URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2022, 19:04

Adrian Cioroianu, la Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea: "Scrierea şi rescrierea istoriei sub ochii noştri"

Adrian Cioroianu, la Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea: 'Scrierea şi rescrierea istoriei sub ochii noştri' (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoricul şi jurnalistul Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naţionale a României, este invitatul unei noi ediţii a "Colocviilor Muzeului Ţării Crişurilor" din Oradea. 

Evenimentul va avea loc pe 16 martie, de la ora 17, în sala de conferinţe a sediului MŢC din strada Armatei Române nr. 1. "Va cuprinde două momente de înaltă ţinută: conferinţa "Constanţe istorice şi rupturi generaţionale. Scrierea şi rescrierea istoriei sub ochii noştri", susţinută de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, urmată, la ora 18.00, de lansarea cărţii A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a "viitorului luminos", al cărei editor este prof. univ. dr. Adrian Cioroianu", se arată în invitaţia la eveniment transmisă de instituţie. 

Volumul, publicat la Editura Polirom în 2021, a fost realizat la împlinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Român şi propune o amplă reconstituire a începuturilor fenomenului care a determinat într-o manieră covârşitoare traiectoria istorică a României în ultimul secol.

Autorii textelor reunite în volum au reuşit să valorifice un important material documentar reuşind astfel să prezinte atât imaginea generală a mişcării comuniste, dar şi o aplecare detaliată asupra modului în care extrema stângă şi-a construit identitatea, mecanismele şi concepţiile.

"Miza cărţii este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria şi biografiile, cît mai reale, ale comuniştilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor - adică întîlnirile lor (nedorite) cu sistemul de justiţie românesc, în faţa căruia cu toţii erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist în anii 1930 sau la începutul anilor 1940 însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacţia şi neplăcerea justiţiei româneşti - ca şi spre potenţiala noastră uimire dezagreabilă astăzi -, astfel de admiratori au existat in România." (Adrian Cioroianu).

Moderatorul manifestării va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric şi manager interimar al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Intrarea la colocviu este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Adrian Cioroianu - istoric, jurnalist, eseist şi om politic român - este în prezent Profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Manager al Bibliotecii Naţionale a României şi ambasador al României pe lângă UNESCO.

A absolvit în 1993 Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, apoi Universitatea Laval din Canada, unde a obţinut masteratul (1997) şi doctoratul (2002).

În 1998 a devenit redactor la revista Dilema, iar în perioada cuprinsă între anii 2000 şi 2004 a fost implicat în producţia de programe de televiziune pentru posturile TVR1, Realitatea TV şi Pax TV.

În calitate de om politic a fost ales în Senatul României şi Parlamentul European, fiind numit în anul 2007 Ministru al Afacerilor Externe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON