URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2022, 11:02

15 proiecte ale elevilor bihoreni, finanţate cu peste 100.000 lei prin Fondul Ştiinţescu

15 proiecte ale elevilor bihoreni, finanţate cu peste 100.000 lei prin Fondul Ştiinţescu (Sursa foto: Oradea.stiintescu.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 15 proiecte din categoria STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică) au primit finanţare de peste 100.000 lei în cadrul programului Ştiinţescu, al Fundaţiei Comunitare Oradea.

Fondul Ştiinţescu a fost lansat la finalul anului 2016 şi are ca scop dezvoltarea abilităţilor şi potenţialului tehnic al elevilor din Bihor prin finanţarea de proiecte educaţionale ce propun o abordare aplicată a ştiinţelor.

Potrivit unui comunicat trimis marţi de Fundaţia Comunitară Oradea, valoarea fondurilor a fost de 106.400 lei.

Concursul a fost lansat pe 22 decembrie 2021 și au participat 19 echipe de elevi și profesori. Cei 15 câştigători au fost aleşi de un juriu format "din persoane cu experienţă în diverse domenii corelate cu ştiinţele exacte", se arată în comunicat.  

Din rândul acestora, se numără proiectul de fabricare de săpunuri și cosmetice naturale al unei echipe de elevi și profesori ai Liceului Teoretic "Constantin Şerban" din Aleşd și proiectul unui profesor de mecanică, care îi va învăţa pe elevii de la Liceul Tehnologic "Unirea" Ştei să realizeze conversia de la motorul termic al unui autoturism Logan, la unul electric.  

Activităţile câştigătorilor se vor desfăşura în perioada martie – iunie în mai multe oraşe, comune şi sate din judeţul Bihor, toate având scopul de a face ştiinţa mai atractivă pentru copiii şi tinerii din școlile respective. 

Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea și Centrul Europe Direct, finanțat de Romanian American Foundation și susținut de mai multe companii din oraș. 


Lista tuturor proiectelor câştigătoare:

1. "Arome şi pigmenţi din universul microscopic al plantelor", Asociaţia Părinţilor "Constantin Şerban" Aleşd, iniţiatori Cazan Anca, Micula Monica – activităţi extraşcolare săptămânale de explorare a resurselor vegetale cromatice şi aromatice cu scopul valorificării lor ca substituienţi ai coloranţilor şi aromelor sintetice în diferite produse alimentare şi cosmetice.

Buget alocat: 7.473 lei

2. "Walking bits 2.0!", Liceul Teoretic "Arany János" Salonta, iniţiator Kiss Maria  – club de robotică şi programare cu ajutorul roboţilor LEGO Education SPIKE Essential.

Buget alocat: 12.300 lei

3. "Şi nouă ne place ştiinţa!", Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea, iniţiator Donca Maria – experimente pe teme din domeniul chimiei, fizicii, matematicii, ingineriei, coroborate cu aplicabilitatea în mediul apropiat acestora.

Buget alocat: 5.241 lei

4. "Ştiinţă pas cu pas", Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" Oradea, iniţiatori Ciupleu Ioana, Ilica Alexandru, Mureşan Rodica, Pupe Alina – ateliere extraşcolare de proiectare şi imprimare 3D pentru elevi de gimnaziu şi liceu.

Buget alocat: 4.786 lei

5. "TICHET pentru … Călătorie STEM!", Asociaţia părinţilor de la Liceul Teologic Ortodox Oradea, iniţiator Isdrăilă Veronica – cerc de ştiinţe integrat în activităţile claselor primare sub forma a 7 Călătorii STEM.

Buget alocat: 8.400 lei

6. "Învăţăceii de azi, profesioniştii de mâine", Liceul Tehnologic "Unirea" Ştei, iniţiatori Chira Ionuţ, Panda Diana – dezvoltarea competenţelor tehnice şi de specialitate ale elevilor de la profilul mecanic şi tehnician în transporturi prin realizarea unui proiect care prevede conversia de la motor termic la motor electric a unui Logan.

Buget alocat: 11.330 lei

7. "KIDS IN TECH", Liceul Tehnologic Nr.1 Suplacu de Barcău, iniţiatori Chira Brînduşa, Dragoş Olimpia, Chirilă Marian – continuarea şi dezvoltarea activităţilor cercului de robotică şi imprimare 3D prin dotarea unui braţ robotic cu un sistem de prindere acţionat pneumatic, realizarea unei benzi rulante cu senzori, care să fie parte integrantă a unui sistem automat împreună cu braţul robotic.

Buget alocat: 6.320 lei

8. "Get Started!", Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László" Oradea, iniţiator Harácsek Klementina – ateliere extraşcolare de construcţie lego pentru copiii cu vârste între 8 şi 12 ani.

Buget alocat: 11.000 lei

9. "RoboJoy spre viitor", Palatul Copiilor Oradea, iniţiator Todea Adina – activităţi de programare cu ajutorul kit-urilor de roboţi MIRO pentru tineri cu vârste cuprinse între 8-16 ani.

Buget alocat: 5.944 lei

10. "STEAMROBOT-iştii", Şcoala Gimnazială Nr.1 Bunteşti, iniţiatori Vesa Titiana, Gabor Laura, Corbu Mirela, Ciuciu Olimpia – ateliere extraşcolare de programare şi experimente chimice pentru elevii din Bunteşti, Stânceşti şi Poienii de Jos.

Buget alocat: 6.845 lei

11. "ORADEAstrofizica", Şcoala Gimnazială "Dacia" Oradea, iniţiator Matei Valentina – activităţi extracurriculare în domeniul astronomiei, al astrofizicii prin utilizarea online a telescoapelor robotizate.

Buget alocat: 5.115 lei

12. "Învăţarea fizicii şi roboticii prin experimente", Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" Oradea, iniţiator Dragoş Cristian – înfiinţarea unui cerc de robotică şi fizică, cât şi realizarea de experimente şi utilizarea materialelor achiziţioante în cadrul orelor cu ajutorul cărora elevii să poată înţelege mai bine fenomenele fizice.

Buget alocat: 6.972 lei

13. "Micro&Tech", Asociaţia de Părinţi a Şcolii Gimnaziale Sâmbăta, iniţiator Moza Cristina  – amenajarea unui spaţiu educaţional în cadrul şcolii, dotat cu mijloace tehnice moderne (digitale), cu ajutorul cărora elevii să observe partea de morfologie a plantelor, partea de organografie, cât şi partea de componentă anatomică a acestora.

Buget alocat: 6.318 lei

14. "SMART – G", Şcoala Creştină Privată din Cartierul Romilor Tinca, iniţiator Tütös Daniela – dezvoltarea gândirii logice, de analiză, de abstactizare prin activităţi ludice de matematică.

Buget alocat: 5.325 lei

15. "Micii speologi", Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre" Oradea, iniţiator Kincs Grete – activităţi educaţionale şcolare/extraşcolare de explorarea şi de studiere a peşterilor, formarea acestora şi a vieţuitoarelor din interiorul lor.

Buget alocat: 3.031 lei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON