URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2021, 18:24

40 de elevi din Bihor diagnosticaţi cu Covid, 10 şcoli în "scenariul roşu". Cum se vor desfăşura cursurile săptămâna viitoare (DOCUMENT)

10 şcoli din Bihor, mai precis cele din Sălacea şi Valea lui Mihai, vor funcţiona în săptămâna 8-12 martie conform rigorilor "scenariului roşu", din cauza incidenţei Covid-19 care depăşeşte pragul de 3 / mia de locuitori în UAT-urile respective. Elevii din alte peste 20 de clase din diferite unităţi de învăţământ din judeţ, inclusiv din Oradea, vor studia online după descoperirea unor cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor sau cadrelor didactice.

Informaţiile au fost transmise vineri după amiaza de Instituţia Prefectului, în urma celei mai recente şedinţe a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, în care au fost aprobate scenariile de funcţionare a unităţilor preuniversitar pentru săptămâna viitoare. 

10 şcoli, în "scenariul roşu"

"Conform Hotărârii CJSU nr. 20/2021, care intră în vigoare începând cu data de astăzi, 05 martie, din cele 714 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, 436 de unităţi funcţionează în scenariul verde, 268 în scenariul galben şi 10 unităţi intră în scenariul roşu", se arată în comunicatul Prefecturii. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a precizat, într-un comunicat propriu, că în scenariul verde sunt cuprinşi 30.885 de elevi. De asemenea, la şcolile aflate în scenariul galben vor fi prezenţi fizic la ore 31.989 de elevi, în timp ce 23.360 vor studia online.

În cazul celor 10 şcoli aflate în scenariul roşu – mai precis cele din Sălacea şi Valea lui Mihai, unde incidenţa Covid este mai mare de 3 la mia de locuitori – vor studia online 2.080 de elevi.

"513 de elevi studiază online, motivat medical, iar 40 de cadre didactice işi desfăşoară predarea online din acelaşi motiv", mai arată IŞJ Bihor. 

Acasă sau online?

Amintim că în "scenariul verde" - adică în UAT-urile unde incidenţa Covid-19 este mai mică sau egală cu 1 caz/1.000 de locuitori - merg la şcoală toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari. 

În "scenariul galben" - incidenţă între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori - merg la şcoală toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum şi elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal. Practic, în UAT-urile aflate în scenariul galben, deci şi Oradea, învaţă online elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a.

În "scenariul roşu" - incidenţă mai mare de 3 cazuri/1.000 de locuitori - merg în unităţile de învăţământ doar antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii claselor din învăţământul primar.  

TABELUL CU SCENARIILE ÎN CARE SE AFLĂ ŞCOLILE DIN FIECARE ORAŞ ŞI COMUNĂ:

Elevi şi profesori cu Covid-19

Potrivit reprezentanţilor IŞJ, de la începutul semestrului al doilea, în şcolile din Bihor au fost identificaţi 40 de elevi cu Covid-19, respectiv 28 de cadre didactice cu această boală. De asemenea, au fost găsite 5 cazuri în rândul personalului didactic auxiliar şi 6 cazuri în rândul personalului nedidactic.

Din cauza cazurilor de Covid-19 din şcoli, elevii mai multor clase nu se vor întâlni fizic săptămâna viitoare, ci vor participa la cursuri online. Conform informaţiilor centralizate de CJSU, este vorba despre câte o clasă de la Colegiul "Mihai Eminescu" şi Liceul "Emanuel" din Oradea, 2 clase de la Colegiul "Emanuil Gojdu" din Oradea, 3 clase de la Colegiul "Iosif Vulcan" din Oradea, 6 clase de la Liceul teoretic "Horvath Janos" din Marghita, o clasă de la Liceul "Ady Endre" din Oradea, 3 clase de la Centrul de Educaţie Incluzivă "Orizont", o clasă de la Colegiul "Teodor Neş" din Salonta, o clasă de la Liceul Tehnologic din Suplacu de Barcău, două clase ale şcolii gimnaziale din Hidişelu de Sus, respectiv o grupă a grădiniţei cu program prelungit nr. 53 din Oradea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON