URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2021, 16:57

Adeverinţe Covid-19 false, descoperite la Aeroportul Oradea! 

Adeverinţe Covid-19 false, descoperite la Aeroportul Oradea!  (ilustraţie cu titlu generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima perioadă, autorităţile au prins la Aeroportul Oradea persoane care au prezentat, pentru a putea intra în ţară fără să stea în carantină, adeverinţe medicale care arătau că au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat recent, documente despre care se bănuieşte că sunt false. 

Informaţia a fost făcută publică, joi, printr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

"În ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, la nivelul Punctului Poliţiei de Frontieră Aeroport Oradea au fost identificaţi cetăţeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectaţi cu virusul COVID 19. Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză", a transmis comisarul de poliţie Loredana Chifor, purtător de cuvânt al ITPF Oradea. 

BIHOREANUL a aflat că este vorba despre 6 cetăţeni români, care s-au întors în ultima săptămână, cu zboruri diferite, din Marea Britanie, mai precis de pe Aeroportul Londra - Stansted.

Marea Britanie se află pe lista roşie a României din cauza prevalării variantei Delta, cu transmitere ridicată, a virusului SARS-CoV-2. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul Marii Britanii, chiar dacă este "zonă roşie", persoanele care intră în România scapă de carantină dacă sunt vaccinate sau dacă prezintă dovada că au fost confirmate cu SARS-Cov-2 în ultimele 180 de zile şi s-au vindecat.

"S-au deschis dosare penale pentru fals şi uz de fals. Cercetările sunt efectuate de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, comisarul Loredana Chifor. 

Activităţile de verificare medicală, respectiv de dispunere a măsurilor de carantină, inclusiv verificarea certificatelor de vaccinare sau a testelor Covid, sunt resortul personalului specializat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică prezent în punctele de trecere a frontierei. 

Totuşi, de la 1 iulie, Poliţia de Frontieră are în competenţă verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea. "În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil şi/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situaţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare", se arată în informarea ITPF Oradea. 

În final, reprezentanţii ITPF Oradea le atrag atenţia tuturor cetăţenilor că falsul şi uzul de fals privind vaccinarea sau infectarea cu virusul Covid-19 sunt infracţiuni şi se pot pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON