URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2021, 16:22

11 cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2 în Bihor. Unul a fost confirmat post-mortem

11 cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2 în Bihor. Unul a fost confirmat post-mortem (foto: Étienne Laurent/EPA, sursa: theguardian.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a prezentat, joi, cea mai recentă analiză privind prezenţa noilor variante a virusului SARS-CoV-2 în România, arătând că în Bihor s-au depistat în total 11 cazuri de infectare cu o tulpină mutantă.

Încă două cazuri

În toate cele 11 cazuri este vorba despre varianta britanică a Covid-19, identificată cu B.1.1.7, a precizat la solicitarea BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. După cum se ştie, tulpina care a apărut în UK se răspândeşte mai repede decât cea "clasică".

Cele mai noi două cazuri au fost confirmate zilele trecute de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, deşi probele au fost trimise de DSP Bihor în prima parte a lunii martie. "Este vorba de un bărbat şi de o femeie. Ambii sunt bine, nu sunt spitalizaţi, ci izolaţi la domiciliu", a spus dr. Rahotă.

Confirmată cu varianta UK post-mortem

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a mai arătat, în raportul publicat joi, că la nivel naţional s-au înregistrat mai multe decese în rândul persoanelor infectate cu tulpini mutante ale SARS-CoV-2, unul dintre acestea fiind în Bihor.

"Este vorba despre o femeie de 89 de ani din căminul de bătrâni din Ponoară (n.r. - com. Bratca). Confirmarea a venit post-mortem. Femeia a decedat pe 9 martie, internată fiind la ATI la Spitalul Municipal din Oradea, iar confirmarea că a fost infectată cu tulpina UK a venit pe 19 martie", a precizat pentru BIHOREANUL şefa DSP Bihor.

Medicii epidemiologi ai DSP Bihor au decis să recolteze şi să trimită o probă de la femeia în cauză, care era deja confirmată cu Covid-19, deoarece au aflat că persoane de la căminul de bătrâni ar fi intrat în contact cu un vizitator venit din Marea Britanie. 

DSP Bihor mai aşteaptă rezultatele pentru încă două probe trimise, pentru că și la acestea există suspiciuni de infecţie cu o tulpină mutantă a Covid-19. 

"Răspândire extinsă"

Pe de altă parte, potrivit INSP, la nivel naţional numărul infectărilor cu variante noi ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 546. Dintre acestea, 542 sunt infectări cu varianta britanică, 2 cu cea sud-africană şi 2 cu varianta braziliană. 

"Faptul că pentru 30 dintre judeţe (71,4%), din toate regiunile ţării, există evidenţe de transmitere a variantei B.1.1.7 (n.r. – tulpina britanică), denotă o răspândire extinsă. În plus, aşa după cum menţionam şi în analiza anterioară, această distribuţie reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea judeţelor şi nu distribuţia reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă", se precizează în raportul INSP. 

Din cele 546 de persoane diagnosticate cu o variantă nouă a Covid, 40 fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin anti-Covid, mai precis 36 de persoane cu Pfizer (din care 13 cu o doză, 23 cu ambele), respectiv 4 cu AstraZeneca (toate primiseră doar o doză). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON