URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2012, 11:44

Administratorii Cedru Prod Beiuş, judecaţi pentru neplata impozitelor datorate statului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, procuroarea Adriana Ardelean, a anunţat, vineri, trimiterea în judecată a administratorilor firmei Cedru Prod SRL, producător de geamuri şi uşi termopan, pentru reţinerea şi nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a unor impozite şi contribuţii datorate statului.

Potrivit Adrianei Ardelean, în perioada august 2008 - aprilie 2012, cele trei persoane, D.M.P., G.Z.C. şi V.V.B. au reţinut de la cei peste 150 de salariaţi ai societăţii impozitul pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, asigurări de sănătate şi şomaj, însă banii nu au mai fost viraţi la bugetul de stat.

"Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.971.631 lei, ce reprezintă obligaţii neachitate de societate până la data de 18 aprilie 2012", a declarat procuroarea, completând cu faptul că, pentru recuperarea prejudiciului imens provocat de cei trei administratori, procurorii Parchetului Beiuş au aplicat sechestru asigurator pe proprietăţile imobiliare ale acestora.

Procesul deschis pe numele celor trei administratori se va desfăşura la Judecătoria Beiuş. Pe de altă parte, susţine Ardelean, procurorii au disjuns o parte a dosarului pe care au declinat-o Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru anchetarea lui D.M.P., G.Z.C. şi V.V.B. sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sub formă continuată.

"Este vorba despre modul fraudulos în care societatea a obţinut credite bancare în valoare de 3,2 milioane euro, nereturnate", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Beiuş.

Frauda a fost descoperită în timpul anchetei penale efectuate împotriva a doi foşti şefi de la Administraţia Finanţelor Publice Beiuş, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean. Cei doi, cercetaţi iniţial de procurorii din Beiuş, au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3,6 milioane lei, caz retrimis spre refacerea urmăririi penale tot DNA, din cauza unor erori judiciare.

Una din acuzaţiile aduse funcţionarilor în respectivul dosar privea emiterea unui număr de 5 certificate fiscale în perioada 2007 - 2008, pentru obţinerea unei linii de credit, certificate prin care s-a atestat că societatea cedru Prod nu figurează cu obligaţii de plată faţă de bugetul de stat, asta deşi societatea avea datorii istorice şi, deci, ar fi trebuit executată silit.

"Pentru a vedea dacă firma s-a folosit într-adevăr de certificatele fiscale, procurorii Parchetului Bihor au disjuns cauza şi au trimis-o pentru cercetare Parchetului Beiuş", spune Ardelean.

Ancheta care a urmat a scos la iveală faptul că administratorii au obţinut cu ajutorul documentelor nu una, ci chiar două linii de credit: una de la Alpha Bank România - sucursala Oradea, în valoare de 2,862 milioane euro pe 24 aprilie 2008, iar alta, pe 2 decembrie 2008, în valoare de 400.000 euro de la Banca Italo Romena Spa - Agenţia Oradea, niciunul returnat.

"Fapta ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prin care s-a cauzat o pagubă mai mare de un milion de euro, săvârşită în formă continuată. Cum la asemenea sume competenţa revine DNA, s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare către această unitate", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

UPDATE: De toate acuzațiile s-a ales praful

Pe 16 octombrie 2014, administratorii firmei Cedru Prod SRL au fost condamnaţi definitiv la câte 2 ani de închisoare, pedeapsă a cărei executare a fost suspendată condiţionat, plus plata către bugetul de stat a prejudiciului calculat pe seama lor, în valoare de 935.000 lei.

Câteva luni mai târziu, însă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională evaziunea fiscală prin prin reținere și nevărsare, cu intenție, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă, pe motiv că nu era bine definită ca infracţiune.

Artificiul a fost speculat şi de cei trei afacerişti din Beiuş. Aceştia au depus la Judecătoria Beiuş o cerere de revizuire a hotărârii de condamnare, solicitare care a fost admisă. Instanţa a anulat condamnarea şi, rejudecând procesul, i-a achitat pe administratorii Cedru Prod SRL, pe motiv că fapta de care sunt acuzaţi nu este prevăzută de legea penală.  

Cât despre cei doi şefi ai Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, suspendaţi din funcţii pentru suspiciuni de corupţie şi trimişi în judecată de Parchetul Bihor în 2011, pentru abuz în serviciu, acuzaţi fiind de protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3,6 milioane lei, aceştia au scăpat definitiv de acuzaţii.

În noiembrie 2012, dosarul a fost returnat de judecători la Parchetul Bihor, pe motiv că încadrarea juridică a faptei a fost stabilită greşit, în baza Codului Penal, şi nu a Legii 78/2000 privind combaterea corupţiei, cum s-ar fi impus. În plus, potrivit aceleiaşi Legi 78/2000, dacă faptele sunt comise de şefi ai unor instituţii publice din municipii ori dacă prejudiciul provocat depăşeşte 200.000 euro, ancheta trebuia să intre în competenţa DNA.

Parchetul Bihor a şi trimis dosarul la DNA Oradea, unde, în final, a fost clasat.

Urmarea? Ionel Vancu şi Adrian Bucurean au fost reîncadraţi în funcţii, au încasat salariile restante şi au dat în judecată Statul român, într-un proces de pretenţii, pe care l-au şi câştigat, primind despăgubiri materiale de 2.382,35 euro (10.530 lei) Vancu şi 2.261,99 euro (9.998 lei) Bucurean şi câte 2.000 euro daune morale. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CE INTERESANT
De erorile judiciare cine este raspunzator ?? Numai acum se constata ca este necesar disjungerea cauzei catre DNA ?? Daca trebuie sa se raspunda pentru prejudicii , atunci sa se raspunda si pentru astfel de erori, care distrug uneori vieti. In fata lui Dumnezeu toti suntem egali, pe el nimeni nu-l poate minti , el este singurul care va face lumina si va descoperi adevarul . Totul la timpul stabilit .
Postat 29 Octombrie 2012, 10:05 de DORU
y
CE LEGATURA AUCEIDOI FOSTI SEF,SI DE SUNT AMESTECATI TOT MAIDESIN ACESTE ARTICOLE, SI CARE ESTE EROAREA JUDICIARACU PRIVIRE LA CEI DOI,IAR CINEVA COMANDA SCRIERI....
Postat 28 Octombrie 2012, 12:57 de y
PSD-isti din Beius=falsificatori si hoti
PSD-istii din Beius o adunatura de escroci! Sotia lui Babau e ceva sefa a femeilor PSD Beius...trage-ti voi concluziile... :)))
Postat 28 Octombrie 2012, 11:43 de beius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON