, 12:10

Aglomeraţie la Terapie Intensivă Covid şi în Oradea: Aproape toate paturile sunt ocupate!

Aglomeraţie la Terapie Intensivă Covid şi în Oradea: Aproape toate paturile sunt ocupate! În foto - Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Oradea, sursa: arhiva Libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valul trei al pandemiei de Covid-19 loveşte din plin, iar presiunea în spitale creşte, inclusiv în Oradea, din cauza infecţiilor tot mai numeroase.

Un singur loc disponibil la ATI Covid în Oradea

Aproape toate paturile de terapie intensivă destinate acestei patologii în Oradea sunt ocupate, după cum precizează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. "Miercuri dimineaţă, la ora 9, mai era un singur loc disponibil, la secţia ATI Covid de la Spitalul Pelican", a declarat BIHOREANULUI şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit acesteia, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea sunt ocupate toate cele 34 paturi din secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă Covid, la Spitalul Pelican sunt ocupate 19 din 20, iar la Spitalul Judeţean toate cele 15 din 15 ATI Covid.

"Dacă va fi nevoie, atunci vom face o reconsiderare a acestor cazuri şi putem extinde capacitatea", a mai declarat dr. Rahotă, adăugând că, împreună cu managerii celor 3 spitale care tratează în prezent pacienţi cu Covid, se vor lua măsuri pentru a gestiona situaţia în cazul în care spitalele vor depăşi capacitatea de a trata pacienţi infectaţi şi în stare gravă.

"Consider că judeţul Bihor ar avea suficiente paturi. Problema este că sunt şi alte persoane, non-Covid, care au nevoie de serviciile ATI", a mai adăugat Rahotă.

De precizat că la Oradea sunt internaţi nu doar pacienţi din judeţul Bihor, ci şi din alte judeţe, cum ar fi Satu Mare.

În Bihor, miercuri dimineaţă erau înregistrate 1.387 cazuri active de Covid, 52 de bihoreni fiind la Terapie Intensivă.

Tratați Covid-ul din timp!

Presiunea tot mai mare în spitale este cauzată de agravarea stării de sănătate, pe fondul faptului că bolnavii infectați se tratează acasă şi se prezintă la spital în ultimul moment, când sunt în stare gravă.

De altfel, autorităţile au lansat în repetate rânduri apeluri la adresa populaţiei, îndemnâd persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale, pentru testare şi luare în evidenţă, şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă.

Criză la ATI în toată țara

În contextul creșterii numărului cazurilor grave, toată țara se confruntă cu aglomerări în secțiile de Terapie Intensivă de Covid, cu atât mai mult cu cât, pe fondul descreșterii numărului de cazuri de la începutul anului, mai multe asemenea secții și-au restrâns numărul de paturi.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că există rersurse necesare pentru creșterea numărului de paturi la ATI, arătând că de la începutul anului numărul de paturi a scăzut, în acest moment România având 1.408 locuri la ATI pentru pacienții COVID-19. „Am decis să creștem la 1.600 numărul de paturi ATI în perioada următoare. Nu lipsesc resursele”, a spus Cîțu.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, marţi, o videoconferinţă cu managerii spitalelor din judeţe, analizând măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor Covid-19 în secţiile de terapie intensivă.

"În urma discuţiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora. Cele 140 de paturi identificate astăzi se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară care au fost suplimentate ieri în unităţile sanitare bucureştene", explică un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Rămâne de văzut cum va fi gestionată situaţia, dat fiind numărul tot mai mare de cazuri grave și amploarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum se face
ca si dupa un an si de pandemie suntem in aceeasi criza a paturilor ATI? Pe speta asta se autosesizeaza careva comisie, colegiu, comitet, orice?
Postat 18 Martie 2021, 16:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON