URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2021, 16:22

11 cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2 în Bihor. Unul a fost confirmat post-mortem

11 cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2 în Bihor. Unul a fost confirmat post-mortem (foto: Étienne Laurent/EPA, sursa: theguardian.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a prezentat, joi, cea mai recentă analiză privind prezenţa noilor variante a virusului SARS-CoV-2 în România, arătând că în Bihor s-au depistat în total 11 cazuri de infectare cu o tulpină mutantă.

Încă două cazuri

În toate cele 11 cazuri este vorba despre varianta britanică a Covid-19, identificată cu B.1.1.7, a precizat la solicitarea BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. După cum se ştie, tulpina care a apărut în UK se răspândeşte mai repede decât cea "clasică".

Cele mai noi două cazuri au fost confirmate zilele trecute de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, deşi probele au fost trimise de DSP Bihor în prima parte a lunii martie. "Este vorba de un bărbat şi de o femeie. Ambii sunt bine, nu sunt spitalizaţi, ci izolaţi la domiciliu", a spus dr. Rahotă.

Confirmată cu varianta UK post-mortem

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a mai arătat, în raportul publicat joi, că la nivel naţional s-au înregistrat mai multe decese în rândul persoanelor infectate cu tulpini mutante ale SARS-CoV-2, unul dintre acestea fiind în Bihor.

"Este vorba despre o femeie de 89 de ani din căminul de bătrâni din Ponoară (n.r. - com. Bratca). Confirmarea a venit post-mortem. Femeia a decedat pe 9 martie, internată fiind la ATI la Spitalul Municipal din Oradea, iar confirmarea că a fost infectată cu tulpina UK a venit pe 19 martie", a precizat pentru BIHOREANUL şefa DSP Bihor.

Medicii epidemiologi ai DSP Bihor au decis să recolteze şi să trimită o probă de la femeia în cauză, care era deja confirmată cu Covid-19, deoarece au aflat că persoane de la căminul de bătrâni ar fi intrat în contact cu un vizitator venit din Marea Britanie. 

DSP Bihor mai aşteaptă rezultatele pentru încă două probe trimise, pentru că și la acestea există suspiciuni de infecţie cu o tulpină mutantă a Covid-19. 

"Răspândire extinsă"

Pe de altă parte, potrivit INSP, la nivel naţional numărul infectărilor cu variante noi ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 546. Dintre acestea, 542 sunt infectări cu varianta britanică, 2 cu cea sud-africană şi 2 cu varianta braziliană. 

"Faptul că pentru 30 dintre judeţe (71,4%), din toate regiunile ţării, există evidenţe de transmitere a variantei B.1.1.7 (n.r. – tulpina britanică), denotă o răspândire extinsă. În plus, aşa după cum menţionam şi în analiza anterioară, această distribuţie reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea judeţelor şi nu distribuţia reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă", se precizează în raportul INSP. 

Din cele 546 de persoane diagnosticate cu o variantă nouă a Covid, 40 fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin anti-Covid, mai precis 36 de persoane cu Pfizer (din care 13 cu o doză, 23 cu ambele), respectiv 4 cu AstraZeneca (toate primiseră doar o doză). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON