URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2021, 17:30

3, 2, 1, Mozart! Un artist orădean va încerca să doboare recordul mondial, susţinând un concert la pian de 130 de ore

3, 2, 1, Mozart! Un artist orădean va încerca să doboare recordul mondial, susţinând un concert la pian de 130 de ore 130 DE ORE. Muzicianul orădean îşi propune să cânte la pian timp de 6 zile şi 6 nopţi pentru a bate recordul mondial, adică un concert care să dureze 130 de ore
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O sală, un pian, un muzician şi o mare îndrăzneală. În această săptămână, orădenii au şansa să fie martorii unui eveniment ce ar putea intra în istorie!

Apreciatul pianist orădean Thurzó Zoltán este decis să bată recordul mondial pentru cel mai lung concert la pian şi, pentru asta, să cânte timp de aproape o săptămână, zi şi noapte. El a ales peste 400 de compoziţii celebre pentru neobişnuitul concert şi şi-a încălzit degetele...

De colecţie

Thurzó Zoltán are muzica în sânge. De trei generaţii, familia sa promovează arta şi cultura. Bunicul său a fost Thurzó Sándor (1920-2009), un reputat violonist şi istoric muzicolog, iar bunica, născută Tyukodi Margit, cântăreaţă de operă. Mama, Margit Terézia, a cântat la flaut, pian şi vioară, iar fratele acesteia, Sándor József, cântă la vioară.

Bunicul său s-a dedicat cercetării istoriei muzicii în Oradea, citind arhive din România şi Ungaria. În demersul său, a găsit şi a cumpărat documente relevante, precum şi diverse instrumente muzicale, între care o vioară folosită în 1760 într-un concert condus de Michael Haydn în Palatul Romano-Catolic din Oradea. Mai mult, patrimoniul familiei include toate manuscrisele originale ale celebrului compozitor maghiar Bartók Béla. În total, avuţia cu valoare istorică strânsă de familia Thurzó numără peste 18.000 de piese.

Pianistul

Spre deosebire de bunicul său, Zoltán a ales pianul. A făcut-o când era de-o şchioapă, iar la 5 ani urca deja pe scenă pentru primul său recital. De atunci a adunat în palmares o sumedenie de concerte, în ţară şi străinătate, un repertoriu ce cuprinde aproximativ 1.000 de lucrări, dar şi o mulţime de aplauze.

În vârstă de 38 de ani, Thurzó Zoltán vrea să pună Oradea pe harta muzicală a lumii. În această săptămână, va încerca să doboare recordul mondial anterior şi, astfel, să fie înregistrat în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) drept pianistul care a dat cel mai lung concert din istorie. Recordul actual este deţinut de indianul Mrityunjay Sharma, care a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Sonatele lui Mozart

Maratonul va începe, marţi, 30 noiembrie, de la ora 8, în sala festivă a Universităţii Partium din Oradea. Dacă totul va merge aşa cum plănuieşte pianistul, până pe 6 decembrie, la ora 5 dimineaţa, va fi cântat timp de 130 de ore şi va intra în istorie.

Pe parcursul concertului de 6 zile şi 6 nopţi, Thurzó Zoltán va interpreta 450 de piese, între care integrala sonatelor pentru pian de Ludwig van Beethoven, precum şi integrala sonatelor pentru pian, integrala fanteziilor şi a rondourilor de Wolfgang Amadeus Mozart. În sine, interpretarea tuturor sonatelor lui Mozart "legate" va fi o premieră pentru un pianist român. Artistul a şi asociat evenimentul de celebrul compozitor clasic, de la a cărui moarte vor fi trecut 230 de ani pe 5 decembrie.

Din programul maratonului mai fac parte, printre altele, compoziţii pentru pian semnate de George Enescu, Liszt Ferenc, Frédéric Chopin, Johann Strauss jr., Hans Zimmer, George Gershwin şi Robert Schumann.

Spectatorii unui moment unic

Conform regulamentului - căci există unul, fiind vorba de o încercare oficială de intrare în Cartea Recordurilor - pentru fiecare oră de cântat, muzicianul va primi câte 5 minute de pauză, aşadar în total va avea 650 de minute libere, adică aproape 11 ore, pentru a mânca ori a se odihni.

Va putea, spre exemplu, să vorbească în timp ce cântă sau chiar să dea interviuri. Încercarea, solicitantă atât fizic, cât şi psihic, va fi filmată din mai multe unghiuri, astfel încât cei de la Guiness World Records să fie convinşi de veridicitatea ei.

Pianistul orădean s-a antrenat înainte, a făcut repetiţii, iar partenera sa, Erika, îi va fi alături pe tot parcursul maratonului. Muzicianul îi aşteaptă, însă, şi pe orădeni să-l susţină în ineditul demers. Curioşii vor putea merge oricând, în timpul zilei, la Universitatea Partium, din strada Primăriei, ca să-l asculte pe Zoltán, doar să aibă asupra lor certificatul verde Covid.

Pe lângă recordul care i-ar purta numele, artistul orădean mai are un vis. Speră că, dacă va reuşi să bată recordul, va obţine şi notorietatea necesară pentru a putea strânge fonduri şi a amenaja un muzeu al muzicii în Oradea. Aşadar, maratonul pianistului nu se va încheia în cele câteva zile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Eveniment
Cu riscul de a fi interpretata doresc sa spun ca as fi avut o curiozitate referitor la interpretarea compozițiilor lui Enescu in cadrul concertului maraton, dar nu stiu nici măcar data /ziua in care a fost programat acest compozitor.
Postat 30 Noiembrie 2021, 03:15 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON