URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2020, 13:45

5.000 au ajuns deja, mai urmează şi alţii: Încă un val de români blocaţi la graniţa Austriei cu Ungaria va porni spre România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 5.000 de persoane cărora autorităţile maghiare le-au permis, în noaptea de marţi spre miercuri, să intre din Austria în Ungaria – ţară care şi-a închis graniţele pentru străini - şi să tranziteze spre România au intrat în ţară, până miercuri, la ora 13, pe la punctul de frontieră Nădlac II.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat iniţial că maşinile din convoi vor intra în ţară prin mai multe puncte de frontieră, între care şi Borş. Până la urmă, însă, potrivit comisarului-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, acest lucru nu s-a întâmplat, iar membrii convoiului au intrat pe teritoriul românesc prin judeţul Arad, pe la punctul de frontieră Nădlac II.

Toţi au primit din partea autorităţilor maghiare un traseu de urmat şi nu li s-a permis să se abată de la acesta. 

"Până la ora 11, au intrat în ţară pe la Punctul Nădlac II 5.000 de persoane cu 1.000 de autovehicule", a transmis purtătoarea de cuvânt a ITPF Oradea. După intrarea în ţară, ei au fost preluaţi de echipaje ale Direcţiei de Sănătate Publică, pentru triajul epidemiologic. În funcţie de ţara din care au venit, ei au fost preluaţi în centre de carantină sau trimişi acasă, pentru autoizolare.

Prin punctul de frontieră Borş, singurul rămas deschis pe teritoriul judeţului Bihor, nu au intrat în ţară, deci, mașini din convoiul special. La Borş, traficul a fost redus, peste noapte intrând în ţară doar circa 400-500 de persoane, majoritatea şoferi de camion.

Urmează un nou val de sosiri în ţară. Deşi autorităţile maghiare au acceptat să-i lase pe români să treacă pe teritoriul Ungariei ca o măsură excepţională, Ministerul Afacerilor Externe a reuşit să obţină o nouă aprobare. Asta deoarece încă sunt mulţi români care au ajuns la graniţa dintre Austria şi Ungaria şi nu pot să intre spre România.

"Cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul acestei dimineţi, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români", a transmis MAE.

Concret, "soluţia agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetăţenilor români care se află la acest moment la graniţa dintre Austria şi Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei (n.r. – ora 13, ora României), până la eliminarea blocajului. În acelaşi timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autorităţile ungare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Ești afectata de Corona??
Postat 18 Martie 2020, 23:40 de Sandu2100
Vin șuții acasă !?!
Puneți lacăte pe uși, că ăștia sunt profesioniști ... nu se împiedică de o yală sau de faptul că dormiți aparent ușor !?!
Postat 18 Martie 2020, 19:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON