URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2023, 22:25

8 ani de la Colectiv: doar 8 orădeni au ieșit la o comemorare cu candele în Piața Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre sutele și miile de orădeni care își exprimau cu ani în urmă nemulțumirile și revoltele a mai rămas doar o mână de oameni. La chemarea unuia dintre activiștii civic de cursă lungă, 8 orădeni, cu el cu tot, și-au dat întâlnire luni seară în Piața Unirii pentru a-și aminti de victimele incendiului de la clubul Colectiv, cauzat de o serie de neglijențe, dar și de acte de incompetență și de corupție.

„Am rămas puțini”

La chemarea lui Alin Dobai, 8 orădeni s-au întâlnit luni seară în Piața Unirii pentru a-și aminti de victimele incendiului de la clubul bucureștean Colectiv, o catastrofă cauzată de o serie de neglijențe, dar și de acte de incompetență și de corupție, în urma căreia au murit 64 de persoane, iar alte 186 au fost rănite.

Dobai făcuse încă de la orele după-amiezii un anunț scurt pe Facebook, invitând orădenii la comemorare, alături de fotografia unui afiș ce rememora o deviză desprinsă din textele trupei ce cânta în clubul Colectiv în 30 octombrie 2015: „The Day We Give In Is the Day We Die” (Ziua în care renunțăm e ziua în care murim).

„Pentru că nu va putea ajunge toată lumea la ora 18, puteți veni deja în Piața Unirii pentru a comemora victimele de la #Colectiv”, a scris Alin Dobai.

La ora hotărâtă, însă, în Piața Unirii abia s-au strâns 8 oameni, obișnuiți ai protestelor din acea vreme, iar apoi și din guvernările Dragnea, aceștia stând strânși lângă un banner cu fotografiile celor pieriți în incendiu.

„Am stat, am vorbit între noi, unii nici n-au putut sta mult, au plecat la un film. Cu ani în urmă eram mulți, am rămas puțini”, a spus Alin Dobai.

Orădenii care au răspuns chemării sale au aprins în Piața Unirii candele în amintirea victimelor incendiului.

O dramă națională

Incendiul din clubul bucureștean Colectiv a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity.

Focul a fost provocat de artificii care au aprins buretele poliuretanic cu care era antifonată sala, iar flăcările s-au extins rapid, în câteva minute ducând la decese prin combustie și asfixiere. Ulterior, însă, numărul deceselor a crescut și mai mult, din cauza rănilor teribile de nevindecat.

Guvernul a decretat trei zile de doliu național, iar după cinci zile, pe 4 noiembrie, premierul Victor Ponta a demisionat pe fondul unor ample proteste ce acuzau atât corupția care a făcut ca sala unde funcționa clubul să nu fie închisă din cauza nerespectării normelor de prevenire a incendiilor, cât și faptul că Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Nicolae Bănicioiu, pretindea că în București spitalele erau pregătite să îngrijească toți răniții.

Decizia finală în procesul Colectiv a fost dată după șase ani și jumătate, în primăvara anului trecut, când Curtea de Apel București l-a condamnat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, la 4 ani de închisoare (acesta fiind însă pus în libertate după câteva luni în baza unei sentințe de achitare a Înaltei Curți de Casație și Justiție), în timp ce patronii clubului Colectiv au primit între 6 ani și 4 luni și 11 ani și 8 luni, iar pirotehniștii care au asigurat artificiile 6 ani și 10 luni.

Doi pompieri ISU București au fost găsiți vinovați pentru că nu au consemnat neîndeplinirea de către club a normelor de prevenire a incendiilor și au primit pedepse de 8 ani și 8 luni fiecare.

La 8 ani de la tragedie, România nu are nici azi suficiente paturi pentru pacienții arși...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ar fi ieșit cu miile, dacă ...
... municipalitatea ar fi organizat "comemorarea" incendierii acoperișului Palatului Greco-episcopal din P-ța Unirii, de către niște trepăduși de la Electrica, puși să dea drumul iluminatului clădirii în ciuda faptului că aceasta era debranșată de la curent și era alimentată strict în regim de organizare de șantier.
Postat 31 Octombrie 2023, 08:04 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON