URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
06 Iunie 2023, 08:12

Agentul „Menghină”: Polițist din Aleșd, acuzat că a agresat un avocat care încerca să-și reprezinte un client

Agentul „Menghină”: Polițist din Aleșd, acuzat că a agresat un avocat care încerca să-și reprezinte un client FAŢĂ ÎN FAŢĂ. Avocatul Cătălin Păşcui (dreapta) încă poartă urmele lăsate de agentul şef principal Alexandru Toderaş (stânga), care l-a scos de braţ din sediul Poliţiei. „Te-am apucat de braț prietenește”, i-ar fi spus poliţistul, potrivit avocatului. Acum, agentul neagă că l-ar fi bruscat. „Nici nu l-am atins”, zice Toderaș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii au obligaţia să respecte rolul avocaţilor, să nu intervină nejustificat în activitatea lor, nici să-i supună la vreo formă de intimidare sau de agasare, pe scurt la orice rele tratamente.

Este poziția Curţii Europene a Drepturilor Omului într-un proces în care Statul român a fost condamnat să plătească despăgubiri de 12.000 euro unui avocat din Constanţa, înjurat şi îmbrâncit într-un sediu al Poliţiei, de faţă cu clientul.

Un caz similar a ajuns, acum, în ancheta Parchetului Curţii de Apel Oradea. Victima e un tânăr avocat orădean, Cătălin Păşcui, care susţine că a fost bruscat şi scos cu forţa din sediul Poliţiei Aleşd de un poliţist pus pe scandal...

Control cu surprize

Litigiul a pornit de la un incident rutier ce a avut loc pe 27 mai a.c., semnalat lunea trecută de Biroul de presă al Poliţiei Bihor. Un aleșdean de 29 de ani s-a ales cu dosar penal după ce fusese prins gonind cu 93 km/h în Corniţel, într-o zonă de limitare a vitezei la 50 km/h, iar testul antidrog la care a fost supus a indicat, conform polițiștilor, că ar fi consumat substanţe interzise.

Ceea ce nu au spus polițiștii e că tânărul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Emanuel Antonio Dobai, nu era la prima abatere. În 2021 a semnat un acord de recunoaştere cu procurorii DIICOT, care îl prinseseră făcând trafic cu canabis, şi a încasat 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe 2 ani.

Poliţia nu a menționat nici că tânărul îl avea ca pasager pe fratele său de 18 ani, Dan, şi că în maşină au găsit din nou droguri, 5 grame de canabis, despre care acesta din urmă a pretins că îi aparţin.

Ca atare, în timp ce Emanuel a fost dus pentru analize la Serviciul de Medicină Legală Bihor, fratele său a fost condus la sediul Poliţiei Aleşd, de unde l-a sunat pe avocatul Cătălin Păşcui, originar din zonă, să vină să-l asiste.

Pus pe harță

Dan Dobai a fost condus într-o încăpere unde se aflau doi agenţi de Poliţie: Florinel Gherle, care întocmea documentele legate de caz, şi colegul său de birou, Alexandru Toderaş, fost viceprimar PNL al comunei Şuncuiuş, în anii 2000.

Acolo l-a găsit avocatul Păşcui care, însă, nu a reuşit să-l ajute prea mult, căci Toderaş l-a luat la ochi. „Am primit de la dl Gherle permisiunea să discut 5 minute cu clientul într-o altă încăpere. După un minut, dl Toderaş a intrat peste noi, a ţipat la băiat să se întoarcă pe scaunul lui, deşi acesta încă nu avea nicio calitate, nu era suspect și nu era reţinut. M-am dus cu el, dar poliţistul m-a apucat violent de brațul stâng şi s-a răstit să plec. M-a tras efectiv afară, să mă scoată din secţia de Poliţie, lucru care s-a și întâmplat, de altfel”, a povestit BIHOREANULUI avocatul.

Motivul? Înainte să ajungă avocatul, agentul Toderaş l-ar fi băgat în sperieţi pe tânăr că va petrece noaptea în arest, dar apărătorul i-a demontat spusele, asigurându-l pe băiat că acest lucru nu se va întâmpla. „I-am spus ce urmează, cum stau lucrurile, că astfel de fapte sunt cercetate de poliţiştii Antidrog, nu de Poliţia Aleşd”, spune avocatul.

„Nu mă interesează”

Surprins, Pășcui a încercat să-l convingă pe agent să-i dea pace, explicându-i că se află în sediul Poliţiei cu împuternicire de reprezentare avocațială semnată de client. „El mă strângea în continuare de braţ şi urla că «nu ai tu ce căuta aici» și că «nu mă interesează de nicio împuternicire»”, relatează avocatul.

În scandal a intervenit la un moment dat şi Florinel Gherle, colegul lui Toderaş. Întâi împăciuitor, cerându-i colegului să se oprească, iar apoi ca să-l informeze pe avocat că tânărul său client fusese adus la sediu doar pentru „acte premergătoare”, adică pentru a consemna în scris constatările făcute.

„Mi s-a spus că băiatul nu are calitate într-un dosar penal, iar în opinia lor, în acest caz nu are nici dreptul de a fi asistat de avocat”, spune Pășcui. Asta deși, potrivit Constituţiei, Legii avocaţilor, ba chiar şi Legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, orice persoană ajunsă la sediul acestei instituții, în orice calitate ar fi - reclamant, martor, suspect etc - are dreptul să fie asistată de un avocat.

Vânătăi „prieteneşti”

În final, Pășcui spune că a fost târât de Toderaș până la ieşirea din sediul Poliţiei. Pe drum, avocatul l-a avertizat că va reclama agresiunea, dar poliţistul avea replica pregătită. „Mi-a spus că m-a apucat de braţ prieteneşte, iar eu i-am răspuns că tot prieteneşte voi depune și eu plângerea. Abia atunci a pornit bodycam-ul, ca să mă întrebe dacă îl ameninţ. I-am spus că nu, că el m-a agresat, motiv pentru care am să sesizez organele competente cu plângere”.

Zis şi făcut. Duminică dimineaţa, Pășcui s-a prezentat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde un medic a constatat că „prezintă leziuni posttraumatice, respectiv arii echimotice roşii violaceu, ce datează din data de 27 mai 2023 şi care s-au putut produce prin comprimare cu degetele”.

Luni, 29 mai, avocatul a depus la Parchetul Curţii de Apel Oradea o plângere penală împotriva poliţistului, pentru ultraj judiciar şi purtare abuzivă, iar o altă reclamaţie a trimis miercuri şi la Biroul de control intern al Inspectoratului de Poliţie Bihor, cerând ca Toderaş să fie cercetat atât pentru comportamentul nedemn, cât şi pentru că a înregistrat segmentat discuţia cu el, ţinând aparatul oprit în timp ce-l agresa şi pornindu-l doar la final.

„Mare păcat...”

Cum era de aşteptat, poliţistul neagă acuzele, susţinând că, de fapt, avocatul a fost cel agresiv. „A început să se agite, să urle, să facă scandal fără rost. Eu nu l-am atins. Putea să iasă cu clientul lui, să plece, să stea pe coridor cât timp întocmeam documentele. I-am explicat o dată, de două ori, a treia oară l-am poftit afară”, a declarat BIHOREANULUI Alexandru Toderaş, negând că l-ar fi atins pe Pășcui. „Dacă ne-a reclamat, asta e”, zice agentul.

Poliţistul recunoaşte că nu a avut pornită camera în timpul incidentului, dar asta neintenționat. „Mare păcat, dar nici nu ne-am aşteptat la aşa ceva”, zice el, sugerând astfel că avocatul ar fi provocat întregul scandal. Ce ghinion că nicio înregistrare nu-i poate confirma spusele...

Instructaje

Poliţistul Alexandru Toderaș nu a raportat incidentul, iar conducerea Poliţiei Bihor a aflat despre el de la reporterul BIHOREANULUI. Miercurea trecută, chiar înainte ca avocatul Pășcui să înregistreze plângerea, IPJ a transmis ziarului că „în cazul în care (plângerea n.r.) va fi înaintată către instituție, vor fi efectuate cercetări, iar în funcție de natura faptelor constatate și de rezultatul cercetărilor vor fi dispuse măsuri legale în consecință, prin unitatea de parchet competentă”.

Coincidență sau nu, tot miercuri, poliţiştii din Aleşd au fost chemaţi de şefi pentru un instructaj despre... drepturile persoanelor duse la sediul Poliției. Între cele care le-au fost amintite, zic sursele BIHOREANULUI, se numără, ca să vezi, şi dreptul acestora de a fi asistate de un avocat pe perioada cât se află în secție. În mod normal, fiind proceduri de care se lovesc zilnic, toţi poliţiştii ar fi trebuit să le ştie deja. Le-or fi aflat acum, pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată...


„INADMISIBIL”

Avocaţi la uşa Poliției

Cazul avocatului Cătălin Păşcui nu e singular. Un subofiţer de la Poliţia Municipiului Oradea, Iarko Podhora, a fost anchetat pentru purtare abuzivă pentru că în octombrie 2020 a ţinut ore în șir o avocată la poarta instituţiei, pe motiv că avea nevoie de acest timp ca să întocmească documentele privindu-l pe clientul ei.

Când BIHOREANUL a dezvăluit incidentul, poliţistul a deschis ziarului un proces, cerând despăgubiri de 20.000 lei pe motiv că din cauza articolului „a suferit un disconfort psihic, concretizat în tulburarea liniștii sufletești și mintale, a păcii interioare, în temerea privind modul în care va fi percepută imaginea sa de toţi cei apropiați și de către opinia publică”. Podhora a pierdut procesul, dar și ancheta penală a fost clasată, pe motiv că fapta nu există.

Adrian StancuRămâne de văzut care va fi deznodământul cercetărilor pornite în cazul lui Toderaş și Pășcui. Decanul Baroului, avocatul Adrian Stancu (foto), susţine că o astfel de agresiune la adresa unui avocat „este inadmisibilă”. „Este inadmisibil dacă s-a întâmplat aşa ceva, ca un avocat să fie bruscat şi rănit de un poliţist, în timpul exercitării profesiei, în sediul Poliţiei. Este evident că vom lua o poziţie oficială, vom face o adresă Poliţiei Bihor, pentru a lămuri lucrurile”, spune Stancu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ultimii vinovati sunt politistii
Principalii vinovati pt aroganta/marlania/etc a 99% dintre membrii fortelor de represiune (politisti, jandarmi, s.a.m.d.) sunt procurorii si judecatorii, in aceasta ordine. Ce spune realitatea: in 90% din cazurile in care politistii/jandarmii ajung in fata instantei acuzati fiind de violente/abuzuri fizice si/sau verbale fata de ,,civili" judecatorii ii absova de raspundere. In fata instantei ajung mult mai putine cazuri decat cele reclamate, procurorii clasand majoritatea. Dar.... Exista un dar! In 90% din cauzele care ajung la CEDO (nici 10% din total!) politistii ,,albiti" de (in)justitia romana sunt gasiti vinovati! De platit plateste NUMAI statul, adica cei torturati/umiliti. Trageti singuri concluziile!
Postat 06 Iunie 2023, 08:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON