URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2021, 11:40

A țepuit patru bănci din Oradea prin intermediul unor boschetari! Paguba depăşeşte 130.000 lei

A țepuit patru bănci din Oradea prin intermediul unor boschetari! Paguba depăşeşte 130.000 lei foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au anunţat, joi, finalizarea cercetărilor în cazul unei orădence care, prin intermediul unor persoane fără adăpost, a "ţepuit" patru instituţii bancare cu peste 130.000 lei.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, ancheta în caz s-a desfăşurat faţă de cinci persoane: trei femei cu vârste de 53, 55 și 45 de ani, din Oradea și din comuna Sânnicolau Român, și față de doi bărbați de 63, respectiv 61 de ani, ambii din Oradea, acuzaţi, după caz, de înșelăciune în formă continuată, instigare la înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată.

Afacerea, spun poliţiştii, a fost gândită de o orădeancă de 53 ani. "În perioada ianuarie - februarie 2019, aceasta ar fi racolat celelalte patru persoane cercetate în aceeași cauză, care aveau o situație materiale precară, cărora le-ar fi întocmit documente de venit fals și pe care le-ar fi instigat să le folosească la patru instituții bancare, pentru obținerea unor credite de nevoi pesonale", se explică în informare. 

Întreţinută din credite

Cu documentele respective, ceilalţi patru bihoreni au solicitat 12 credite de nevoi personale, ataşând, pe lângă documentele de venit falsificate, decizii de pensionare și cupoane de pensie măsluite, în care se atesta, în mod nereal, că ar fi pensionari și ar realiza venituri lunare. Din cele 12 solicitări de împrumuturi au fost aprobate şi obţinute şapte, în valoare totală de 130.300 lei. 

Din respectiva sumă, orădeanca de 53 ani a păstrat pentru sine şi a folosit în interes personal cea mai mare parte a banilor obţinuţi, prejudiciul fiind recuperat doar parţial de poliţişti, prin aplicarea unor măsuri asiguratorii.

Dosarul cauzei a fost înaintat, acum, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a tuturor celor implicaţi.

Beneficiara întregii afaceri se numeşte Mariana Ţuţu, o fostă chelneriţă, proxenetă, care e anchetată în prezent şi pentru alte înşelăciuni. Cazul a fost prezentat deja de BIHOREANUL în urmă cu doi ani, la scurt timp după ce cupoanele de pensie măsluite depuse la bănci pentru obţinerea creditelor au ajuns în mâna unui funcţionar al Casei Judeţene de Pensii, instituţie care a sesizat escrocheria Poliţiei Bihor.

Funcţionarul a sesizat că atât deciziile de pensionare, semnătura directorului Casei judeţene de Pensii Bihor, dar şi ştampila instituţiei fuseseră falsificate. Ulterior, poliţiştii care au preluat cercetările în caz i-au găsit şi pe beneficiarii creditelor, oameni fără adăpost şi cerşetori, care au recunoscut că "afacerea" le-a fost propusă de orădeanca Mariana Ţuţu, care le-a dat haine bune, le-a făcut copii de pe buletine şi a mers cu ei la bănci. Banii primiţi i-a luat ea, mai puţin câte 1-2.000 lei oferiți lor pentru "efortul" depus.

Proxenetă dovedită

Ţuţu este celebră. În 2013, tot BIHOREANUL a scris că femeia, pe atunci chelneriţă, a fost reţinută de agenţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi apoi trimisă în judecată de procurorii DIICOT fiindcă racolase o adolescentă de 16 ani ai cărei părinţi erau în divorţ, găzduind-o la ea acasă şi punând-o la "produs" în Felix, la Piatra Craiului, Bulz şi Negreni, pentru 100 lei/oră de la clienţii români şi 50-100 euro de la străini.

Femeia a şi fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare, dar nu s-a potolit. În 2016 a fost angajată ca bonă de o orădeancă, studentă la Medicină, pe al cărei soţ de origine nigeriană, Oviarobo Osagie Enabulele Hope, neurolog într-un orăşel din Germania, l-a reclamat la Poliţie susţinând că a introdus în România ilegal dimetil-mercur, pentru că a vrut să o otrăvească şi pe ea şi pe fiul ei, din gelozie, fiindcă acesta din urmă ar fi făcut sex cu soţia lui.

În realitate, după cum s-a descoperit în urma procesului declanşat, femeia a minţit. Doctorul a fost achitat pentru acuzaţia de tentativă de omor, dar a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic cu dimetil-mercur, substanţă folosită în investigaţii imagistice şi destinată, de fapt, unui spital privat pe care Hope îl deţinea în Nigeria, unde era dusă din România de sora sa, studentă în Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON