URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2024, 18:31

Agenţia de tortură. Caz revoltător în Oradea: fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane și-a umilit o subordonată în ultimul hal

Agenţia de tortură. Caz revoltător în Oradea: fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane și-a umilit o subordonată în ultimul hal NEVINOVATA. Comisarul-şef Dorina Mărcuţ (foto) n-a recunoscut acuzaţiile nici în faţa şefilor, nici a procurorilor și a judecătorului. Femeia nu şi-a luat nici măcar avocat, fiindu-i alocat unul din oficiu, plătit din banii statului. Motivul? Din 3 februarie 2024, răspunderea pentru faptele sale s-a prescris, deci, chiar condamnată fiind în primă instanţă, la Curtea de Apel procesul ei se va stinge...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul-şef (r) Dorina Mărcuţ, fostă şefă la Centrul Regional Oradea al Agenţiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane, acum pensionată, a fost condamnată joia trecută la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă şi obligată la plata a 10.000 euro daune morale unei foste subalterne pe care a înjurat-o şi a lovit-o.

Soluţia a fost pronunţată după o anchetă discretă, tergiversată de procurori până aproape de prescrierea răspunderii penale, şi un proces pe repede înainte, care va continua la Curtea de Apel Oradea.

BIHOREANUL a descoperit că Mărcuţ şi-a hărţuit victima mai bine de un an și totul s-a întâmplat cu ştiinţa conducerii centrale a instituţiei, care nu a intervenit. Dimpotrivă, pentru că femeia îi sâcâia cu rapoarte şi sesizări, în final şefii din capitală au sancţionat-o pe ea, pentru „carențe în capacitatea de a lucra în echipă”, motiv pentru care Agenția a fost pusă, la rându-i, la plată, pentru lipsa de reacţie...

„Mutră acră”

Comisarul-şef Dorina Mărcuţ a fost trimisă în judecată în noiembrie 2023 de Parchetul Oradea, pentru trei infracţiuni de purtare abuzivă, dintre care două au fost reţinute în formă agravată.

Acuzaţiile privesc perioada în care femeia a condus Centrul Regional al Agenţiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), instituţie aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu rol de raportor național, colectând date de la actorii guvernamentali și neguvernamentali care desfășoară activități în domeniul luptei împotriva traficului de persoane.

Dorina Mărcuţ, sora fostului şef al Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Bihor, Nicolae Mărcuţ, a ajuns la şefia la ANITP Oradea în 2018, după ce anterior activase ca ofiţer de relaţii cu publicul şi secretariat la Poliţia Bihor. Victima ei, Ana D., lucra de 14 ani în ANITP Oradea, ca inspector de specialitate, şi i-a intrat „în vizor” încă de la numire, dar problemele au degenerat în anii 2020 - 2021.

Mărcuţ e acuzată că în acea perioadă şi-a hărţuit subalterna, iar pe 3 februarie 2021 a şi agresat-o. „Mutră acră şi nesuferită”, „obraznică mincinoasă”, „virgină ne...”, „o p...” (organ sexual masculin), i-a spus şefa ANITP Oradea femeii în dimineaţa acelei zile. Iar pentru că Ana şi-a sunat superiorii din Bucureşti, cerându-le să intervină, Mărcuţ a intrat ulterior în biroul ei, urlând: „Vezi-ți de lungul nasului, că îi cam mare la tine”, „să-ți fie rușine”, „vei zbura de aici”, „trebuia să te dau afară de mult”, „te bat de te omor”, „te-ai pus cu cine nu trebuia”. În final, a vrut și s-o lovească peste faţă, însă Ana s-a ferit şi a primit lovitura în zona pieptului. 

Dosar plimbat

Ca să scape, funcţionara a fugit din birou şi s-a adăpostit într-o încăpere alăturată, apoi a ajuns la spital. Pe fond emoțional, i s-a făcut rău şi a necesitat internare, iar ulterior a avut nevoie şi de ajutorul unui psiholog, care s-o ajute să depăşească trauma la care a fost supusă.

„Partea vătămată prezintă o personalitate structurată normal, fără accentuări sau dizarmonii, cu un fond afectiv stabil şi aderenţă la normele sociale, dar în plan emoţional prezintă simptome circumscrise tabelului clinic al stresului posttraumatic acut ca urmare a incidentului din 3 februarie 2021”, a explicat specialistul în raportul său.

Scandalul din februarie 2021 a fost picătura care i-a umplut funcţionarei paharul de nemulţumiri. Până atunci Ana reclamase în mai multe rânduri conducerii ANITP comportamentul abuziv al Dorinei Mărcuţ, fără ca şefii acesteia să ia măsuri. Revoltată, pe 3 martie, la o lună după incident, a depus împotriva lui Mărcuţ o plângere penală la Parchetul Oradea, acuzând-o de loviri şi alte violenţe.

Dosarul nu a rămas, însă, la procurorii locali, care au stabilit că au de-a face cu o purtare abuzivă din partea unui ofiţer de poliţie. Ca atare, cazul a fost declinat la Parchetul Curții de Apel, unde, un an mai târziu, Mărcuţ a fost inculpată, iar în noiembrie anul trecut a fost trimisă în judecată.

Proces pe „repede înainte”

Procesul a fost neaşteptat de scurt, iar asta deoarece, raportat la infracţiunea săvârşită, pedepsită cu maximum 1 an de închisoare, răspunderea penală se prescrie în 3 ani de la data săvârşirii faptei - în cazul „Mărcuţ” data fiind 3 februarie 2024.

Pe 18 decembrie 2023 și pe 8 ianuarie în acest an, judecătorii de Cameră preliminară de la Judecătoria Oradea şi, respectiv, Tribunalul Bihor au stabilit că dezbaterile pot începe, iar pe 1 februarie, după patru şedinţe de judecată programate tot la patru zile distanţă, Judecătoria a şi dat verdictul: Mărcuţ a fost condamnată la 1 an şi 5 luni de închisoare, suspendată pe o perioadă de supraveghere de  3 ani, 100 zile de muncă în folosul comunităţii şi daune morale de 10.000 euro către victima sa. De asemenea, ar trebui să achite 22.000 lei cheltuieli judiciare şi onorariul avocatului victimei.

Însă hotărârea judecătorească nu e definitivă, căci atât părţile, cât şi procurorii o pot ataca, şi e de aşteptat ca Mărcuţ să o și facă. Iar, cum între timp răspunderea pentru fapta comisă s-a prescris, are toate şansele să scape basma curată.

„Ești o proastă”

Între timp, după cum a descoperit BIHOREANUL, cazul a ajuns şi în atenţia instanţelor civile, căci, în mai 2021, Ana D. a deschis un proces şi împotriva ANITP. Motivul? În loc să oprească abuzurile Dorinei Mărcuţ, conducerea Agenţiei a sancţionat-o tot pe ea, după cum se arată în acţiunea depusă la Tribunalul Bihor, în care funcționara a cerut anularea sancţiunii şi a dezvăluit umilinţele la care a fost supusă mai bine de un an, unele de-a dreptul halucinante. 

Mărcuţ a pus-o, de pildă, s-o salute în mai multe rânduri cu „să trăiţi”, deşi Ana era funcţionar civil, nu cadru militar, cerându-i la un moment dat chiar să scrie salutul militarilor de 100 ori, drept pedeapsă pentru că nu a executat ordinul.

Şefa ANITP Oradea i se adresa mereu pe ton răstit, cu apelative jignitoare şi umilitoare. Îi reproşa continuu că „nu ești bună de nimic”, ţipa cât o ţinea gura că „aici eu sunt şeful, tu ești nimeni”, îi spunea „ești o proastă”, „ești o nesimțită”, ba chiar „ești măritată cu un moş”, cu trimitere la faptul că soţul ei era mai în vârstă decât ea.

Potrivit documentelor depuse la instanţă, în 2020 Ana a reclamat de două ori abuzurile, în februarie și apoi în martie, când a trimis conducerii Agenției şi o înregistrare cu jignirile şi înjurăturile şefei sale.

Şi umilită, şi sancţionată

Pe lângă faptul că nu au făcut niciun fel de control și nu au luat nicio măsură, șefii din Capitală i-au trimis răspunsul la sesizări abia pe 5 februarie 2021, adică la un an şi la două zile după incidentul în care a fost înjurată şi lovită. Şi nu ca să-i facă dreptate, ci ca să-i ceară explicaţii: dacă în înregistrări există informaţii clasificate sau cu caracter personal, dacă pentru înregistrările audio a avut sau nu acordul lui Mărcuţ şi ce aparatură a folosit?

În replică, pe 8 februarie 2021, Ana D. a formulat un nou raport, în care a relatat în scris incidentul din 3 februarie 2021. Sesizarea a rămas tot fără răspuns, însă pe 7 aprilie 2021, fără să i se ceară vreo explicaţie şi fără să fi fost anunţată că este supusă unei cercetări disciplinare, conducerea ANITP a pedepsit-o cu avertisment scris pentru „carențe în capacitatea de a lucra în echipă, neadoptarea unui comportament adecvat pentru desfăşurarea activităţilor în bune condiţii şi perpetuarea stării conflictuale la nivelul Centrului”, atenţionând-o să nu mai săvârşească „alte abateri” care ar putea atrage o nouă sancţiune disciplinară.

Şefi cu stres

În procesul civil, Ana D. a cerut anularea sancţiunii şi obligarea ANITP la plata unor daune morale de 30.000 lei, arătând că lipsa de reacţie a conducerii instituţiei i-a încălcat dreptul la muncă, sănătate, securitate şi demnitate, iar umilinţele suportate i-au provocat suferinţe emoţionale și o stare de temere permanentă. 

Replica superiorilor a fost de-a dreptul scandaloasă: i-au transmis că n-are de ce să se plângă, căci „existența unei tensiuni și producerea unui anumit stres emoțional sau psihic reprezintă elemente inerente oricărei situații conflictuale la locul de muncă”, iar în cazul de faţă cei stresaţi au fost, de fapt, şefii ei.

„Timpul îndelungat alocat gestionării situației de la Centrul Regional Oradea a determinat, în mod evident, diminuarea timpului pe care conducerea agenției trebuie să îl acorde atât celorlalte 14 Centre Regionale, cât și structurilor aparatului central, trebuind recuperat în afara programului normal de lucru”, se arată în întâmpinarea ANITP. Altfel spus, din cauza scandalului de la Oradea, şefii ANITP au fost nevoiţi să facă ore suplimentare...

„De-a dreptul revoltătoare...”

Pe 26 noiembrie 2021, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate Anei D., stabilind că a fost victima mobbing-ului, adică a unei hărţuiri morale la locul de muncă, iar conducerea ANITP „a permis ca hărţuirea victimei să escaladeze, culminând cu sancţionarea ei, deşi fusese inclusiv agresată fizic de superiorul său direct”. 

„Legătura de cauzalitate dintre suferinţele reclamantei şi pasivitatea superiorilor săi este evidentă, fiind de-a dreptul revoltătoare”, se arată în hotărârea judecătorească, instanţa remarcând şi că acele „carenţe în capacitatea de a lucra în echipă” reproşate reclamantei nu sunt „o descriere concretă, corectă şi coerentă a unor fapte reale”.

Prin urmare, Tribunalul a constatat nulitatea absolută a deciziei de sancţionare şi a admis şi pretenţiile funcționarei, obligând ANITP să-i plătească daunele morale cerute, în valoare de 30.000 lei, şi cheltuielile de judecată, hotărâre menţinută, pe 28 iunie 2022, şi de Curtea de Apel Oradea.

Infractoare, dar „specială”

Între timp, în mai 2021, sătulă de umilinţe, Ana şi-a dat demisia, iar în prezent lucrează într-o altă instituţie publică.

Cât despre comisarul-şef Dorina Mărcuţ, când şefii ei au aflat că a ajuns în anchetă penală, au declanşat o cercetare prealabilă disciplinară şi au schimbat-o din funcţia de coordonator al ANITP Oradea. Ea a mai rămas în instituţie până anul trecut, când procurorii au trimis-o în judecată şi, de teamă să nu fie „dezbrăcată” de uniformă, s-a cerut la pensie.

Ca atare, în timp ce statul a plătit daune morale victimei ei, ofițereasa a devenit încă unul din pensionarii speciali ai judeţului, asemenea oricărui poliţist cinstit. Mai rămâne să ne dea și lecții de bună purtare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON