URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2021, 15:40

Inedit: Un pianist din Oradea vrea să cânte continuu 130 de ore, pentru a doborî un record mondial!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singurul pianist de concert din Oradea ultimelor şase decenii, Thurzó Zoltán, a dezvăluit luni un plan ambiţios: va încerca să doboare recordul mondial al celui mai lung maraton de cântat la pian şi va susţine un concert de... 130 de ore!

Evenimentul se va întâmpla la Oradea, la finalul anului, iar orădenii vor putea să meargă să-l vadă pe artist cum performează oricând, de-a lungul celor şase zile.

Recordul actual îl deţine un artist din India, Mrityunjay Sharma, care a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Familie de muzicieni

„Eu provin dintr-o familie de muzicieni de 3 generaţii. Familia noastră este prezentă în acest oraş de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi toţi antecedenţii şi strămoşii mei au stat în Bihor sau la Oradea. Eu sunt generaţia cea mai tânără şi încerc să promovez cu puterile mele arta şi cultura din Oradea”, a declarat Thurzó, luni, într-o conferinţă de presă.

Bunicul lui, Thurzó Sándor, a fost un reputat istoric, muzicolog şi violonist, iar bunica lui, născută Tyukodi Margit, a fost o cântăreaţă de operă.

În vârstă de 38 de ani, fără a fi angajat la vreo instituţie publică, aşadar câştigându-şi existenţa exclusiv din concertele private susţinute în ţară şi, mai ales, în străinătate, pianistul are un repertoriu de o mie de piese, iar la maratonul de Cartea Recordurilor va cânta peste 450 dintre ele.

Peste 50 de ore, fără pauză

Printre altele, va interpreta toate sonatele lui Mozart, ceva ce niciun pianist român n-a mai făcut-o. De altfel, şi perioada maratonului (30 noiembrie – 5 decembrie) a fost anume aleasă de Thurzó, pe 5 decembrie urmând să se împlinească 230 de ani de la moartea lui Mozart.

„Vom începe pe 30 noiembrie, marţi, la ora 8 şi vom termina sâmbătă, la ora 23. La fiecare oră, primesc cinci minute pauză, pe care ori le folosesc, ori le acumulez. Între piese, am 30 de secunde la dispoziţie, pe care tot aşa, pot să le acumulez dacă vreau”, a declarat artistul.

Practic, în cele aproape şase zile, pianistul va cânta, va mânca, va dormi şi se va spăla în Universitatea Partium, a cărei sală festivă va găzdui maratonul. Planul lui este ca în primele două zile şi jumătate să nu se oprească deloc din cântat, astfel încât să adune timpi mai lungi pentru somn.

Regulile Guinness

În casa lui din Biharia, Thurzó a făcut deja o simulare, cântând după regulile Cărţii Recordurilor timp de patru zile şi patru nopţi. „Nu am de gând să fac simulare pe o perioadă şi mai lungă, dar ştiu că pot. Voi bate recordul”, a mai declarat artistul.

Thurzó susţine că de mai bine de patru ani şi jumătate se antrenează pentru acest moment şi ştie că îi va fi greu să cânte noaptea, când va fi deja obosit, dar şi să vorbească în timp ce cântă, chiar să dea interviuri ori să comunice cu membrii echipei sale. Soţia lui, Erika, îi va fi alături non-stop şi va şti ce să-i spună, astfel încât să-l ajute să-şi regăsească forţa.

Chiar dacă regulile Guinness World Record prevăd că aceste evenimente sunt de regulă supravegheate de specialişti ai acestei entităţi, maratonul orădeanului nu va avea niciun arbitru Guinnes. Din pricina pandemiei de Covid-19, englezii au decis că este suficient ca Thurzó să filmeze concertul său întins pe cinci zile şi apoi să le transmită înregistrările, laolaltă cu multe documente justificative. Ca să se asigure că nu ratează nicio secundă din maraton, pianistul va fi filmat cu 4 camere diferite.

Muzeul muzicii

În conferinţa de luni, Thurzó a explicat că îşi doreşte să doboare acest record pentru a aduce faimă în plus oraşului său, dar, fireşte, şi lui însuşi. În prezent, Oradea are un singur record înregistrat (cel mai mare antrenament cu ghete kangoo-jumps), iar dacă va deveni artistul care a cântat în continuu 130 de ore, ştie că va fi mai cunoscut la nivel mondial.

El îşi doreşte ca faima lui să se transfere şi oraşului său natal. Din banii pe care îi câştigă din muzică, dar şi din donaţiile pe care le adună, Thurzó vrea să înfiinţeze un muzeu al muzicii în Oradea.

Într-o casă pe care doreşte să o cumpere, artistul vrea să expună instrumente, documente, partituri şi multe alte obiecte valoroase care se află în patrimoniul familiei sale, inclusiv toate manuscrisele originale ale compozitorului şi pianistului Bartók Béla.

Cei care doresc să-l sprijine, atât pentru înfiinţarea muzeului, cât şi pentru evenimentul din iarnă, pot să-l contacteze prin pagina sa de Facebook. De asemenea, tot acolo vor găsi şi noutăţi şi transmisiuni live, în timpul maratonului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RESPECT FAMILIEI THORZÓ!
Felicitări Zoli pentru demersul tău artistic inedit!Sunt convins că vei reuși!BAFTĂ ȘI PUTERE DE MUNCĂ!DOAMNE AJUTĂ!
Postat 10 August 2021, 11:43 de ADI-MSC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON