URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2021, 21:45

Jandarmii avertizează: Amenzi de până la 5.000 lei pentru cei care nu respectă regulile în ariile protejate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jandarmii bihoreni îi avertizează pe cei care merg în zonele împădurite din judeţ că trebuie să aibă grijă de natură, respectând mai multe reguli. Persoanele care nu au grijă de mediul înconjurător pot fi sancţionate cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Concret, autorităţile îi sfătuiesc pe bihorenii pasionați de off road sau ATV-uri, ca în perioada aprilie - iulie, să circule pe trasee care nu trec prin zonele împădurite, iar cei care totuşi vor circula să o facă doar pe drumurile forestiere deschise circulaţiei publice. De asemenea aceștia sunt rugaţi să nu tureze foarte tare motoarele.

Jandarmii mai transmit că intrarea, chiar şi la pas, în această perioadă în ariile protejate (parcuri naţionale, parcuri naturale, rezervaţii etc) nu este recomandată, aceste zone fiind preferate de animale în perioada fătărilor. Cei care găsesc pui sau viţei, nu trebuie să atingă animalele şi nici să le mute din locurile găsite. "Nu le atingeţi, nu vă faceţi poze cu ele, pentru că pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant", scriu reprezentanţii instituţiei într-un comunicat.

Aceste reguli trebuie respectate în special în această perioadă pentru că în lunile mai şi iunie au loc fătările la cervide, speciile din această familie prezente în Bihor fiind căprioare, cerbi lopătari sau cerbi comuni. "În primele zile de viaţă, puii şi viţeii sunt lăsaţi de către ciute şi căprioare în locuri ferite, deoarece încă nu sunt capabili să fugă de prădători. Aceştia sunt alăptaţi periodic, iar mama este tot timpul în apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, iar aceştia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mamă, devenind astfel foarte vulnerabili", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, jandarmii bihoreni, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate şi rangerii Parcului Natural Apuseni au patrulat pe traseele montane din zona Padiş şi craterul Betfia, la finalul săptămânii trecute, pentru a verifica modul în care vizitatorii respectă regulile.

În urma verificărilor, autorităţile au identificat mai multe persoane care au aprins focul în zone neamenajate, dar şi pe altele care au intrat în ariile protejate cu ATV-urile, lucruri interzise, care pot fi sancţionate cu amendă. Pentru că persoanele în cauză au fost la prima abatere, acestea au primit, totuşi, doar avertismente scrise şi verbale. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hmm
'Amenzi de până la 5.000 lei pentru cei care nu respectă regulile în ariile protejate' Se refera cumva la hotii de lemne? sau cu aia au rezolvat deja?
Postat 26 Mai 2021, 09:57 de nihil
gresit
""Nu le atingeţi, nu vă faceţi poze cu ele, pentru că pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant"".. Simplu, nu este adevarat. Puiul nu trebuie atins, dislocat cat timp mama are nivel rididat de oxitocina (primele minute dupa nastere). Atat.
Postat 25 Mai 2021, 22:37 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON