URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 August 2021, 16:57

Adeverinţe Covid-19 false, descoperite la Aeroportul Oradea! 

Adeverinţe Covid-19 false, descoperite la Aeroportul Oradea!  (ilustraţie cu titlu generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima perioadă, autorităţile au prins la Aeroportul Oradea persoane care au prezentat, pentru a putea intra în ţară fără să stea în carantină, adeverinţe medicale care arătau că au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat recent, documente despre care se bănuieşte că sunt false. 

Informaţia a fost făcută publică, joi, printr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

"În ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, la nivelul Punctului Poliţiei de Frontieră Aeroport Oradea au fost identificaţi cetăţeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectaţi cu virusul COVID 19. Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză", a transmis comisarul de poliţie Loredana Chifor, purtător de cuvânt al ITPF Oradea. 

BIHOREANUL a aflat că este vorba despre 6 cetăţeni români, care s-au întors în ultima săptămână, cu zboruri diferite, din Marea Britanie, mai precis de pe Aeroportul Londra - Stansted.

Marea Britanie se află pe lista roşie a României din cauza prevalării variantei Delta, cu transmitere ridicată, a virusului SARS-CoV-2. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul Marii Britanii, chiar dacă este "zonă roşie", persoanele care intră în România scapă de carantină dacă sunt vaccinate sau dacă prezintă dovada că au fost confirmate cu SARS-Cov-2 în ultimele 180 de zile şi s-au vindecat.

"S-au deschis dosare penale pentru fals şi uz de fals. Cercetările sunt efectuate de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, comisarul Loredana Chifor. 

Activităţile de verificare medicală, respectiv de dispunere a măsurilor de carantină, inclusiv verificarea certificatelor de vaccinare sau a testelor Covid, sunt resortul personalului specializat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică prezent în punctele de trecere a frontierei. 

Totuşi, de la 1 iulie, Poliţia de Frontieră are în competenţă verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea. "În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil şi/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situaţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare", se arată în informarea ITPF Oradea. 

În final, reprezentanţii ITPF Oradea le atrag atenţia tuturor cetăţenilor că falsul şi uzul de fals privind vaccinarea sau infectarea cu virusul Covid-19 sunt infracţiuni şi se pot pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON