URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2021, 20:21

70 de viață, 50 de artă: Expoziție cu fotografii realizate în cinci decenii de fotograful Ștefan Tóth, vernisată în Cetate (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viaţă, artistul fotograf Stefan Tóth a organizat, marţi, vernisajul expoziţiei "Momente surprinse", în Muzeul oraşului Oradea, unde cei prezenţi au putut vedea şi fotografii vechi de 50 de ani, realizate de artist în tinerețe.

"Atinge esenţa fotografiei"

Evenimentul a avut loc la Centrul expoziţional FIAP Oradea, al Asociaţiei Euro Foto Art a cărui preşedinte este sărbătoritul Ştefan Tóth, care a împlinit, luni, 70 de ani. La vernisaj au luat parte mai mulţi prieteni de-ai autorului, muzeografi ai MoO, fotografi şi reprezentanţei ai presei.

"În aceste încăperi puteţi admira 70 de fotografii artistice color şi monocrom, care au fost realizate de mine în cele trei etape de dezvoltare ale artei fotografice: analog (fotografii pe film), digital şi cele făcute cu telefon mobil. Printre acestea se numără imagini vechi, de peste 50 de ani, pe care le-am imortalizat cu primele mele aparate foto. Această expoziţie mă reprezintă întru totul", a spus artistul la vernisaj.

Despre "Momente surprinse" a vorbit şi criticul de artă Ramona Novicov. "Această expoziţie atinge esenţa fotografiei, care înseamnă clipa. Acesta este lucrul care a generat experienţa fotografică, dorinţa de a surprinde acea secundă, care să vorbeasă despre o lume întreagă. Nu ne rămâne decât să ne delectăm cu aceste clipe surprinse care vorbesc despre întreaga lume şi despre lumea din sufletul lui", a spus Novicov.  

Invitat la vernisaj a fost şi preşedintele Asociaţiei Fotocluburilor din Ungaria, Horváth Imre, care a lăudat munca fotografului orădean, la fel cum a făcut-o şi muzeograful Diana Iancu.

Imagine de 56 de ani

Printre fotografii se numără şi una în care apare fotograful Ştefan Tóth ţinând în mâini un tablou care îl înfăţişează chiar pe artist în primul său an de viaţă. 

Cele mai vechi fotografii care pot fi admirate la expoziţie sunt "Amintiri", realizată în 1965, ce o are ca protagonistă pe o femeie în vârstă care stă la poalele unui arbore şi "Generaţii" (foto), din 1968, unde în prim plan este surprins un bătrân, iar în cel secund mai mulţi copii.

La finalul vernisajului, participanţii au fost invitaţi într-o altă aripă a muzeului, în corpul C, pentru a admira o expoziţie formată din 50 de fotografii în care apare artistul fotograf Ştefan Tóth la diferite evenimente.

Pe lângă activitatea de peste 50 de ani în domeniul fotografiei, prin Asociaţia Euro Foto Art, Tóth organizează cursuri de artă şi tehnică fotografică la finalul cărora absolvenţii îşi expun realizările. "Pot să spun că până acum peste 2.000 de persoane au învățat de la mine tainele fotografiei", a spus acesta. 

Expoziţia "Momente surprinse" poate fi vizitată gratuit la Muzeul oraşului Oradea până în data de 8 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON