URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2021, 09:34

20-21. Un an de uitat

20-21. Un an de uitat foto generic, sursa: mercurynews.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2021 a fost un an greu, chinuitor, ducă-se pe pustii! Şi totuşi, cu toate suferinţele, cu preţul atâtor semeni răpuşi de Covid, nevrozaţi de politică şi împovăraţi de scumpiri, a fost un an nu atât de rău precum ne-am temut şi pe cât putea fi, ba chiar poate prefigura unul mai bun.

Deschis cu speranţă, anul II de pandemie a adus vaccinul, şansa de a ne continua existenţa, chiar dacă într-o nouă "normalitate". Din nefericire, destui şi-au refuzat-o ori le-a fost refuzată, lumea fiind mai săracă cu peste 5 milioane de oameni. România, oricum tarată de o natalitate atrofiată şi de exodul spre ţările făgăduinţei, a pierdut aproape 60.000 de cetăţeni. Bihorul mai mult de 2.500, cât o comună. Ni s-au dus bunici, părinţi, fraţi, prieteni, vecini... Unii puteau fi şi acum între noi dacă am fi stăruit mai mult să se vaccineze, să se protejeze.

Să fi stăruit cu toţii, nu doar politicienii lipsiţi de credibilitate şi consideraţi marii inamici publici. După ce în primele zile ale anului partidele de dreapta au încropit un guvern, deşi era clar că nu va dura, atât acestea, cât şi cele de stânga au demonstrat cât de înstrăinate sunt de alegători. În doar câteva luni, s-au compromis toate. PNL a vărsat şiştarul procedând ca olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte haina: s-a întovărăşit fix cu PeSeDe-ul despre care se jura că-i este duşman ireconciliabil. Ajunşi a cincea roată la propria căruţă, PNL-iştii nu fac acum decât să agonizeze în aşteptarea osândei care cu siguranţă va urma în 2024.

UDMR a confirmat că n-are treabă atât cu maghiarimea din Transilvania, cât cu elita de la Budapesta, FIDESZ-ul mioritic fiind la fel de dâmboviţean în alianţă cu PNL şi USR ca atunci când era combinat cu PSD şi ALDE.

Salvatorii de la USR şi-au salvat doar ADN-ul de ONG-işti, fără să arate creier şi sânge rece de guvernanţi: după ce Cîţu le-a dat afară doi miniştri (slabi, să fie clar), s-au dat afară de la putere pentru ca acum să privească de pe margine cum AUR-iştii se manifestă şi mai zgomotoşi, şi mai prizaţi decât o făceau ei odinioară. Noroc că banda lui Simion îşi va da obştescul sfârşit odată cu molima de Covid care a incubat-o.

Cât despre PSD, parcă nici nu-i aşa rău că a ajuns la putere acum, că altfel în 2024 o lua pe toată. Dar, şi mai important, iată că PSD-iştii trebuie să se lepede de populism, refuzând creşterile de salarii, pensii şi alocaţii pe care altădată le urcau până la cer. De-acum, cu riscul dezamăgirii electoratului captiv, trebuie să fie echilibraţi, raţionali, ceea ce e binevenit chiar şi pentru alegătorii de dreapta.

Scumpirile de toamnă-iarnă au încheiat seria încercărilor de peste an şi sunt, cred eu, cele mai serioase motive de îngrijorare persistentă, pe termen lung dacă, desigur, facem abstracţie de ameninţarea războiului nu departe de graniţe. Aşa că, una peste alta, sănătoşi să fim şi-n stare să muncim, iar în rest să fie pace, să le putem duce pe toate. Dacă se poate, mai cu minte decât în anul care se încheie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
An după an
Da, mulți s - au uitat ca pisica in calendar anul asta si nu numai.
Postat 28 Decembrie 2021, 17:33 de User anonimizat
Un articol de uitat
Domnul Adrian Criș pare ca face o struto-camila amestecand fragmente de adevar cu opinii personale destul de distorsionate la fel ca si persoana care a lasat primul comentatariu, dar totusi cu o oarecare reusita, pentru ca pana in momentul de fata s-au contorizat 544 de afisari. N-are nimic, noi sa fim sanatosi, poate la anul iese mai bine.
Postat 28 Decembrie 2021, 16:41 de JAM11
Îngenunchiați, voi cei de la Bihoreanul ... că nu mai mult până o să vă treziți la realitate.
"Unde trebuie să îngenunchem, ca să ne cerem scuze că am dat străinilor, de sute de ani, de la sare, apă, grâne, petrol, păduri, până la propriii copii? Unde trebuie să îngenunchem, să cerem iertare străinilor pentru că dăm petrolul austriecilor, in pământul cărora nu se găsește nici gram de petrol, dar care au, culmea tupeului, chiar la intrarea în Viena, ditamai rafinăria, poate cea mai mare din Europa, în timp ce ale noastre au fost închise? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că plătim miliarde de dolari americanilor pe niște rachete care nu au ajuns în România nici până în ziua de azi, deși noi le-am achitat de vreo 6 ani deja? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că am plătit americanilor o autostradă pe care nu au construit-o niciodată și pentru care, culmea, am achitat și despăgubiri pe motiv că ne-au luat banii și nu au făcut nimic? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că atunci când deschidem aragazul sau dăm drumul la căldură în casă, rușii și nemții, austriecii și olandezii, încasează toți banii, deși nu au construit nimic și au preluat toată infrastructura făcută deja pe banii noștri, foamea noastră, frigul și lipsurile din perioada comunistă? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că atunci când deschidem robinetul de apă, pornește contorul pentru francezi, deși e apa României, pe rețelele făcute într-o perioadă de tristă amintire, pe banii și lipsurile noastre? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că sate întregi sunt înghițite de ape sau de surpări de teren, pentru că austriecii ne taie pădurile, zeci de mii de hectare an de an? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că ne sunt răpiți sau ne fug copiii din țară, că poliția ne ia la mișto dacă anunțăm răpirea vreunei fete la 112, că prin fața poliției de frontieră trec, zilnic, zeci de persoane răpite și tiruri cu marfă de contrabandă, de la aceiași străini care se fac că nu văd nimic, deși șeful Parchetului european anticorupție e o româncă, una care ar trebui să știe exact ce se întâmplă dar tace? Unde trebuie să îngenunchem, pentru că în țara noastră ajung importate deșeuri de toate felurile, chiar și biologice sau radioactive, in timp ce nouă ni se arată obrazul si suntem suprataxați că îndrăznim să avem alt motor decât minim Euro3 în mașini, pentru că jupuiți de bani, pământ și mijloace de trai, mai mult nu ne putem permite din cauza sărăciei in care suntem lăsați de aceiași străini îmbuibați și aroganți? Unde trebuie să îngenunchem, ca să cerem iertare străinilor pentru că am dat tot tezaurul României și ne ținem aurul la englezi, cărora le mai și plătim anual chirii și taxe, pentru garantarea lingourilor în creditarea la care apelează tot timpul țara noastră? Acum, după ce ne-au luat tot, ne pun și în genunchi. Pentru că 'romanian lives don't matter'. Îngenuncheați fraierilor, nu fiți lipsiți de valori europene și arătați ce popor deschis la minte suntem.” (text preluat de la colega și jurnalista noastră, Adriana Vitan Balint, care țintește anul 2021).
Postat 28 Decembrie 2021, 13:30 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON